Pół godzinki i co dalej?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
wallywest
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie,
zacząłem biegać na początku grudnia. W tym czasie zrealizowałem, mniej więcej, plan Pumy. To znaczy nieco go przyśpieszyłem, ale - mam nadzieję - w granicach rozsądku. Drugi tydzień biegam po 30 min. w jednym ciągu. W czasie trzech ostatnich sesji biegłem 2 x 40 min. i raz 45. Tylko, że teraz to bieganie ma chaotyczny charakter. Czy mógłbym zatem prosić o zarekomendowanie mi jakiegoś planu? Ból w tym, że nie mam jasno określonego celu treningowego. Chyba stawiałbym na wytrzymałość, zbicie wagi - niekoniecznie, bo sama mi się zbija.

Podaję moją specyfikację techniczną: 35 lat, 178 cm wzrostu, 68 kg wagi, fajeczki - jeszcze tak.

Z góry dzięki
PKO
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja gdy zaczalem biegac pol godziny zdecydowalem sie podjac plan 10km w 14 tygodni. On co prawda przygotowuje do zawodow ale uznalem ze fajnie zbuduje baze pod dluzsze wybiegi.
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Postaw sobie za cel np. Jakiś pół maraton i sięgnij za plany przygotowujące do tego, które mają dużo wolnych wybiegań. To na pewno powinno wspomóc odchudzanie i budowanie kondycji.
Pafka71
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dokładnie tak jak wszyscy pisza wyznacz cel. Ja zrobiłem parę lat temu plan 10 tygodniowy, wszystko super a ale po bieganiu bez sensu po pół godziny odstawiłem bieganie na dłuzszy czas. Proponuję półmaraton w 18 tygodni.
Powodzenia
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

cel to rzeczywiście dobra sprawa, może to być półmaraton albo maraton albo jakiś szybkościowy np 50min/10 km dla początkującego to wyzwanie dość proste ale na początek ok :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
wallywest
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Półmaraton mieni mi się być ździebko zbyt odległym celem. Z kolei szybkościówka zaproponowana przez Pitera brzmi nieźle, ale chyba nie teraz, gdy człek wybiegając na dwór, ma wybór między ślizganiem się na lodku, grzęźnięciem w śniegowej brei lub celowaniem nogami w wydeptane w śniegu ślady. Chociaż już wczoraj spore odcinki były czyste i gładkie. Przebiegłem wczoraj 7 km, biegnąc nieprzerwanie 45 min. Więc sądzę, że wspomniane 10 km w 50 min. da się zrealizować w dość nieodległej przyszłości. Uznam to za cel krótkoterminowy i tym samym dam sobie czas, żeby znaleźć jakiś bardziej permanentny. Raz jeszcze dziękuję za porady.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ