Witajcie.Proszę o radę !!!

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Bartlomiej78
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jestem tu pierwszy raz, ale strone Waszą znam juz od kilku miesięcy.
Potrzebuję porady eksperta.Zacząłem biegać jakieś 8 tygodni temu. W zasadzie od razu przeszedłem do 25 min. truchtu w tempie tak,by móc rozmawiać swobodnie(zgodnie z zaleceniami).I tak 3 razy w tyg. osiągając stopniowo czas 45-50 min ciągłego biegu. Nawet zainwestowałem w buty,koszulkę i spodnie;) Niestety zacząłem odczuwać dotkliwy ból po zewnętrznej stronie kolan,a stawy skokowe zaczęły puchnąć i boleć dotkliwie. Kłujący ból pojawia się za każdym razem po ok.25 min biegu. Przez to biegam krócej teraz i rzadziej-raz,dwa razy/tyg.
Poradźcie, co robić. Jak zapobiegać takim kontuzjom?Może należałoby przejść do marszu i lepiej przygotować aparat więzadłowy do biegu,a może zła technika stawiania kroków?Sam nie wiem....
Ostatnio zmieniony 24 lip 2009, 19:30 przez Bartlomiej78, łącznie zmieniany 1 raz.
Barti78
PKO
Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:18
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

za szybko zwiększasz dystans. Serce się przyzwyczaiło, ale nogi nie. Zwykle bezpiecznie jest zwiększać dystans nie więcej niż o 10% tygodniowo.

Poczekaj teraz, aż przestanie boleć (może zastosuj masaż lodem) i spokojnie zwiększaj czas biegania zaczynając znów od tych 25-30 minut.

Pozdrawiam,
Lejek
Ostatnio zmieniony 24 lip 2009, 19:58 przez lejek, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartlomiej78
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki serdeczne za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Barti78
Awatar użytkownika
Erelen
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Do tego co powiedział Lejek, ważne jest również to czy robisz dobrą rozgrzewkę i rozciąganie po bieganiu. W ostatnim bieganiu był właśnie artykuł pod tytułem "9 stopni do kontuzji". Z tego co pamiętam, to brzmiały one tak:
1. Nie tylko biegaj, trening ogólnorozwojowy też jest potrzebny.
2. Unikaj asfaltu i betonu (taaa... mądrale... jak ostatnio biegłem po trawie wzdłuż chodnika to mi straż miejska uwagę zwróciła).
3. Rozgrzewka + rozciaganie.
4. Dobre obuwie.
5. Dobrze dobrane obuwie.
6. Wylecz dobrze stare kontuzje inaczej będą cię długo trapiły.
7. To co Lejek napisał.
8. Regeneruj się.
(9 nie pamiętam).
[url=http://runmania.com/rlog/?u=Galakar][img]http://runmania.com/f/0bc2281cee6042c96b80b75dba0be126.gif[/img][/url]
http://erelen.blog.onet.pl/
darekm
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Rozgrzewka przed biegiem i rozciąganie po biegu.
Trzeba to przebiegać, póżniej będzie dobrze.
Awatar użytkownika
pusz73
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie należy nigdy lekceważyć takich objawów. W zeszłym roku też zbyt szybko zacząłem zwiększać intensywność biegu, w końcu ból zaczął mi towarzyszyć nawet przy chodzeniu. Skończyło się na zastrzykach z blokadą, ketosprayu i nimesilu. Trzeba bardzo ostrożnie zwiększać obciążenia, zwłaszcza jeżeli ważymy więcej niż powinniśmy.
Adas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich podobnie jak Ty jest nowy na tym forum więc witam wszystkich serdecznie.
A w kwestii twojego problemu to przerabiałem to samo kilka miesięcy temu.
Niestety trzeba delikatnie zwolnić tępo i dużo rozciągania mięśni zwłaszcza dolnych partii nóg.
Poniżej podaje linka do tematu ból piszczeli u biegaczy ty wprawdzie piszesz o zewnętrznej stronie kolan ale przypuszczam, że problem polega na tym samym zwłaszcza że piszesz że masz również problemy ze stawami skokowymi.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=939
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ