Plan treningowy a jego brak

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Lukasz89
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czesc, przygode z bieganiem dopiero zaczynam, ale zastanawiam sie nad planem. Moje cele to zwiekszenie wytrzymalosci i predkosci biegania, nic specjalnie zaawansowanego, ot tak zeby sobie pobiegac a w przyszlosci byc moze wystartowac w jakims polmaratonie. Biegam zazwyczaj kilka kilometrow i zastanawiam sie czy wprowadzic jakis plan. I teraz pytanie do Was,
czy jesli chodzi o rezultaty i podniesienie wytrzymalosci to plan treningowy jest duzo lepszy niz bieganie bezplanowe?
i drugie pytanie, po co jest rozgrzewka po treningu?

pytania moze glupie, ale jestem mocno poczatkujacy i mam nadzieje, ze wybaczycie:)
pozdrawiam
PKO
wero
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rozgrzewka po treningu - w sensie schłodzenie i rozciąganie? Ponoć zwolnienie tempa pod koniec zmniejsza ryzyko zakwasów; z własnego doświadczenia wiem tyle, że jak zdarzyło mi się ze dwa razy skończyć trening wpadając do domu na pełnym gazie, miałam bezpośrednio po zawroty głowy i mdłości. Kiedy kończę bieg spokojnym truchtem i kilkuset metrami marszu, problem się nie pojawia.
Rozciąganie przede wszystkim zapobiega kontuzjom, jest o tym sporo w dziale Trening i Zacznij Biegać. Warto się rozciągać, nawet jeśli biega się niewiele.

pzdr
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lukasz89 nawet bieganie bez planu podnosi wytrzymałość tylko wymagane jest żebyś robił to regularnie i z głową.
Obrazek
Lukasz89
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

jakub738 pisze:Lukasz89 nawet bieganie bez planu podnosi wytrzymałość tylko wymagane jest żebyś robił to regularnie i z głową.
zdaje sobie z tego sprawe, ale jednak poprawienie swoich osiagow najlepiej motywuje i dlatego chcialbym w miare szybko poprawiac rezultaty
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

He he każdy by chciał żeby w krótkim czasie przyszły rezultaty ale to nie takie proste i często brak widocznej poprawy zniechęca do dalszego wysiłku.Po pierwsze musisz wiedzieć na co w obecnej chwili ciebie stać i do czego dążysz.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ