Początki biegania, kilka pytań

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Nightdew
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pierwsze moje pytanie dotyczy planu treningowego. Czy level II szkoły amerykańskiej jest odpowiedni na początek? Żadnego konkretnego celu nie mam, chcę po prostu biegać rekreacyjnie, ale zarazem kontrolować postępy.
Drugie pytanie dotyczy kolan. Otóż całe życie gram w kosza, przez kilka ostatnich lat prawie zawsze na betonowych boiskach więc lekko "czuję" swoje kolana. Czy rozpoczęcie przygody z bieganiem jest dobrym pomysłem? Nie pogorszę stanu swoich kolan do tego stopnia, że nie będę w stanie grać w kosza?
Trzy, czym spowodowane jest ostre kucie po prawej stronie brzucha? Zauważyłem, że po kilku minutach biegu gdy ledwo co odczuwam jakiekolwiek zmęczenie, zaczyna mnie kuć tak mocno iż po prostu nie jestem w stanie biec dalej. Pamiętam, że za małolata też miałem taki problem dlatego nigdy nie mogłem się przełamać i biegać.
Ostatnie pytanie dotyczy samych butów. Chciałbym zakupić prawdopodobnie nike lunarglide+ 3, ale wyczytałem że posiadają one bardzo miękką podeszwę. Czy przy mojej małej wadze (60 kg) nie będą to złe buty? Oczywiście planuję biegać głównie bo betonie i asfalcie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, Pozdrawiam.
PKO
Awatar użytkownika
nefreeo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53m:52s

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o mnie, to ja grałem w siatkę, więc też trochę pomęczyłem moje kolana - co trochę odczuwam po bieganiu.
Piszesz, że nie masz celu więc mnie się wydaje, że możesz od poziomu nr.I biegać, przestawić organizm na inny wysiłek po co od razu walczyć z kontuzjami.
Ważne są również ćwiczenia na wzmocnienie mięśni nóg - mimo , że trenowałem 6 lat to inne mięśnie nie rozwinęły się w takim stopniu, żeby ułatwić bieganie.
Buty musisz dobrać do powierzchni, po której będziesz biegać, no i pronacja ważna.
Nightdew
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W sumie rzeczywiście muszę się z tym planem zgodzić, nie chcę się zniechęcić więc na spokojnie zacznę od lev 1. Co do ćwiczeń na nogi rozumiem, że najlepiej robić po treningu gdy mięśnie mam jeszcze rozgrzane? Zestaw ćwiczeń pewnie nie będzie różnił się dużo od tego jaki stosowałem gdy jeszcze trenowałem w klubie, ale myślę iż będę się stosował do http://bieganie.pl/?cat=2&id=1069&show=1.
Co do butów to byłem w sklepie i stwierdzili mi lekką nadpronacje. Polecili mi 2-3 modele w tym właśnie lunarglide+ 3. Miałem już je nawet zamawiać, ale wyczytałem że są bardzo miękkie i zacząłem się zastanawiać czy przy mojej małej wadze nie będzie to przeszkadzać. Co do nawierzchni to pewnie najwięcej będzie to asfalt i beton .
Awatar użytkownika
nefreeo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53m:52s

Nieprzeczytany post

Co drugi dzień biegam, a co drugi ćwiczę. Dokładnie ten plan co podałeś w linku. Co do butów to Ci nie doradzę, bo korzystałem z porady sprzedawcy.
Tyle i pomogłem to pomogłem - teraz musisz liczyć na pomoc bardziej doświadczonych biegaczy.
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nightdew, tak się składa, że ja również od dzieciństwa gram w kosza, zaczynałem na betonach, potem już była sala (i tak od prawie 30lat), ale w kiepskich kapciach (kiedyś chińskie trampki to było szczytowe osiągnięcie, chyba że tata pracował w Iraku)..Mam znacznie większa masę od Ciebie, miałem problem z kolanem, który wraca (kolano skoczka). Standardowo też odzywa się kręgosłup...Kończyłem kierunkową uczelnię, więc miałem pojęcie o sporcie, ruchu i rekreacji..W grudniu zmobilizowałem się do biegania, zaraz odezwało się to, co mi towarzyszy na sali..ale udało mi się nad tym zapanować..ba! ożeniłem to z grą w kosza..Jak?..Od początku ucząc się biegania NA ŚRÓDSTOPIU :) Dla mnie było to naturalne, zwłaszcza w truchcie i tak staram się teraz ścierać asfalty, tak też poruszam się po boisku (poza dwutaktem rzecz jasna ;)) Pracuję nad tym i mimo to, że mam prawie 2x tyle masy, co ty (107kg), mogę spokojnie realizować sobie plan treningowy. Ty, grając od lat, masz tak samo silne łydki jak ja, więc bez problemu sobie poradzisz :) Dodatkowo śródstopie daje poczucie lekkości biegu, już nie wróciłbym do ciężkiego uderzania piętą...Druga sprawa buty..Wiesz już, jaką masz stopę, masz wybrane modele..ja zrobiłem podobnie, ale zanim ruszyłem na trasę...Mam świetne New Balance, na beton i asfalt, dobrane do mojej masy, stabilizujące stopę i amortyzujące..tu paradoks, zwłaszcza pietę..Może dziś, biegając na śródstopiu, brałbym inne, nie wiem...ważne jest, by buty były dobrane, wygodne i by dawały Ci komfort, później przyjdzie czas na coś specjalizowanego (dla mnie również)..Resztę dopowiedzą Ci doświadczeni forumowicze, ja Ci życzę przyjemności biegania :)
Chwilowo uziemiony zdrowotnie :(
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ