Nie umiem biegać-trudny początek

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Kurisu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na początek witam wszystkich ,jestem tu nowa :hejhej:
Chciałabym zacząć biegać dla siebie,moim celem jest na początek 15min biegu bez przerwy.
Tyle że jak na razie nie mogę w ogóle zacząć,ponieważ mam problem z prawidłowym bieganiem.Koleżanka zwróciła mi uwagę ,a potem sama sprawdziłam na kamerze i juz widze co jest nie tak.Otóż..hm..kiedy biegam...zarzucam strasznie tyłkiem na boki .:hej: Śmiesznie to wygląda i nie mogę podbiec nawet tego kawałka do uciekającego autobusu ,bo mam wrażenie, że ludzie się patrzą. Czytałam mnóstwo artykułów o prawidłowej technice biegu ,stosuje się do nich,próbuje i nic ,nadal to samo.Jestem kobietą i mam skoliozę. Może ma ktoś dla mnie jakąś radę?Naprawdę śmiesznie to wygląda :hahaha:
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

trudno wyrokować ale moim zdaniem duże szanse, że masz słabe mięśnie brzucha i korpusu, czyli te, które stabilizują sylwetkę.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
flashfire
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:09
Życiówka w maratonie: 3:24:33

Nieprzeczytany post

może jakieś ćwiczenia wzmacniające różne części ciała?
21.097 1:22:57
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a wagowo, jak stoisz? nie powoduje tego nadwaga?
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może powinnaś zdjąć szpilki? :]

Przejdź się do jakiegoś kumatego rehabilitanta na jedną wizytę, naprawdę sporo można się dowiedzieć o sobie,
mimo że taka przyjemność potrafi kosztować np. stówę. Ale może na początku warto się przejść
i popytać o to i owo.
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Koledzy zaraz zapytają, jak wygląda sprawa z sexem :hejhej: :hejhej: Oczywiście żartuję, myślę, że wiele barier jest w głowie, zwłaszcza ta, co tez inni pomyślą, co inni powiedzą, jak skomentują...To naprawdę jest bez znaczenia, co myślą inni, ważne, co Ty myślisz, bo biegasz dla siebie, nie dla innych...Moim zdaniem, skoro zaczynasz biegać, zacznij od marszobiegów i któregoś z planów tu na forum..Truchtanie, w odróżnieniu do biegu za uciekającym autobusem, ma to do siebie, że wiąże się z krótszym krokiem o większej częstotliwości, czyli wyższą kadencją..Przy takim bieganiu, jakie prezentują np. chi-runnerzy, trzymający wyprostowana sylwetkę i wychylający środek ciężkości do przodu, nie zarzuca się tak mocno tyłkiem na boki, przynajmniej mam takie wrażenie..
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Kurisu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuje za odpowiedzi.
Mam wręcz niedowagę ,a nie nadwagę :hej:
Chciałam zacząć biegać właśnie po to,żeby wzmocnić mięśnie,bo mam bardzo słabe i poprawić kondycję ale jak widać nawet tego nie mogę.Myślę,że to przez skrzywienie kręgosłupa. Tyle że jakieś pół roku temu udało mi się coś z tym zrobić i mój bieg wyglądał zupełnie normalnie.Miałam wtedy zacząć biegać,ale akurat wypadło na wyjazd do rodziców....a potem już zapomniałam co takiego robiłam,żeby to wyglądało jakoś normalnie. :ojoj: No nic i tak dziękuje wszystkim za odpowiedzi ,coś się wymyśli :oczko:
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pokaż filmik a my ocenimy czy rzeczywiście biegasz śmiesznie czy tylko koleżanka zazdrości Tobie krągłości :hahaha: nie przejmuj się takimi szczegółami jak technika biegu,najważniejsze że masz chęci do biegania a jak nie chcesz żeby ktoś widział to biegaj kiedy jest ciemno,nikt nie jest idealny,powodzenia.
Obrazek
jacek241
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

musisz zamieścić filmik wtedy wszyscy wyłapiemy wady w twoim bieganiu i udzielimy cennych wskazówek :)
operaus
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Piszesz, że masz skoliozę. Nie wiem jak dużą i ile stopni ale to ona moze być powodem twojego "stylu" biegania. Poza tym czy pytałaś lekarza czy możesz biegać. Nie jestem ekspertem ale mojej córce z rozpoznaną skoliozą ortopeda kazał unikać biegania
Obrazek
bulba7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja też mam skoliozę i uprawiałem sport przez 16 lat. Nie powiększyła mi się od tego, więc myślę, że odrobina truchtu też nie zaszkodzi. Co do postawy podczas biegu to może najzwyczajniej za bardzo o tym myślisz i starasz się na siłę biec poprawnie? Napisałaś, że czytałaś dużo o technice biegu i może stąd to się bierze, że próbujesz zbytnio modyfikować swój naturalny krok? W każdym razie nie przejmowałbym się, po prostu biegaj nie myśląc o tym, a na pewno z czasem wypracujesz najbardziej optymalną i właściwą postawę.
drzymała
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wizyta u rehabilitanta nie jest złym pomysłem, dobry ortopeda też może być. Żebyś miała świadomość jakie masz ewentualne słabe strony swojego ciała. Może zalecić odpowiednie obuwie czy wkładki albo ćwiczenia.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ