Buty do biegania, a buty do chodzienia

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
S M I T H
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam, wszystkich jestem tutaj nowy :) Chciałem zacząć biegać, ale moje adidaski sie chyba nie nadadzą (duże i ciężkie) Dlatego chciałem sobie kupić jakieś buty do biegania, i tu już mam pierwsze pytanie. Czy w takich butach można chodzić cały czas ? Tzn mieć tylko jedną parę do biegania i "do sklepu" ? Stopę mam normalną, mocno pronującą, staje na wewnętrznej części pięty. Jaki model możecie polecić najlepiej z decathlonu, lub z jakiegoś innego sklepu co ma oddział w lublinie ? Cena tak do 150-200zł
Waga : 85kg
Wzrost : 180cm
PKO
Awatar użytkownika
Robert W.
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:59:01
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pozdrawiam,
Robert
Obrazek
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dołożyłbym już te 20zł do ASICSów GT-2140 w intersporcie - w decathlonie są po przecenie po 349zł!
S M I T H
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Czyli to że będę w nich normalnie chodził, nie ma żadnego negatywnego skutku ?
Awatar użytkownika
Robert W.
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:59:01

Nieprzeczytany post

S M I T H pisze:Czyli to że będę w nich normalnie chodził, nie ma żadnego negatywnego skutku ?
Ma
http://bieganie.pl/?cat=20&id=127&show=1
Pozdrawiam,
Robert
Obrazek
S M I T H
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

"Jeśli będziecie grali w nich w tenisa, siatkówkę czy koszykówkę, poddacie je naprężeniom, zwłaszcza naprężeniom bocznym, których nie przewidziano przy ich projektowaniu." A mi chodzi o normalne chodzenie. Bo tak na logike jak but jest do biegania to powinien być i do chodzenia dobry
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nawet jeśli im się nic nie stanie to chyba nie warto. Buty do biegania są zaprojektowane średnio na 1000 km. Jeżeli 500 km przechodzisz i 500 km przebiegniesz to mniej więcej podobnie się zużyją. Ponieważ buty do chodzenia są tańsze niż buty do biegania to chyba nie warto zużywać droższych butów podczas chodzenia.
:) Tomek
stepow
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Potwierdzam, szkoda amortyzacji w butach do biegania.
Ja robię co innego, jak buty nie nadają się już do biegania (zużyta amortyzacja) a jeszcze całkiem się nie rozwaliły (a zwykle się nie rozwalają) to po wypraniu używam ich do chodzenia :-).

Pozdrawiam,
Marek, Wrocław
http://www.stepow.net/
S M I T H
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

I chyba zrobię tak jak radzi stepow, bo przy moim stażu pewnie 2 lata mi zajmie zanim zniszczę buty :P
A i czy mógł by ktoś zerknąć na moją stopę :P ?
http://img709.imageshack.us/gal.php?g=dscf1947.jpg
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Stopa neutralna.

Niestety albo, albo. W butach do biegania nie zaleca się chodzenia. Jak je zużyjesz to wtedy możesz.

W Lublinie nie ma za bardzo sklepów z butami do biegania. Decathlon to jedyny rozsądny wybór.

Jak byś zwiększył budżet do 300zł to można rozsądnie doradzić.

Chyba, że upolujesz coś na końcu serii. Zapraszam do sklepu Decathlon jutro po 17 to postaram się pomóc na miejscu :)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
rbk17

Nieprzeczytany post

A ja właśnie zamówiłem sobie do chodzenia buty biegowe, dość tanie(poniżej 200 zł) a sam potrzebuję większej amortyzacji, bo od chodzenia w płaskich mnie nogi bolą, a obecne adidasy już mają 2 lata i to nie to samo. Zatem wypróbuję w chodzeniu buty ASICS Blackhawk 5

http://m2.agitomedia.pl/image/1000x1000 ... 0820.2.jpg :spoczko:
marcinoski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:41:54

Nieprzeczytany post

rbk17 pisze:A ja właśnie zamówiłem sobie do chodzenia buty biegowe, dość tanie(poniżej 200 zł) a sam potrzebuję większej amortyzacji, bo od chodzenia w płaskich mnie nogi bolą, a obecne adidasy już mają 2 lata i to nie to samo. Zatem wypróbuję w chodzeniu buty ASICS Blackhawk 5

http://m2.agitomedia.pl/image/1000x1000 ... 0820.2.jpg :spoczko:
chyba będę o nich musiał pomyśleć pod kątem biegania, bo firmę asics zawsze ceniłem.
rbk17

Nieprzeczytany post

Od razu mała uwaga do Asics Blackhawk 5 - nie mają wyjmowalnej wkładki, a amortyzacja gorsza niż gel pulse 3 no i oczywiście nieco cięższe.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ