Przygotowania do startu.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam
Chcę wystartować w zawodach Bieg Korfantego w Katowicach 22 kwietnia. Czy możecie doradzić jak przygotować się do takiego biegu ulicznego? Wiadomo trasa jest różnie ukształtowana, jest parę wzniesień. Trasa liczy 8100 m. Nie wiem czy biegać tylko po płaskim terenie czy specjalnie szukać podobnych wzniesień.
Pozdrawiam
Chcę wystartować w zawodach Bieg Korfantego w Katowicach 22 kwietnia. Czy możecie doradzić jak przygotować się do takiego biegu ulicznego? Wiadomo trasa jest różnie ukształtowana, jest parę wzniesień. Trasa liczy 8100 m. Nie wiem czy biegać tylko po płaskim terenie czy specjalnie szukać podobnych wzniesień.
Pozdrawiam
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
nie ,nie tylko po plaskim to blad zobacz w we wszystkich planach jest jakas sile biegowa i jest tez kros pasywny i aktywny.
Krosu nie zastapi nic jak pobiegasz krosy chociaz raz w tygodniu zobaczysz jaka masz lekkosc biegania na plaskim i jaka szybkosc[bez robienia tempowek].
Druga sprawa to im bardziej udziwniony terez tym wiecej roznych miesni trenujesz rozwijasz
Pewna teoria mowi trenuj w terenie w jakim sa zawody,pozdrawiam kolege
Krosu nie zastapi nic jak pobiegasz krosy chociaz raz w tygodniu zobaczysz jaka masz lekkosc biegania na plaskim i jaka szybkosc[bez robienia tempowek].
Druga sprawa to im bardziej udziwniony terez tym wiecej roznych miesni trenujesz rozwijasz
Pewna teoria mowi trenuj w terenie w jakim sa zawody,pozdrawiam kolege
- mariod
- Zaprawiony W Bojach
Jak najbardziej poważnie.Parę razy dół-góra i będziesz miękki a siłka przybędzie.Z tym iż zbieganie jest bardziej obciążające niż wbieganie.Także ostrożnie i z umiarem.
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
mozna tez poszukac wzniesien chociazby 50 metrow raz ,ze lepiej i nie nudno a dwa u Ciebie w terenie nie ma podbiegow
-
- Wyga
Startowałeś już w tych zawodach?nefreeo pisze:Ja również chcę wystartować w tym biegu i głównie biegam po Parku Chorzowskim - tam jest dość zróżnicowana trasa - także jeśli masz taką możliwość polecam.
-
- Wyga
Co to są za zawody? Możesz coś więcej powiedzieć na ich temat?nefreeo pisze:Nie startowałem jeszcze w żadnych zawodach. Przede mna 1 kwietnia ecorun w Parku Chorzowskim a drugi bedzie bieg korfantego
-
- Zaprawiony W Bojach
Jeżeli jesteś początkujący to na schodach ograniczyłbym się do wbiegania, a na dół schodził. Dużo mniejsze ryzyko, że zrobisz sobie kuku.
mariod pisze:Jak najbardziej poważnie.Parę razy dół-góra i będziesz miękki a siłka przybędzie.Z tym iż zbieganie jest bardziej obciążające niż wbieganie.Także ostrożnie i z umiarem.
- nilidila
- Rozgrzewający Się
A tak na początek, od jakiego czasu wbiegania i schodzenia zalecalibyście zacząć? 20 minut to za mało jak na start? Bo organizm dopiero się rozgrzewa, tak?
- nefreeo
- Wyga
- Życiówka na 10k: 53m:52s
nobello pisze:Co to są za zawody? Możesz coś więcej powiedzieć na ich temat?nefreeo pisze:Nie startowałem jeszcze w żadnych zawodach. Przede mna 1 kwietnia ecorun w Parku Chorzowskim a drugi bedzie bieg korfantego
http://silesiaecorun.pl/ tutaj znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.