Zaczynamy przygodę!

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
ZyXy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na początek witam wszystkich!

I do rzeczy ;).
Moja sytuacja klasyfikuje się następująco. 4 maja naszła mnie ochota na sprawdzenie swoich możliwości w bieganiu, wyszło 15,12min/3km i byłem święcie przekonany że nie będzie aż tak źle! Po tym strasznym biegu postanowiłem sprawdzić się na wadze i wyszło mi 98kg przy wzroście 189cm! Więc drugi szok: "KIEDY JA TAK PRZYTYŁEM?!".
Czas brać się za siebie...
Zacząłem ograniczać niepotrzebne jedzenie i więcej się ruszać, starałem się nawet biegać, ale wtedy to był ból, bo po każdym biegu strasznie dokuczały piszczele. Od ponad 3tygodni biegam 2/3 razy w tygodniu. W tym momencie ważę 88kg, więc jeden sukces! ale za to dziś próbowałem pobić swój 'ostatni rekord' w nadziei że wynik będzie względnie dobry, lecz rozczarowałem się bo pobiłem tamten haniebny rekord tylko o 3sekundy!
Bieganie jest różne, raz jest to 6km, drugi raz 3km. Nie ma jakiejś reguły.

Powiedzcie mi proszę co robię nie tak?!

Dodam że celem jest przebiegnięcie w przyszłym roku w maju dystansu 3km w czasie 13min!
PKO
Vivid
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Napisales ze biegasz dopiero od 3tygodni w miare regularnie wiec nie ma co sie spodziewac cudow. Napewno potrzeba ci cierpliwosci bo tu nie ma nic z dnia na dzien. Wrzuc na luz, wyznacz konkretne cele i realizuj jakis plan. Cierpliwosc, systematycznosc i wytrwalosc napewno sie przyda. I zostaw te "swoje rekordy" w spokoju bo treningi raczej nie sa do scigania sie samemu ze soba
“Najsilniejszym wojownikiem jest ten, kto pokonał sam siebie.”
Awatar użytkownika
T.time
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

wiesz, jak tak cię czytam, to mam wrażenie, że ty się powinieneś na jakieś forum dla sprinterów udać :hej: bo próbujesz wprawić te swoje duże i zastane ciało w jakiś szybki balans z cyklu 3km w 10 min. Moim zdaniem (ale ja tam żadnym znawcą nie jestem) powinieneś popracować nad zwiększeniem dystansu. Niech to będzie te 6-8 km przebiegnięte w tempie konwersacyjnym, bez napinki na wynik tak, zeby przyzwyczaić organizm do długotrwałego wysiłku, zbic nieco masę i nie przeciążyć stawów takim szarpaniem. Na wyniki przyjdzie czas :oczko:
A ty chciałbyś tak: zerwać się z fotela i przelecieć piątkę w pierwszej trójce :hejhej:
ZyXy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przecież spadło już 10kg i cały czas nad tym pracuje! Obiecuje :taktak: :hej:
Dziś 4km w 21min :hejhej: Tragedii nie ma ;)
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Chcesz poprawy, to nie biegaj cały czas na maksa. Biegaj wolno, za to trochę dłuższe dystanse. Stopniowo wydłużaj dystans, tak żeby przynajmniej jeden bieg w tygodniu był dłuższy niż 60min. Jak będziesz na tym etapie dołącz trochę akcentów i na pewno poprawisz swoją życiówkę. Na początku jednak biegaj wolno, ale dłużej czasowo.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ