Kiedy ostatni raz biegałem

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Gregorius
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Na początku chciałbym powiedzieć ze od wielu lat moim jedynym biegiem, był bieg na autobus,tramwaj ;) ale do rzeczy.

Mam 25 lat a kondycję... starszej osoby. Papierosy, czasami imprezy, siedzący tryb pracy, zła dieta itp
Założyłem sobie że zaczynając od jesieni chcę wrócić do starej kondycji i na przyszły rok ją poprawić (kiedyś grałem bardzo dużo w koszykówkę, siatkówkę) i w międzyczasie odwiedzam siłownię.
Szczerze mówiąc nigdy nie zajmowałem się bieganiem i nie wiem od czego zacząć, co liczyć, jak liczyć i czy warto liczyć. Dzisiaj zrobiłem 2,5 km z przerwami na krótki marsz w 25 minut bo terenie różnym, ścieżki, łąki las.
Zastanawiam się jak to się ma do siłowni, jeżeli również chcę trochę przytyć, jestem wysoki ale za to z "wysportowaną budową" czyli chudy.
Proszę o jakieś porady, jakiś pakiet startowy, jeżeli coś takiego jest.

Dziękuję za wszystkie informacje.
PKO
Markus88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja jak biegałem i chodziłem na siłownie miałem mniejszą kondycję niż same bieganie i trenowanie sztuk walki. Nie polecam chodzić na siłownie jeśli chcesz zacząć biegać. Mi gorzej szło i szybciej się męczyłem.
Bieganie to jedna z moich ulubionych pasji, jednak ćwiczę także sztuki walki.
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

poprzeglądaj dokładnie forum - na pewno znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania :taktak:
Duch ciało opuścił... nie ma mnie tu...
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gregorius pisze:Szczerze mówiąc nigdy nie zajmowałem się bieganiem i nie wiem od czego zacząć, co liczyć, jak liczyć i czy warto liczyć. Dzisiaj zrobiłem 2,5 km z przerwami na krótki marsz w 25 minut bo terenie różnym, ścieżki, łąki las.

Ja osobiście jak zaczynałem biegać liczyłem dosłownie wszystko - tempo, dystans, długość snu. Sprawdzałem HR średnie, maksymalne, spoczynkowe. A już największą frajdę stanowiło dodawanie map do dzienniczka i patrzenie jak zwiększa się każdego dnia ilość przebiegniętych kilometrów :) Mnie to motywowało, spróbuj może Ciebie też będzie.

Co do siłowni to nie wypowiem się, bo dla mnie hantle i sztangę zastępuje własne ciało. Pompki, brzuszki, grzbiety to wszystko mogę robić bez wychodzenia z domu i przerzucania żelastwa :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ