trening dla boksera?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
kr.kw
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam na początku chciałbym sie przywitać-jestem nowy na forum i od razu mam pytania....Jaki jest najlepszy trening biegowy dla boksera? Tą szlachetna dyscypline uprawiam od bardzo niedawna-jestem mlody(18 lat waga 74 wzrost okolo 175),wczesniej nie uprawialem zadnych sportow(nie biegalem tez specjalnie) ale czesto uganialem sie za pilka na podworku:) i jestem ambitny wiec nie jest az tak zle z kondycja ale nie jest najlepiej....ale do rzeczy mam pytanie ile razy w tygodniu biegac ? Czy urozmaicac tempo czy biec jednostajnie,skupic sie na ilosci przebieganych kilometrów spokojnym tempem czy na sile dynamicznej(wbieganie pod gore itd) ,dokladac do biegania jakies inne cwiczenia np skakanke? i czy lepiej biec na czas np 40 minut dziennie czy wyrabiac jakis wczesniej ustalony dystans(jaki?) Przepraszam za ta ilosc pytan ale chce do tego podejsc powaznie a nie tak sobie biegac bez zadnego planu a nie znam sie za bardzo....Licze na pomoc bo wiem ze jest tu na forum duzo fachowcow!:)

Ps Przegladnalem kilka treningow i szukalem na forum ale za malo sie znam aby jakis dopasowac dlatego wolalem sie spytac ,z gory dziekuje za wszystkie sugestie i propozycje...
Pozdrawiam!!
PKO
ruh hożuf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Trenujesz w jakimś klubie, czy amatorsko?
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Hm, a nie masz trenera? U nas jest wielu fachowców, aleraczej bez pojęcia jak wpływa bieganie na boksowanie.
ruh hożuf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć Marcin! Ale żeśmy się zgrali :hej: :hej: :hej: :hej:
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Ha! :hej:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No cóż. Akurat tak się złożyło, że to pytanie zadałem wczoraj Darkowi Michalczewskiemu. :)

Bieganie: Jak wygląda Twój trening biegowy?

Tiger: 4 razy w tygodniu po 5-8 km.

Bieganie: Czyli raczej nic dłuższego?

Tiger: W okresie budowania wytrzymałości chodziłem dużo po górach, w Zakopanem, to były długie trasy.

Bieganie: Ile trwa taki okres przygotowawczy?

Tiger: Bezpośrednie przygotowanie do walki to około 12 tygodni. Ale przedtem trzeba już mieć wytrzymałość więc to kolejnych kilka tygodni. Ja zawsze zaczynałem prawie od początku, od zera więc u mnie musiało to trwać dłużej.

Obrazek

A tutaj pokazuję Tigerowi parę technicznych tricków, Tiger się zasłania i widać, że czuje respekt. ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A tutaj pokazuję Tigerowi parę technicznych tricków, Tiger się zasłania i widać, że czuje respekt. ;)

Obrazek
No, no prawie jak Ali :hahaha:
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
olotraper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 01:01:45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć, tak się złożyło, że przed laty (83-85 rok) trenowałem boks na KWK Gottwald w Katowicach. Miałem wtedy 180 cm wzrostu i około 80kg wagi. Podaję wagę nie bez przyczyny, bo, jak Ci wiadomo w boksie to istotny parametr. Należałem wtedy do raczej ciężkich chłopaków w mojej grupie wiekowej. Ponieważ byłem bokserem amatorem juniorem starszym, miałem 15-16 lat, mój trening nie był zbyt profesjonalny i w tamtych czasach nikt specjalnie o bieganiu jako istotnym czynniku treningowym nie mówił, najważniejsze było tzw. trzymanie wagi. Kondycja nasz wynikał wtedy z młodości organizmu i dużych możliwości regeneracji. Aby utrzymać wagę skakaliśmy w grubym dresie na skakance w saunie. W sumie wystarczało to w zupełności do trzech rund dwuminutowych, a potem 3 minutowych. Dopiero potem spotkałem się z ćwiczeniami siły i dynamiki poprzez podbiegi i sprinty. Potem przerwałem z powodu matury treningi boksu i już niestety nigdy z powodu wieku do nich nie wróciłem. Wtedy liczył się tylko dla klubu wynik, a nie rekreacja, którą często spotykamy w różnych klubach typu karate, kick boxing, ju jitsu i wiele innych. Przerwałem trenować boks, ale nie zerwałem ze sztukami walki. Przez kilkadziesiąt już lat trenowałem wiele różnych dyscyplin. Startowałem w amatorskich zawodach zdobywając nawet w dwóch dyscyplinach medale. Mecz sparingowy kick boxing Kleofas u witka 1 miejsce i studiując na Politechnice Śląskiej w okręgowych zawodach ju jitsu wicemistrzostwo Śląska. na bazie moich doświadczeń mogę Ci powiedzieć, że Twój trening musi być mieszany. Z wiekiem będziesz potrzebował coraz więcej godzin treningu wytrzymałościowego długodystansowego, ale jednocześnie nigdy nie możesz zaprzestać w ramach treningu biegowego sprintów podbiegów i skoków. Jest powiedzenie, że w boskie wygrywają nogi a nie ręce. jest to prawda. Wielu początkujących zawodników boksu zapomina o tym. generalnie uważam, że jako cel powinieneś trenować sprint a jeżeli chodzi o biegi długodystansowe to skupić się na dobrym wyniku w przedziale 10 km. Pamiętaj, że tacy, jak my z rozbudowanymi mięśniami górnych partii ciała nigdy nie będziemy prawdziwymi maratończykami, dlatego nie przejmuj się gorszymi wynikami w bieganiu od innych maratończyków. I zawsze bo bieganiu dobrze się rozciągaj. Niestety moi trenerzy w latach 80 w boksie tego elementu treningu nie doceniali. Nie przetrenuj się także. Powodzenia!
Obrazek
Awatar użytkownika
Enduros
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Mój trener mówi że należy biegać i koniecznie z interwałami. Dlatego i ja zacząłem :hej: szybkie przebieżki są bardzo ważne ponieważ w walce tempo jest zmienne i trzeba przyzwyczajać organizm do nagłego przyśpieszania. Zawodnicy ode mnie starują też w biegach na 10 kilometrów w ramach treningu. Moim celem też jest start razem z nimi ale dopiero w przyszłym roku, więc powinienem się spokojnie przygotować jeśli skończę wreście pumę. Dobra rada kolego osoby trenujące takie sporty są zazwyczaj narwani i chcą wszystko za szybko i za mocno, dlatego i ja musiałem zaczynać plan od początku tylko spokojnie i teraz jest naprawdę dobrze. :bum:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ