dzieki za rady i posty. W duzej mierze chcialem zachecic do dyskusji, najwiecej mozna ciekawych informacji wyciagnac.
Widze po sobie ze biegalbym tylko przy zlej pogodzie bo jesli mam do wyboru koszykowke a bieganie to wybor jest dla mnie oczywisty.
Drobne pytania na 'początek'
- lubusz
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 3:20:14
Nie rozumiem !
Jesienią, zima i wiosną jak śnieg i plucha to Ty w teren biegać, jak ładna pogoda to do hali pograć ?
Nie dziwi mnie, że wybrałeś koszykówkę. Bieganie jest dla twardych ludzi.
Jesienią, zima i wiosną jak śnieg i plucha to Ty w teren biegać, jak ładna pogoda to do hali pograć ?
Nie dziwi mnie, że wybrałeś koszykówkę. Bieganie jest dla twardych ludzi.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Serdecznie Witam!
mam ogromną prośbe, o pomoc w przygotowaniu sie do testu interwałowego.
Obecnie biegam 3-4 razy w tygodniu odcinki po 5 km typowo tlenowo
i raz w tygodniu zgodnie z formułą testu do którego sie przygotowuje.
PONIŻEJ wkleje formułe tego testu.
Mam prośbe abyście podsuneli mi jakiś plan tereningów aby jak najbardziej efektywnie spozytkować czas jaki pozostał do sprawdzianu
( 5 tygodni ).
Zasady testu interwałowego
Sprawdzian kondycyjny - interwałowy składa się z dwóch Testów. Warunkiem zaliczenia
tego sprawdzianu jest uzyskanie minimum zaliczeniowego z Testu 1 i Testu 2.
Test 1:
6 x 40 metrów w odstępach 1,5 minutowych – maksymalny dopuszczalny czas 6,4 sekundy
dla kaŜdego z 6 szybkich biegów.
JeŜeli zawodnik upada lub potyka się, dostaje dodatkową próbę (1 próba = 1 x 40 metrów).
Jeśli zawodnik nie zalicza jednej z sześciu prób, to dostaje tylko jedną dodatkową próbę po
szóstym starcie. Jeśli dwa sprinty są niezliczone, to zawodnik nie zalicza tego testu.
Warunkiem przystąpienia do testu nr 2 jest zaliczenie testu nr 1.
Test 2:
Sprawdzający naprzemienną aktywność biegu z chodem.
Na pierwszy gwizdek prowadzącego test – zawodnicy muszą pokonać 150 metrów w czasie 30
sekund z miejsca startu. Po czym mają oni 45 sekund na pokonanie 50 metrów idąc. Na
kolejny sygnał gwizdka zawodnicy muszą ponownie przebiec 150 metrów w czasie 30 sekund,
po czym następuje przejście 50 metrów w czasie 45 sekund. To składa się na 1 okrąŜenie.
KaŜdy zawodnik musi przybyć przed sygnałem gwizdka do „strefy chodzenia”, którą wyznaczają
3 pachołki (3 metry przed i 3 metry za oznaczeniem dystansu 150 metrów). Jeśli zawodnik
wyraźnie nie postawi jednej stopy w „strefie chodzenia”, to obsługujący test sygnalizuje
powyŜsze zdarzenie. Za pierwszym razem otrzymuje ostrzeŜenie, za drugim zostanie
wykluczony.
Zawodnicynie mogą opuścić „strefy chodzenia” przed następnym gwizdkiem.
Minimalna ilość okrąŜeń do zaliczenia tego testu wynosi 10.
Maksymalna ilość okrąŜeń tego testu wynosi 12.
Licze na Waszą wiedze i doswiadczenie
Jęsli moglibyscie również podpowiedzieć jeszcze co odżywiania przed samym testem i w dniu testu byłbym bardzo wdzięczny
dzięki za pomoc!!
mam ogromną prośbe, o pomoc w przygotowaniu sie do testu interwałowego.
Obecnie biegam 3-4 razy w tygodniu odcinki po 5 km typowo tlenowo
i raz w tygodniu zgodnie z formułą testu do którego sie przygotowuje.
PONIŻEJ wkleje formułe tego testu.
Mam prośbe abyście podsuneli mi jakiś plan tereningów aby jak najbardziej efektywnie spozytkować czas jaki pozostał do sprawdzianu
( 5 tygodni ).
Zasady testu interwałowego
Sprawdzian kondycyjny - interwałowy składa się z dwóch Testów. Warunkiem zaliczenia
tego sprawdzianu jest uzyskanie minimum zaliczeniowego z Testu 1 i Testu 2.
Test 1:
6 x 40 metrów w odstępach 1,5 minutowych – maksymalny dopuszczalny czas 6,4 sekundy
dla kaŜdego z 6 szybkich biegów.
JeŜeli zawodnik upada lub potyka się, dostaje dodatkową próbę (1 próba = 1 x 40 metrów).
Jeśli zawodnik nie zalicza jednej z sześciu prób, to dostaje tylko jedną dodatkową próbę po
szóstym starcie. Jeśli dwa sprinty są niezliczone, to zawodnik nie zalicza tego testu.
Warunkiem przystąpienia do testu nr 2 jest zaliczenie testu nr 1.
Test 2:
Sprawdzający naprzemienną aktywność biegu z chodem.
Na pierwszy gwizdek prowadzącego test – zawodnicy muszą pokonać 150 metrów w czasie 30
sekund z miejsca startu. Po czym mają oni 45 sekund na pokonanie 50 metrów idąc. Na
kolejny sygnał gwizdka zawodnicy muszą ponownie przebiec 150 metrów w czasie 30 sekund,
po czym następuje przejście 50 metrów w czasie 45 sekund. To składa się na 1 okrąŜenie.
KaŜdy zawodnik musi przybyć przed sygnałem gwizdka do „strefy chodzenia”, którą wyznaczają
3 pachołki (3 metry przed i 3 metry za oznaczeniem dystansu 150 metrów). Jeśli zawodnik
wyraźnie nie postawi jednej stopy w „strefie chodzenia”, to obsługujący test sygnalizuje
powyŜsze zdarzenie. Za pierwszym razem otrzymuje ostrzeŜenie, za drugim zostanie
wykluczony.
Zawodnicynie mogą opuścić „strefy chodzenia” przed następnym gwizdkiem.
Minimalna ilość okrąŜeń do zaliczenia tego testu wynosi 10.
Maksymalna ilość okrąŜeń tego testu wynosi 12.
Licze na Waszą wiedze i doswiadczenie
Jęsli moglibyscie również podpowiedzieć jeszcze co odżywiania przed samym testem i w dniu testu byłbym bardzo wdzięczny
dzięki za pomoc!!
ZE SPORTOWYM POZDROWIENIEM
-
- Rozgrzewający Się
@lubusz NA HALĘ ?! No tak mam, raz w tygodniu (i to nie zawsze) przez może 6 miesięcy w roku w szkole. Deszcz, mróz (-5), wiatr, a zdarzyło się nawet w śniegu - to normalność od października do marca. Teraz cieszę się ładną pogodą ale i z tym różnie, nie raz rzuca się w deszczu. Nie założysz rękawiczek do gry, musisz przezwyciężyć zimno. Więc bez urazy ale nie mów mi że nie jestem twardy.