Ile czasu mam biegać.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Favi413
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.Mam 16 lat, 185 cm wzrostu, waże 85 kg.Chciałbym trochę schudnąć więc zacząłem biegać 30 min w sobotę, poniedziałek, środę, piątek.W pozostałe dni ćwiczę mięśnie ramion i brzucha.

Pytanie 1:Ile czasu i w jakim tempie mam biegać.
Pytanie 2:Mogę zażywać jakieś odżywki lub witaminy.
Pytanie 3:Są ćwiczenia wspomagające odchudzanie?
PKO
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

1. Na przynajmniej dwoch treningach zwieksz czas i na dwoch tempo - na takie bys czul, ze biegniesz szybko.
2. Witaminy jak najbardziej + zwiekszony magnez odzywki niekoniecznie.
3. Sa :bum:
Favi413
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A znasz jakieś ćwiczenia na odchudznie.
Awatar użytkownika
P90Xpl
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dieta to podstawa, do tego bieganie + ćwiczenia siłowe i będzie ok.
Awatar użytkownika
piomay
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:00
Życiówka w maratonie: 4:27:00

Nieprzeczytany post

P90Xpl pisze:Dieta to podstawa, do tego bieganie + ćwiczenia siłowe i będzie ok.
Przy tak niewielkiej nadwadze wystarczy ze kolega troche pobiega, a jesc bedzie mogl dwa razy wiecej niz je teraz. Slowem, dieta jest zbedna. Ruch tylko i wylacznie.
pozdrawiam
Piotr May
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

Favi413 pisze:A znasz jakieś ćwiczenia na odchudznie.
nie, bo ja sie nie odchudzam ale wujek Google Ci powie
Favi413
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o jedzenie to jem mniej, dużo pije i przestałem jeść po 18,00.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie rób tego że nie jadasz po 18 bo bardziej grubniesz. Jedz ale rzeczy chude, białko, jarzyny.

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
ludwisarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Olaboga, co to za neologizm "grubniesz"? Chyba "tyjesz"!

Faktycznie, godzina 18:00 to tylko taki wzór dla pewnego zachowania, zakładając że idziesz spać o 22:00. Chodzi głównie o to by nie jeść bezpośrednio przed snem, gdyż spowolniony metabolizm podczas snu sprawi, że większość energii dostarczonej z posiłkiem raczej odłoży się niż zostanie spożytkowana. Tak więc jeśli idziesz spać o północy, to staraj się nie jeść po godzinie 20, 21.

Nie popełnij istotnego błędu przy odchudzaniu, tj. nie redukuj liczby spożywanych posiłków. Jeśli ograniczysz ilościowo i jakościowo posiłki przykładowo do 2-3 w ciągu dnia (pożywne śniadanie, przekąska-drugie śniadanie o 12-13, skromna obiadokolacja o 18-19) to Twój metabolizm po kilku dniach tak wyhamuje, że niestety waga ani drgnie, często nawet mimo ćwiczeń.
Dlatego jedz 5 razy dziennie, kiedy tylko organizm coś przetrawi to dostarcz mu kolejnego pokarmu. Może to być nawet skromna przekąska w postaci jabłka czy kilku marchewek. Zresztą zauważ, że niemal KAŻDA dieta mówi o 5 posiłkach.

Ćwiczenia na odchudzanie? Hmm... bieganie?

A tak w ogóle to wydaje mi się, że trochę młody jesteś jak na katorżnicze diety i wspomaganie chudnięcia na przykład suplementacją. Wciąż się rozwijasz, wciąż rośniesz dlatego mam wrażenie, że kategoryczne ograniczenie fast-foodów (czy to spod znaku McD czy kebabów), słodyczy, słodkich gazowanych napojów, wszelkiego rodzaju przekąsek typu chipsy ORAZ bieganie ORAZ racjonalniejsze żywienie (bardziej zielono, mniej tłusto!) naprawdę zdecydowanie wystarczą!
Obrazek
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie rób scen, miało być zgrubniesz ale nevermind, wiadomo o co chodzi, po Chińsku nie piszę, liczy się przekaz. Co do sprawy jedzenia przed snem, nie ma przeciwwskazań by jeść zaraz przed snem, fachowcy mówią iż najlepsza na noc jest kazeina z zielskiem ponieważ jej długie łańcuchy i specyficzny sposób spalania pozwala 200g spalać nawet do 7h, natomiast jarzyny zapobiegają zatwardzeniom i są bardzo wskazane na noc. Zasada jest prosta dopuszczalne są tuż przed snem dowolne wolno trawione białka, jednak najlepsza jest kazeina. Co do diet to trzymają się tego jak rzep psiego ogona, totalny bezsens żeby żreć w kółko. Wiadomo że organizm potrzebuje pokarmu, ale też: czasu, głodu i znowu pokarmu. Naukowcy prześcigają się pomysłami lecz najlepszy jest "cykl niemowlaka"(ja to tak nazywam) on uświadamia tak naprawdę jak to ma wyglądać. Oczywiście dla nas będzie to wyglądało trochę inaczej ale sama zasada zostanie tylko zmieniają się ilości kalorii. Posiłek powinien zawierać bazowo 30-35g B, 15g NNKT + TN a reszta to WW lecz nie więcej jak 400-500kcal. Odstęp czasowy od posiłków często gęsto decyduje czy posiłek był dobrze skonstruowany i zawierał pełnowartościowe pożywienie nie biorąc pod uwagę wysiłku tylko normalny tryb życia bo przy wysiłku wygląda to troszeczkę inaczej. Czas między posiłkami wynosi bardzo często 2-3h bez uczucia głodu lecz sytości, warunkuje to też prędkość spożywanego posiłku i nawodnienie tuż po nim, bardzo często decyduje kolejność spożywanych produktów i sama ich jakość.

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ