Kilka nurtujących pytań

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Człowiek123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, to będzie mój pierwszy post na tym forum, mam parę nurtujących mnie spraw, jednak zanim je przedstawię, chciałbym co nieco powiedzieć o sobie, aby był jakiś ogólny wgląd na sytuację.

Mam 14 lat, ważę 70 kilogramów i mam 170 cm wzrostu. Biegać zacząłem od września 2011 roku, przez całą jesień, początek zimy, a później w wiosnę i początek wakacji. (W zimę przerwałem bieganie przez śnieg, a teraz nie mogę sobie tego wybaczyć, zaś w lato wyjazdy mieszały mi szyki). Na początku byłem bardzo knypkowaty i gruby, miałem może 155 cm wzrostu i ważyłem 73 kilogramy, więc sytuacja trochę się poprawiła, ale dalej widzę u siebie tłuszcz, którego chcę się do końca pozbyć. Teraz zacząłem ponownie po przerwie, dam radę biec truchtem 48 minut, chcę dobić do godziny, czyli stanu poprzedniego.

1. Na początek, jakie buty kupić do biegania? Przez cały ten czas biegałem w zwykłych butach, coś w stylu takich atletico http://image.ceneo.pl/data/products/149 ... y-1020.jpg , jednakże myślę, że warto byłoby kupić sobie takie porządne buty do biegania, bo te, które mam w ogóle mnie nie amortyzują ani nic. Budżet? Myślę, że do 150 zł mógłbym wydać.
2. Co ograniczać, czego jeść więcej? Nie znam się na dietach, nie bardzo mam warunki do przeprowadzania takich, chciałbym po prostu poznać podstawy żywieniowe. Obecnie moje posiłki wyglądają tak: śniadanie - kanapki z szynką i pomidorem, czasem płatki, 2 śniadanie - również kanapka, czasem bułka słodka. Obiady to zazwyczaj ziemniaki, jakaś sałatka, kurczak lub schabowy, zamiennie z zupami (w moim domu nie je się zupy i dania głównego, albo dużo zupy, albo to, o czym pisałem). Później to już "dokąszam" to, co się znajdzie. Chodzę do gimnazjum, zbytnio warunków do tego, żeby samemu sobie coś przygotować, nie mam, więc proszę o podstawowe rady.
3. W jaki sposób biegać? Czy mam biec sprintem aż do opadnięcia z sił, czy raczej wydatniejszy będzie praktykowany przeze mnie trucht przez 60 minut, a może naprzemiennie sprint i trucht/chód ? Poza tym, jak stawiać stopę, co robić z rękoma, czy nimi machać, czy co?
4. Rozgrzewka. Czy ta na filmiku będzie odpowiednia? Jest podobna do mojej, tyle że ja nie robię pajacyków, szpagatów, i trochę mniej wszystkiego robię. http://www.youtube.com/watch?v=d-0ErCyAiK0
PKO
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Można biegać i w klapkach,jeżeli chcesz kupić niedrogie buty do biegania to w decathlonie znajdziesz coś odpowiedniego np http://www.decathlon.com.pl/PL/ekiden-50-199918271/ cena niewielka a że jesteś młodą osobą która wciąż rośnie to na kilka miesięcy treningów takie buciki powinny być w sam raz.
Drugi z twoich dylematów odżywianie: jedz to co chcesz po co się przejmujesz takimi rzeczami jeszcze rośniesz i się rozwijasz fizycznie.
Trzeci: szybko to biega się na zawodach a jak już dobijesz do godziny biegu to co dalej?
Obrazek
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1. A czy fakt że nie amortyzują powoduje dla ciebie jakiekolwiek konsekwencje? Jeśli nie, to nie kupuj mocno amortyzowanych butów. To jeszcze też zależy, po jakim podłożu biegasz.
2. Tak jak kolega pisał wyżej.
3. Każdym z tych sposobów. Najlepiej każdego dnia tygodnia (w tych dniach, w które trenujesz) inaczej. Bieganie ma być zabawą i nie może się znudzić. Nie można popaść w monotonię. Jeśli będziesz biegał codziennie wolno, to zaadaptujesz się do wydajnego biegu w wolnym tempie. I odwrotnie, jeśli będziesz biegał tylko sprinty. Obydwie rzeczy są ważne. Do tego dochodzą różne prędkości pośrednie i różne interwały, w twoim przypadku raczej krótkie i na luzie. do tego ćwiczenia siły i sprawności ogólnej (nie piszę o siłowni). Np takie a jak będziesz tystarczająco silny to na zmianę również dynamiczne. I wiele innych.
Co z rękami? Co ze stopami? Popatrz np. tu
4. Jeśli danego dnia nie robisz sprintów, to przed treningiem biegowym za rozgrzewkę wystarczy potruchtać z 10 minut albo po prostu zacząć woniej. Ważniejsze jest schłodzenie i dobre (nie znaczy ze mocne) rozciąganie na koniec. Uwaga do wrzuconego nagrania: nie wiem czy gość to mówi, ale nie należy rozciągać się bez uprzedniej rozgrzewki. Dodatkowo to, co pokazuje w 2:30 (i co uskuteczniają prawie wszyscy nauczyciele WF) jest niebezpieczne dla kręgosłupa szyjnego! Te mięśnie rozciąga się oddzielnymi ruchami w przód, w tył, w lewo, w prawo a nie krążeniem głowy.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

Człowiek123 pisze: 4. Rozgrzewka. Czy ta na filmiku będzie odpowiednia? Jest podobna do mojej, tyle że ja nie robię pajacyków, szpagatów, i trochę mniej wszystkiego robię. http://www.youtube.com/watch?v=d-0ErCyAiK0
:hej: :hej:
:spoczko:
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

[quote="Człowiek123"]
1. Najpierw ustal czy masz pronację, supinację czy może stopę neutralną. Następnie wybierz w sklepie kilka par butów i zobacz, w których Ci najwygodniej. A następnie... kombinuj, szukaj i odkładaj każde kieszonkowe, bo z budżetem do 150zł może być ciężko :)

2. Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. Tutaj masz kopalnię wiedzy na temat żywienia. W skrócie będzie to tak - jedz wszystko lecz z umiarem oraz mało, a często.

3. Biegaj w takim tempie w jakim możesz swobodnie rozmawiać. Jak stawiać stopy? Tak jak Ci wygodnie :) A co do pracy rąk to też jest cała masa informacji na forum/filmików na YT.

4. Rozgrzewka to sprawa indywidualna. Pamiętaj tylko, że rozgrzewka i rozciąganie to nie to samo. Osobiście rozgrzewkę robię przed biegiem, rozciąganie po.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Człowiek123 proponuję olać marketing obuwniczy i wybrać ekiden 50. To sa najlepsze buty do biegania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ