Trudny początek

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
zzielona
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, mam zamiar zacząć biegać... ale mam mały problem. Nie lubię przykuwać dużo uwagi a biegając po moim osiedlu dużo osób będzie się patrzeć. W zeszłym roku biegałam w lato na takiej drodze za osiedlem, mało uczęszczanej. Całkiem dobrze mi szło. Pewnego dnia przebiegając koło dwójki ludzi, potknęłam się i prawie wywróciłam. Oczywiście zaczęli się śmiać no bo co innego mieliby zrobić. Za to mi nie było do śmiechu. Od tej pory zawsze znalazłam wymówkę żeby nie iść biegać. Może to głupie, ale jak mam sobie z tym poradzić? :echech:
PKO
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

O rany, ale masz problemy :hahaha: .
Ale poważnie - poszukaj sobie odludnego miejsca do biegania w okolicy, jeśli jest to możliwe (las, pola ?) lub biegaj bardzo wcześnie rano lub bardzo późno wieczorem. Tak to jest, że na biegacza się gapią jak na egzotycznego zwierzaka w zoo, dziś sam tego doświadczyłem, ładna pogoda, dużo spacerowiczów pod miastem.

pozdr. krunner.
Awatar użytkownika
nasionko
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 43'32''
Życiówka w maratonie: 3h35'34''
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Też tak miałam gdy zaczynałam biegać. Mieszkam w ścisłym centrum miasta więc bieganie na oczach tłumów było dla mnie krępujące. Rozwiązałam ten problem tak, że chodziłam do najbliższego parku. Zajmowało mi to 15 min. szybkiego marszu, co jednocześnie traktowałam jako element rozgrzewki. A w parku jak to w parku- widok biegacza jest widokiem pożądanym :) Nie ma się co stresować, a być dumnym że innym nie chce się ruszyć dupska ;) Z czasem przestaniesz się przejmować tym, że ludzie się patrzą i nierzadko również rzucają niewybredne komentarze. Do boju! Powodzenia ;)
kacper_r
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

nasionko pisze:Nie ma się co stresować, a być dumnym że innym nie chce się ruszyć dupska ;)
Święte słowa. Nie ma się co przejmować. Ja osobiście słyszałem nawet kilka razy słowa zachęty, szczególnie od starszych osób.

Ale jeśli przeszkadza Ci wzrok innych to zrób tak jak już wcześniej było wspomniane - albo biegaj w takich porach że mało ludzi się pląta albo znajdź sobie jakieś odludzie.

Pozdro :)
Obrazek
war
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49

Nieprzeczytany post

Olej to pomysl ze jestes ponad nimi, szczegolnie jak idzie rodzinka ktora pasie sie 'hamburgierami' z pobliskiego maca i marudzi pod nosem jak obok nich przebiegasz;] Zapodaj muze na uszy biegaj po zmroku lub wczesnie rano, wtedy tylko Ty, Twoja muza i endorfiny !
Obrazek
ochus
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47,58

Nieprzeczytany post

Mnie pomogła dość mocno empetrójka.
Żywa muzyka pomaga również w samym treningu.:)
kacper_r
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A z muzyką to w sumie śliska sprawa. Moim zdaniem to kwestia indywidualna. Owszem, niektórym pomaga. Natomiast niektórym muzyka potrafi rozregulować tempo, a to u początkujących osób nie jest chyba dobre ponieważ dopiero poznają swoje możliwości i szukają optymalnego tempa dla siebie. Ja osobiście miałem taki problem.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ