Bieg na 5000 m - Debiut

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
BlazejB
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich!

Pierwszy post, pierwszy raz na forum.
Witam raz jeszcze.

Biegam od 6 miesiecy. 3 razy w tygodniu, czasami 2, a czasem 4 razy w tygodniu jak sie uda.

Dystanse rowniez sa rozne, bez konkretnych pomiarow, ale oscyluja w przedziale min 4 km, max 8 km.

Zastanaiam sie nad startem w biegu na 5000m (Warszawa - Bemowo 20.09.09), chce przekonac sie jak wyglada bieg z innymi biegaczami/konkurentami.

Ostatnio zrobilem pomiary na 5000m - czas mialem okolo 18:10.

Czy jest sens by sprobowac z takim czasem?

Z gory dzieki za odpowiedz.

Pozdrawiam,
PKO
mikoo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sens jest zawsze, chyba że nastawiasz się tylko na zwycięstwo a nie na dobrą zabawę. Ja w przyszłym tygodniu startuję także na 5km, a mam dużo gorszy czas od Ciebie i wiem, że przybiegnę w ogonie. Na szczęście wcale mnie to nie rusza, dla mnie liczy się udział a nie miejsce.
BlazejB
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mikoo pisze:Sens jest zawsze, chyba że nastawiasz się tylko na zwycięstwo a nie na dobrą zabawę. Ja w przyszłym tygodniu startuję także na 5km, a mam dużo gorszy czas od Ciebie i wiem, że przybiegnę w ogonie. Na szczęście wcale mnie to nie rusza, dla mnie liczy się udział a nie miejsce.
Tak do tematu nie podchodze - choc im wyzej tym lepiej co naturalne :)
Pozniej motywacja bylaby jeszcze lepsza.

Jestem ciekaw jakie sa srednie czasu poczatkujacych biegaczy na takim dystansie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
asik_zoo
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja wcale nie jestem początkująca, a mam czas 27 minut i parę setnych sekundy. Czyli kiepsko. Ale ciągle robię postępy.
Błażej - masz świetny czas, trenuj dalej, bo niedługo Cię doścignę. ;-)
elektrod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:44

Nieprzeczytany post

Jesteś pewien tych pomiarów? Bo jak na 6 miesięcy biegania to 18:10 min na 5000 m to rewelacyjny wynik. To jest już niezłe tempo 3:30/km
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878

PB
5k - 20:09 - 29.03.2025 (parkrun)
10k - 42:35 - 11.11.2024
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
Awatar użytkownika
kub44
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: 3:48:00

Nieprzeczytany post

Wystarczy wystartować i albo się wynik potwierdzi, albo będzie rozczarowanie. A z tym potwierdzeniem rożnie to bywa bo jak trasa nie ma atestu to może być prawie 5km albo 5,5km :) Czasy z treningów mają sens tylko jak się biega po bieżni i liczy kółka. A fakt faktem, że czas bardzo dobry. Na Bemowie będę prowadził kolegę co też pierwszy raz stratuje.
5km-19:04 10km-39:46 maraton-3:48:21
BlazejB
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czesc,
elektrod pisze:Jesteś pewien tych pomiarów? Bo jak na 6 miesięcy biegania to 18:10 min na 5000 m to rewelacyjny wynik. To jest już niezłe tempo 3:30/km
biegam w miare regularnie od 6 m-cy, ale nie znaczy to ze poprzednie 28 lat nic nie robilem, jakis ruch zawsze mi towarzyszyl.

Dzieki za odpowiedzi,
Pozdrawiam,
BlazejB
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kub44 pisze:Wystarczy wystartować i albo się wynik potwierdzi, albo będzie rozczarowanie. A z tym potwierdzeniem rożnie to bywa bo jak trasa nie ma atestu to może być prawie 5km albo 5,5km :) Czasy z treningów mają sens tylko jak się biega po bieżni i liczy kółka. A fakt faktem, że czas bardzo dobry. Na Bemowie będę prowadził kolegę co też pierwszy raz stratuje.
Niestety nie biegam po biezni, tak wiec zobaczymy.
Pozdrawiam,
mikoo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

BlazejB pisze: Jestem ciekaw jakie sa srednie czasu poczatkujacych biegaczy na takim dystansie.
Średnie to nie wiem, mój na dystansie 5200m (13 kółek po zarośniętej trawą bieżni żużlowej) to 30 minut. Pewnie dałbym radę szybciej, ale na razie nie próbuję.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ