Witam,
Chciałbym zacząć biegać, tak 2 razy w tygodniu. Jednocześnie gram okazjonalnie w siatkówkę (raz w tygodniu).
Do biegania chciałem zakupić buty Joma titanium i tu pojawia się moje pytanie, czy nadają się one do siatkówki? Czy bez przeszkód mogę grać amatorsko w siatkówkę?
Pozdrawiam
Bieganie i siatkówka
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Bieganie dwa razy w tygodniu na pewno nie będzie stanowiło dla Twojego organizmu obciążenia, które mogłoby uniemożliwićw Ci w grę w siatkówkę.
Co do butów to pewnie nie będą najlepsze do siatkówki bo producent przewidział je do czegoś innego. Podczas gry w siatkę są wykonywane inne ruchy niż przy bieganiu i buty te mogą nie zapewnić Ci odpowiedniej stabilizacji kostki, może być łatwiej o skręcenie. Z drugiej strony pewnie będą lepsze od zwykłych trampek czy innego pseudosportowego obuwia.
Co do butów to pewnie nie będą najlepsze do siatkówki bo producent przewidział je do czegoś innego. Podczas gry w siatkę są wykonywane inne ruchy niż przy bieganiu i buty te mogą nie zapewnić Ci odpowiedniej stabilizacji kostki, może być łatwiej o skręcenie. Z drugiej strony pewnie będą lepsze od zwykłych trampek czy innego pseudosportowego obuwia.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witaj,
moja pierwszą sportową miłością jest własnie siatkówka, którą trenowałem przez długi czas.
Jesli moge sie wtrącić, to zdecydowanie odradzam Ci korzystanie z tych samych butów,
po pierwsze buty do siatkówki muszą byc dobrze dopasowane do nogi, a te do biegania powinny mieć jednak lekki luz (żeby nie obcierać palców, przy wybieganiach)
po drugie oba typy mają zdecydowanie inną sprężystość i rozłożenia amortyzacji.
po trzecie ...waga ...nie wiem, czy dobrze bedzie Ci sie skakało w cięższych butach
i po czwarte ...kto Cie wpuści w butach, w których biegałeś/chodziłeś po dworzu na salę
moja pierwszą sportową miłością jest własnie siatkówka, którą trenowałem przez długi czas.
Jesli moge sie wtrącić, to zdecydowanie odradzam Ci korzystanie z tych samych butów,
po pierwsze buty do siatkówki muszą byc dobrze dopasowane do nogi, a te do biegania powinny mieć jednak lekki luz (żeby nie obcierać palców, przy wybieganiach)
po drugie oba typy mają zdecydowanie inną sprężystość i rozłożenia amortyzacji.
po trzecie ...waga ...nie wiem, czy dobrze bedzie Ci sie skakało w cięższych butach
i po czwarte ...kto Cie wpuści w butach, w których biegałeś/chodziłeś po dworzu na salę

- td0
- Zaprawiony W Bojach
Buty do siatkówki nie zapewniają stabilizacji kostki. Znacznie różnią się od butów do koszykówki. Przede wszystkim muszą być lekkie.Buniek pisze:Bieganie dwa razy w tygodniu na pewno nie będzie stanowiło dla Twojego organizmu obciążenia, które mogłoby uniemożliwićw Ci w grę w siatkówkę.
:) Tomek
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Niestety buty do siatkówki nijak się mają do tych dla joggerów. Nie trzeba od razu kupować butów za 500 zł., ale jeśli zaczyna się biegać to buty są koniecznością. Proste buty do biegania można dostać poniżej dwóch stów np. http://tnij.org/hy07 Duże znaczenia ma też to gdzie będziesz biegał, twarde nawierzchnie wymagają zdecydowanie lepszej amortyzacji.