Plan 24tyg., a przesunięty maraton

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
cypr1nus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
To mój pierwszy wpis, więc pokrótce chciałem się przywitać.
Ostatnio wreszcie wziąłem się w garść i zacząłem realizować plan 24tyg na maraton dla początkujących ze strony bieganie.pl. Wiem, że powinno planować się trening, w moim przypadku, od startu 24tyg wstecz, ale nie mogłem się doczekać treningów wg. planu (wewnętrzna dyscyplina). Stąd moje pytanie i prośba. Czy ma ktoś pomysł jak ew. zmodyfikować końcowe tygodnie planu, bo w takim przypadku 22 i 23 tydzień, które są wypoczynkowymi, raczej nie będzie najlepszym wyjściem. Co robić od lutego do kwietnia, bo docelowym startem teraz będzie Cracovia Maraton (pewnie z jakimiś biegami 10km na oswojenie się z zawodami i sprawdzianem formy).
Wszelkiem konstruktywne uwagi mile widziane :)

Z góry dziękuję.
PKO
Awatar użytkownika
Jędrzej
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jeśli dobrze policzyłem to będzie brakowało Ci 9 tygodni planu. Moim zdaniem dobrym rozwiązaniem byłoby podwójne realizowanie tygodni 3-11.

Czyli robisz tak:
biegasz 1 tydzień planu
2 tydz.
3 tydz.
3 tydz.
4 tydz.
4 tydz.
...
11 tydz.
12 tydz.
13 tydz.
itd.

Dlaczego podwajać początkową część planu? bo dzięki temu spokojnie będziesz podnosił poziom swojego wytrenowania nie narażając się zbytnio na kontuzje.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jak już będziesz biegał na poziomie, że 26 km to nie jest dla Ciebie problem to powtarzanie tygodni 18-19 jest myślę w porządku.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ