Witam,
stosunkowo niedawno rozpocząłem swoją przygodę z bieganiem. Biegałem październik-listopad, potem miałem przerwę i zacząłem jakieś dwa tyg. temu biegać znowu, ale tym razem już w pierwszych właściwych butach do biegania (Nike Pegasus 27).
Niestety zaczął pojawiać się u mnie ból w stopie, na zewnętrznym jej łuku, już po 1-1,5 km. Po marszu przechodzi, potem czasem wraca, czasem nie. Przy bieganiu w halówkach nie miałem tego problemu. Mam stopę neutralną, bardziej supinującą niż pronującą. Biegam po utwardzonej powierzchni.
Nie wiem czy mój problem wynika z za małych, źle dobranych ( 90 kg, 190 cm) butów czy może ze złej techniki. Proszę o sugestie. Może to w miarę typowy problem.
Pozdrawiam
Początkujący biegacz- ból śródstopia
- niuniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:46
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Masz za małe buty??? kupiłeś za małe buty??? to może być przyczyną!!!, lub to ze jesteś a raczej twoja stopa jest przyzwyczajona do halówek... Albo biegaj dalej i czekaj aż stopa przyzwyczai się(nie koniecznie musi), lub kup/wymień na większe te buty i sprawdź co będzie sie działo dalej, ewentualnie może to być początek kontuzji!MarioBros pisze:małych, źle dobranych ( 90 kg, 190 cm) butów
Pozdrawiam
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
- Tylko jeśli w to wierzysz.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Chyba będę niestety musiał sprzedać buty, bo nabawiłem się jakiegoś urazu. Jeszcze przed rozpoczęciem biegania, chwilę po założeniu buta zaczynam odczuwać lekki ból( w innych warunkach noga w żaden sposób mnie nie boli). Wygląda jakby profil buta był nieodpowiedni. Co o tym myślicie?
-
- Wyga
A kto Ci pomagał dobierać buty? Bo niestety obsługa w sklepach sportowych czasami ma raczej mgliste pojęcie o pronacji, supinacji itd (mówię z własnego oświadczenia). Jesteś pewny, że masz odpowiednio dopasowane buty?
-
- Rozgrzewający Się
Koleś niby coś tam się znał na temacie, ale założyłem, że mam stopę neutralną. Być może supinuję, a buty są dla neutralnych i lekko pronujących. Dzisiaj coś próbowałem biegać i praktycznie cały czas czułem dyskomfort. Ból może jest powodem lekkiego urazu, ale nabawić się go mogłem tylko w tych butach. Istnieje możliwość, że stopa się "przyzwyczaja" do obuwia? Czy to raczej nie ma sensu i lepiej sprzedać buty i kupić inne?
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
Zanim sprzedasz polecam foot id i videoanalize biegu w profesjonalnym sklepie. Byłem dzisiaj w ERGO w WAW, jestem trochę mądrzejszy, ale też trochę zagubiony. Też myślałem, że jestem neutralem, a pronuję. Biegałem w trakcie videoanalizy w różnych butach, zawsze było coś nie tak. Zdecydowałem jednak, że zostanę przy GT2150, które mnie obcierają w śródstopiu
z nadzieją, że noga się dotrze
Videoanaliza pokazała, że bieg jest prawidlowy. Zobaczymy.