Wyrabianie kondycji bieganiem. Pomożecie ?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Nieogarniamtego
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Mam 20 lat, 183 cm wzrostu i 80 kg wagi i nigdy wcześniej nie biegałem dłużej niż 3 dni pod rząd z przerwami późniejszymi. Moim celem jest:
1 km w minimum 3 minuty
Bieg wachadłowy 10x10 w minimum 25 sekund

+ jakieś ćwiczenia z podciąganiem ale to nie od tego forum.

Więc tak. Próbowałem swoich sił w policji i na teście sprawnościowym miałem aż 1.28 sekund ponieważ na ostatnim biegu wahadłowym 10x5 już nie mogłem oddychać ze zmęczenia. ! Niestety nie wyszło mi z policją i zamierzam próbować swoich sił w szkole oficerskiej. Muszę pierw skonczyc studia więc na trening mam 3 lata. Na osiągnięcie celów. Moje pytanie jest takie:
Jak biegać
Na jakich dystansach
Jak długo
Jak oddychać jakie techniki
Czy te moje cele są wygórowane. ? Czy ciężko to osiągnąć ?

Bardzo proszę o cenne rady. Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
PKO
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć.
Napisz coś o swoich aktualnych osiągnięciach,w jakim czasie pokonujesz odcinek 1km?
Trening biegacza polega na bieganiu oraz odpoczynku,regeneracji.Zaczynając bieganie musisz najpierw zbudować tzw bazę czyli powinieneś swobodnie biegać a następnie dodawać do treningów elementy siły biegowej i szybkości.Jeżeli twoim celem jest tylko odcinek 1km to moim zdaniem max 3km trening,najlepiej jakbyś znalazł sobie plan biegowy pod 5km i odpowiednio go zmienił.Oddychaj najlepiej wszystkim czym się da :hej: twoje cele być może nie są wygórowane ale pamiętaj że każdy z nas jest inny,co jednemu przychodzi łatwo innemu może się udać po kilku latach ciężkich treningów lub nigdy nie osiągnie zamierzonego rezultatu.
Obrazek
Druid
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nieogarniamtego pisze:+ jakieś ćwiczenia z podciąganiem ale to nie od tego forum
tutaj też niektórzy lubią się podciągać ;)
Polecam trening Armstronga,sprawdzony na wielu osobach na mnie oczywiście też.Działa :taktak: ,postępy są co najmniej zadowalające.
Nieogarniamtego pisze:1 km w minimum 3 minuty
3 minuty to już bardzo dobry czas na 1km ale jesteś w takim wieku ,ze dasz radę.Jestem początkującym biegaczem więc rady co do intensywności i rodzaju treningu biegowego zostawię starszym bardziej doświadczonym w tej dziedzinie ;).
Tu masz linka do planu Armstronga.
http://www.sfd.pl/Trening_Armstronga_na ... 42964.html
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ