Strefy tętna?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
rybciasum
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam ;)
Wzrost 176cm
Waga 60kg

W sezonie jeżdże na rowerze górskim, koło 200h w okresie marzec-październik, przez zimę chciałbym się przygotowywać do sezonu biegając, wiem że rower i bieganie to dwie różne aktywności, inne wykorzystanie ścięgien mięśni także narazie zaczynam spokojnie, dwa treningi już za mną... Kupiłem sobie pulsometr, ustawiłem hrmaxa na zasadzie 220 - wiek, wyszło 200, strefy ustawiłem :
I strefa : 55% - 65%
II strefa : 65% - 80%
III strefa : 80% -100%
Przebiegłem 30 minut, lekko truchtając i o to moje wyniki
I strefa - 0%
II strefa - 14%
III strefa - 86%
Z tego wynika że 86% czasu biegłem siłowo, a przecież chciałbym ćwiczyć wytrzymałość w II strefie, tętno między 65-80% to ja mam chodząc szybszym krokiem. Wydaje mi się że musiałbym dać wyższego hrmaxa i z niego wyliczyć strefy. Moje pytanie, co robię nietak?
PKO
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

Tętno stabilizuje się po miesiącach treningów. Poza tym hr max że wzoru jest bzdurą - tylko test Ci powie prawdę.
Biegaj na tempo a nie na tętno; biegnij tak abyś mógł swobodnie rozmawiać.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

j/w wywal pulsometr :) a przynajmniej odstaw go na jakiś czas. zanim tętno Ci się unormuje minie trochę czasu. Wtedy możesz wrócić do pulsometru jeśli uważasz, że w czyś Ci to pomoże :)
HRmax ze wzoru to pic na wodę, fotomontaż. Jeśli nie możesz zrbić "pro" badań to najlepszym sposobem na wyznaczenie HRmax są zawody, w których wyprujesz sobie flaki a przed metą zobaczysz światełko w tunelu. W tym czasie trzewia będą chciały się wywinąć na lewą stronę.
Biegaj na czucie.
przeczytaj to http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=13&id=2004
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
rybciasum
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

próbowałem obliczyć tego vo2max ale niezbyt mi to wyszło :P, spoczynkowe mam koło 60, co do błędnie zmierzonego hrmaxa, faktycznie 200 to za mało skoro na pierwszym lepszym podjeździe rowerem osiągnąłem coś w granicach 198...
A średnie z tego biegu 30 minutowego to było 175 ud/min
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może być to wina pulsometru, niektóre pokazują poziomy tętna z kosmosu.
rybciasum
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Okej, a jeszcze jedna sprawa, ile razy w tygodniu biegać by podtrzymać formę przez zimę? Dodatkowo chodzę jeszcze 2x w tygodniu na siłownie...
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

Minimum 3 razy w tygodniu. Wszystko w spokojnej tlenówce...

Tętno do 75% czyli tempo konwersacyjne. Próbuj kończyć godzinny bieg 6-8 przebieżkami po 150-200m. Raz w tygodniu spróbuj wydłuzyć bieganie do 1,5-2h zeby pobudzic procesy tłuszczowe:):):):)

Nie jest to trening po ktorym bedziesz szybciej biegał.....ale na pewno podtrzymasz kondycje.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hrmax wcale nie musi być bardzo źle wyznaczone. o wiele gorzej z zakresami tętna - skąd je wziąłeś?

zresztą mało istotne, odłóż pulsometr, biegaj zgodnie z samopoczuciem.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
rybciasum
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzisiaj poszedłem pobiegać,średnie 165 na 37 minut, ogólnie zaczynam dopiero odkrywać swoje tempo wytrzymałościowe, tzn po 12 minutowym biegu (poprzedzonym oczywiscie rozgrzewką i rozciąganiem) odkryłem że moje tętno stoi na poziomie 160-165 i mogę tak biec i biec i biec, wbiegłem na stadion, zrobiłem dwa kółka, następne trzecie szybszym tempem, na tętnie 180, i następnie spowolniłem, tętno znowu na 160 i biegniemy dalej, myślę że takie treningi dadzą radę ;), dopiero trzeci za mną także chyba jest ok!
amsfalt
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Moja przygoda z bieganiem zaczela sie identycznie. Myslalem ze skoro zasuwam 60km po gorach rowerem, to 30 minut biegu bedzie dla mnie latwizna. Rozczarowalem sie tak samo jak Ty :) zbudowanie kondycji w bieganiu wymagalo sporo czasu. Zauwazylem ze jesli rower i bieganie ida w parze to efekt treningowy jest synergistyczny- i tu i tu jest lepiej. Podobnie jak u ciebie moj "ulubiony zakres " to ok 160uderzen, moze nie moge wtedy swobodnie rozmawiac, ale bieg sprawia najwieksza frajde i jest mozliwy przez dlugi czas.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ