Czesc, przygode z bieganiem dopiero zaczynam, ale zastanawiam sie nad planem. Moje cele to zwiekszenie wytrzymalosci i predkosci biegania, nic specjalnie zaawansowanego, ot tak zeby sobie pobiegac a w przyszlosci byc moze wystartowac w jakims polmaratonie. Biegam zazwyczaj kilka kilometrow i zastanawiam sie czy wprowadzic jakis plan. I teraz pytanie do Was,
czy jesli chodzi o rezultaty i podniesienie wytrzymalosci to plan treningowy jest duzo lepszy niz bieganie bezplanowe?
i drugie pytanie, po co jest rozgrzewka po treningu?
pytania moze glupie, ale jestem mocno poczatkujacy i mam nadzieje, ze wybaczycie:)
pozdrawiam
Plan treningowy a jego brak
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Rozgrzewka po treningu - w sensie schłodzenie i rozciąganie? Ponoć zwolnienie tempa pod koniec zmniejsza ryzyko zakwasów; z własnego doświadczenia wiem tyle, że jak zdarzyło mi się ze dwa razy skończyć trening wpadając do domu na pełnym gazie, miałam bezpośrednio po zawroty głowy i mdłości. Kiedy kończę bieg spokojnym truchtem i kilkuset metrami marszu, problem się nie pojawia.
Rozciąganie przede wszystkim zapobiega kontuzjom, jest o tym sporo w dziale Trening i Zacznij Biegać. Warto się rozciągać, nawet jeśli biega się niewiele.
pzdr
Rozciąganie przede wszystkim zapobiega kontuzjom, jest o tym sporo w dziale Trening i Zacznij Biegać. Warto się rozciągać, nawet jeśli biega się niewiele.
pzdr
-
- Dyskutant
zdaje sobie z tego sprawe, ale jednak poprawienie swoich osiagow najlepiej motywuje i dlatego chcialbym w miare szybko poprawiac rezultatyjakub738 pisze:Lukasz89 nawet bieganie bez planu podnosi wytrzymałość tylko wymagane jest żebyś robił to regularnie i z głową.
- jakub738
- Zaprawiony W Bojach