Co robie zle?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Havena
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witajcie!
Zaczelam biegac 6 tygodni temu, cztery razy w tygodniu. Pierwszy tydzien wiadomo - troche marszu, troche biegu. Ale jak sie juz rozkrecilam ;) zaczelam przebiegac coraz dluzsze odcinki. Od trzech tygodni marsz zredukowalam do 2 minut. Pozniej spokojnie przebiegam ok 5 km. Biegam, bo lubie :) Gdybym tez troche zrzucila sadelka, byloby super! Jak doczytalam, w tym celu nalezy biegac z tetnem do 75% tetna maksymalnego. U mnie to 75% to ok. 140. To dla mnie za wolno, to szuranie jest bardziej meczace od biegu... Najlepiej (teraz biegam bez przerwy ok. 40 min, ale spokojnie dalabym rade dluzej, gdyby nie obowiazki...) biega mi sie z tetnem ok. 150. Jak to sie ma do spalania tluszczu? Powinnam sie jednak trzymac 75%?
Dodam jeszcze, ze biegam z psem i takie 'szuranie' jest dla niej zbyt wolne - strasznie wtedy ciagnie.

Z innej beczki - w sobote byl w naszej wsi bieg uliczny na 10km. Ech, z zalem patrzylam na zawodnikow, bo jeszcze za wczesnie na takie przedsiewziecia.
Jak myslicie, czy biegajac regularnie przez cala zime, dalabym rade pobiec w podobnym w maju? Bo za rok, to juz na pewno :hej:

Serdecznie pozdrawiam,
Havena
PKO
mirek87
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:08
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

O bieganiu w zakresie spalania tłuszczu poczytasz na stronie w kilku artykułach:) Szuranie powinno być męczące :) Bo na pewno dasz radę dłużej szurać niż biec pełnym tempem.

Co do startu, na pewno w maju dasz radę :) Formę buduje się zimą, by na wiosnę startować. Ułóż sobie plan działania i do biegu:)
I am addicted.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Olej tętno, biegaj tak jak Tobie jest najwygodniej.
Temat wielokrotnie poruszany, jeżeli TEMPO nadal będzie konwersacyjne i swobodne, możesz spokojnie biec z nieco wyższym tętnem, nic się Tobie nie stanie.
Po dobrze przebieganej zimie na pewno dasz radę w zawodach, powodzenia!
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
wero
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

przeczytaj to: http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=6&id=1548

Ja biegam "na czuja", tak jak radzi Qba i mi z tym dobrze, z czasem sama nauczyłam się tak regulować swoje tempo, żeby się nie zajechać w połowie dystansu.
kamyczak
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dołączam się do chłopaków nie martw się tętnem o ile się nie przemęczasz i bieganie sprawia Ci frajdę biegaj jak Ci najlepiej. Ja po pół roku ponad dalej nie umiem zejść z tętnem poniżej 75% po prostu nie i już, za to czuje się świetnie się nie przejmuje a o zbędnym tłuszczyku już nie pamiętam :ble: Uważaj tylko przy zwiększaniu intensywności i dystansu nie za szybko, bo to się lubi mścić. Pozdrawiam.
MaMa DzIęCiOłA
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co robie zle?
To, że na razie nie wiesz czego tak na prawdę chcesz i dajesz się ponosić emocjom.
Havena, jeśli chcesz odchudzać się na tętno najlepiej biegać długo (1,5-2h...nie koniecznie codziennie) Wtedy 70% powinno być tętnem końcowym a początkowe to 60-65%. Przy tak rozłożonym tętnie będziesz wypalać minimalnie glikogen z mięśni a więcej tłuszczu z rezerw. To, że szurasz nic nie szkodzi, ważne aby sobie odpowiedzieć co jest twoim priorytetem: odchudzanie, kondycja czy samopoczucie pieska?! :taktak: Dla każdego z niżej wymienionych przykładów trening układa się inaczej.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

jumper pisze:
Co robie zle?
ważne aby sobie odpowiedzieć co jest twoim priorytetem: odchudzanie, kondycja czy samopoczucie pieska?! :taktak:
Znałem kiedyś pewnego psa, co umarł :chlip: później na zawał... bo miał pana (wojskowego instruktora WF) który biegał... biegał... biegał... maratony i psa na śmierć zabiegał... a to był taki sympatyczny mały piesek :ojoj:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:
jumper pisze:
Co robie zle?
ważne aby sobie odpowiedzieć co jest twoim priorytetem: odchudzanie, kondycja czy samopoczucie pieska?! :taktak:
Znałem kiedyś pewnego psa, co umarł :chlip: później na zawał... bo miał pana (wojskowego instruktora WF) który biegał... biegał... biegał... maratony i psa na śmierć zabiegał... a to był taki sympatyczny mały piesek :ojoj:
No dobrze, ale nie rozumiem dlaczego zacytowałeś moją wypowiedź?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Havena
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi!
Nie dam rady trenowac dluzej niz po godzinie 4x w tygodniu... I psa nie zamecze, spokojnie :hejhej: To w miare duzy psiak, ktory potrzebuje wiele ruchu.
Czyli bede sobie biegala dalej spokojnie, w konwersacyjnym tempie, nie przejmujac sie tak bardzo tetnem.

Jeszcze raz dzieki!
Havena
olekpp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

na koniec dołóż sobie kilka troszkę szybszych przebieżek .... metabolizm się troszkę rozpędzi na dalszą część dnia
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

biegaj tak żeby było wygodnie... - jeśli to będzie 80% to znaczy że jeszcze jesteś na tyle "nie wysportowana" albo raczej twoje serducho jest jeszcze nie na tyle wyćwiczone, by po prostu pracować wolniej... -
75% to zakres moim zdaniem dla znacznie bardziej zaawansowanych biegaczy ;-) ot - dla amatora najważniejsze powinno być samopoczucie. Jeśli trenujesz 3-4x w tygodniu - to trening powinien cię lekko męczyć... (broń boże nie "na maksa) ale też powinno cię to trocszke zmęczyć (poczuć)
jednostki treningowe na poziomie tętna 75% to wg wielu mądrych książek bardziej aktywny wypoczynek niż sama jednostka treningowa... - dlatego nie byłbym taki radykalny z trzymaniem się tej wartości.

Z drugiej strony - trzeba się też nauczyć biegać wolno.. - bo lepiej szurać przez 60 minut... niż biec troszkę szybciej przez 45 ...

Co do 10 km ;-) jak pobiegasz zimą... to bez problemu dasz radę !
Szymon
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ