Bieganie - zdrowy rozsądek ??

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
KubaBiega
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Przez 10 lat smigałem bardziej lub mniej zawodowo na rowerku. Jako że życie nie kręci sie tylko wokół sportu, poznałem dziewczynę, poźniej żone no i po roku urodził Mati :) Jako ze była zima i potrzebny był facet w domu zrezygnowałem ze sportu całkowicie. No i po 8 miesiącach zrobiło sie 8 kg wiecej :( i ogolnie brakuje świerzości.

Przez przypadek miesiąc temu kupiłem gazetke "BIEGANIE" , i od pierwszego sierpnia postanowilem pobiegac kontrolnie przez 1 miesiac i zobaczyc co bedzie dalej. Biegam co drugi dzień pętle 5 km, a w dwie soboty po 7 :)

Moje pytanie dotyczy zdrowia. Chwaląc się znajomym o moim nowym hobby wszyscy sie pukają w głowie i mówią że nie warto biegac bo szkoda kolan. Faktycznie biegam po betonie,kostce,asfalcie - mam zamiar kupic dobre buty ( MIZUNO ).

Jak to faktycznie jest, milliony ludzi biega na całym Świecie na maratonach a drugie tyle nie biega bo się boją o zdrowie ??

Ps. W ciagu miesiaca straciłem 2,45 kg masy ciała :):):)

Pozdrawiam
Kuba
5km - 25,01
10km - 48,19
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Problemy ze stawami kolanowymi pojawiają się przy błędach w bieganiu: bieganiu po twardym podłożu przy znacznej nadwadze, przy zbyt mocnym uderzaniu piętą o ziemię podczas lądowania, przy zbyt dużym kilometrażu w porównaniu ze stopniem przygotowania organizmu do wysiłku.

W ogromnej większości przypadków przy zachowaniu zdrowego rozsądku stawy kolanowe bolały nie będą. Przykładem jestem ja sam - po kilkunastu latach treningów innej dyscypliny bez odpowiedniej opieki trenerskiej w zakresie przygotowania ogólnorozwojowego oraz rozgrzewki, moje stawy kolanowe były w kiepskim stanie.
Biegam kilka razy w tygodniu, kolana mnie prawie nigdy nie bolą.

Powiedz znajomym, że się nie znają.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
kub44
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: 3:48:00

Nieprzeczytany post

Jeden będzie kulał od sport na starość a innemu nic nie będzie.
Wolę zaryzykować utykanie niż leżeć na kanapie i zaryzykować totalnym brakiem kondycji ;)
5km-19:04 10km-39:46 maraton-3:48:21
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Niektórzy siedzą latami w fotelu, bo oszczędzają zdrowie na starość :D
mchalnotts
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Skarżyński twierdzi, że to stereotym / mit jeszcze z czasów gdy biegało się w nieamortyzowanych trampkach. Gdzieś czytałem, że to przez modę na bieganie, gdy niewysportowani ludzie zaczęli biegać masowo i nabawiać się kontuzji.
Pewnie wszystkiego po trochę. Sam uważam, że mając dobre buty można biegać, oczywiście uważając na podłoże jeśli się da i jako amatorzy "leczyć" kontuzje jak kenijczycy - przerwami w treningach.
Awatar użytkownika
Wzorsabinea
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

każde usprawiedliwienie jest dobre, żeby nie biegać i nie ćwiczyć :)
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Stawy wykonują setki tysięcy powtórzeń więc na zdrowy rozsądek eksploatujemy chcąc nie chcąc, i się zużywają, degenerują, innym wolniej innym szybciej a jeszcze innym prawie wcale, staw do regeneracji potrzebuje glukozaminy, kwasu hialuronowego i ruchu, paradoksalnie bez ruchu ni hu hu.

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ