Planuję w przyszłym roku zrobić pierwszy w życiu maraton i w związku z tym proszę o radę bardziej doświadczonych - jakie zrobić sobie badania i ewentualnie w jakim terminie przed startem (planuję Silesia Marathon 3.05.2009). Wiem, że nie wszyscy to robią ale ja jednak chciałbym... maraton to jednak maraton. Tylko proszę, nie cytujcie mi Skarżyńskiego
Badania przed maratonem
- Kapitan Bomba!
- Zaprawiony W Bojach

Witam!
Planuję w przyszłym roku zrobić pierwszy w życiu maraton i w związku z tym proszę o radę bardziej doświadczonych - jakie zrobić sobie badania i ewentualnie w jakim terminie przed startem (planuję Silesia Marathon 3.05.2009). Wiem, że nie wszyscy to robią ale ja jednak chciałbym... maraton to jednak maraton. Tylko proszę, nie cytujcie mi Skarżyńskiego
, proszę o rady związane z Waszymi doświadczeniami. Z góry dzięki i pozdrawiam!
-
lhx
Ja zrobiłem chyba wszystkie możliwe badania krwi, moczu, echo/usg serca, ekg, pomiar ciśnienia i odcisk stopy.
- jakub738
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Moim zdaniem kazdy biegacz amator lub zawodowiec powinien miec zrobione badania lekarskie,jezeli masz troche czasu i gotowki to rob jak najbardziej. Od kilku lat w Polsce obowiazuje ustawa w mysl ktorej kazda osoba pelnoletnia moze wystartowac w biegu przedstawiajac badania lekarskie lub podpisujac oswiadczenie o starcie na wlasna odpowiedzialnosc.Jezeli w twoim miescie dziala klinika sportowa lub masz dostep do lekarzy tej specjalnosci to nie zastanawiaj sie tylko idz na badania.Przed wejsciem w zycie tej ustawy z badaniami byly problemy szczegolnie w mniejszych miejscowosciach,sam chodzilem przez 5 miesiecy robilem rozne badania a i tak lekarze krecili nosem i wymyslali rozne bzdury zeby tylko nie brac na siebie odpowiedzialnocsi.Musze sie przyznac ze na jedna duza impreze(maraton) podrobilem badania lekarskie.Pozdrawiam.
- jakub738
- Zaprawiony W Bojach

- husky_turek
- Wyga

http://www.ptms.org.pl/php/main.php?path=glowna/nfz
tu jest lista poradni medycyny sportowej - chociaz nie wiem czy nie wystarcza Ci badania zlecone przez lekarza rodzinnego wszystkie mozliwe jesli to tylko dla Twojej satysfakcji i wiedzy
pozdrawiam
tu jest lista poradni medycyny sportowej - chociaz nie wiem czy nie wystarcza Ci badania zlecone przez lekarza rodzinnego wszystkie mozliwe jesli to tylko dla Twojej satysfakcji i wiedzy
pozdrawiam
- Kapitan Bomba!
- Zaprawiony W Bojach

a masz wątpliwości?bartess pisze:Jeszcze warto iść do psychiatry sprawdzić czy aby napewno jest się normalnym.
- piter82
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 40:32
- Życiówka w maratonie: 3:22:xx
badania to podstawa gdy zaczynasz biegac, każdy poważny zawodnik i trener ci to powie, EKG, echo serca, morfologia itd. ja dodatkowo co kilka miesiecy robie, ktos kto poważniej trenuje powinien przynajmniej raz w miesiacu badac krew czy nie ma anemi czy jakis niedoborow itd. Przydaje sie tez badania postawy i rozlozenia nacisku stopy co pomorze w doborze odpowiedniego obuwia aby zminimalizowac kontuzje 
Pozdro
Pozdro
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
- jakub738
- Zaprawiony W Bojach