biegać i przyrastać na wadze?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
ojkoorde
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Jestem dość początkującym biegaczem amatorem.
Swoją 'przygodę z bieganiem' zacząłem ok 1.5 miesiąca.
2 miesiące temu ważyłem 78kg i samą dietą nisko-węglowodanową zszedłem do 73 kg.
Obecnie biegam ok 21-22 nocą prawie codziennie (średnio co 2 dni) na dystansie od 5-11km z prędkością ok 8-10km/h.
Problemem jest to, że jedząc obecnie mniej węglowodanów i biegając coraz więcej zamiast spadać na wadzę widzę coraz więcej kilogramów. Przebiegłem dziś sobie 8km wchodzę na wagę a tam 76.8kg.

Kurde co ja robię źle?
Samą dietą bez jakiejkolwiek aktywności fizycznej chudnę z 78 do 73 a biegając i trzymając trochę mniej restrykcyjna dietę przyrastam? No bez sensu.
Może ktoś mi coś zasugerować i naprowadzić na właściwe tory?
PKO
Awatar użytkownika
uszol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Podejrzewam, że mając na myśli słowo dieta nawet trochę się głodziłeś, a wcześniej jadłeś więcej lub znacznie więcej. Dzięki temu zszedłeś szybko do 72kg i to jest normalne, ale nie ma tak lekko i z tego powodu, że organizm miał mniej energii z jedzenia zwolnił się metabolizm i zaczął oszczędzać. Teraz jesz więcej i organizm nie zdąży tego spalić bo ma zwolniony metabolizm i tutaj nawet bieganie nie pomoże. Znowu biegasz późno i jak sądzę po bieganiu zjesz więcej niż potrzeba (pewnie kolacja po treningu) na regeneracje organizmu, a w nocy podczas snu ciężko coś spalić.

Nawet jeśli nie trafiłem dokładnie z tym co napisałem to proponuję jeść częściej, a mniej. Najlepiej 6-7 razy, ale bardzo mało.
Obrazek
Awatar użytkownika
pełnazapału
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

uszol pewnie ma rację, a ja zadam jeszcze jedno pytanie- zmiany widzisz tylko na wadze, czy też przybyło Ci centymetrów? Jak z ubraniami, są ciaśniejsze niż były?
Warto podkreślić, że mięśnie ważą więcej niż tłuszcz, dlatego nie można wierzyć wadze w 100%.
Ja obecnie przy wadze 67 kg i uprawiając sport noszę te same ubrania co kiedyś przy 63kg i całkowitym braku aktywności fizycznej. Zwróć na to uwagę.
Co do diety- pilnuj się, żeby jeść mniej a częściej i zastanawiaj się co jesz kiedy. Nie opychaj się na noc.
Obrazek
ojkoorde
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za informacje.

Przybywa mi raczej tylko na wadze. Możliwe jest też, że objętościowo ale trudno stwierdzić bo preferuję luźne odzienie i musiałbym przybyć pewnie ze 20kg by to zobaczyć na ubraniu.

Co do jedzenia po bieganiu to fakt - robię się strasznie głodny w trakcie biegania.

Jescze raz dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
W0J
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ojkoorde pisze:Co do jedzenia po bieganiu to fakt - robię się strasznie głodny w trakcie biegania.
Skoro biegasz 21-22 wieczorem, a potem po bieganiu jeszcze jesz kolację, to na moje oko nie postępujesz właściwie - już za późno na kolację. Po treningu o tej porze to tylko wypić dużo płynów, ja piję wodę z witaminami musującymi, jakieś 0,7 litra wody wypijam i zapewniam, że apetyt spadnie po spożyciu takiej ilości płynu.
Biegam, bo lubię =)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ