Powitanie

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
darpi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chce na poczatku powitac forumowiczow, ja dzisiaj dolaczylem do tej rodziny biegaczy ale na razie na forum.

Mam pytania jesli kots moglby mi pomoc na nie odpowiedziec byloby milo.

Jestem poczatkujacym biegaczem z nadwaga , 169 cm / 91 kg(ale krepa budowa ciala). Czy nalezy najwpierw schudnac aby nie uszkodzic sobie stawow albo ich nie nadwyrezyc? I chchialbym uzyskac inffo na temat butow, kiedys uwazalem mizuno za dobre a jak jest teraz?

dziekuje za odpowiedzi
darpi
New Balance but biegowy
MaciekS
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:11
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na początku najlepiej jest zacząć się ruszać. Szybki spacer, rower... Chyba, że przez cały czas żyjesz aktywnie to możesz zacząć truchtać, najlepiej po leśnych ścieżkach.

Jeśli chcesz schudnąć to niewątpliwie najlepsze efekty daje dieta..

Odnośnie butów - wiele czynników wpływa na wybór buta. Nadwaga, amortyzacja, pieniążki, no i, że tak nazwę sama stopa (pronacja/supinacja).

Poszperaj po forum, już wiele zostało powiedziane na temat obuwia.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

to ja też się dołącze...

ostatnio zaczynałem w maju.. ważąc 93 kg przy 179 cm wzrostu... - nie był to mój pierwszy kontakt z bieganiem... (dokładnie drugie podejście do tematu truchtania)

prawda jest taka że jak zaczniesz rozsądnie - to szybko do czegoś dojdziesz... a jak zaczniesz za ostro to może nic ci się nie stanie... ale masz spore szanse na kontuzję...

plan 10 tygodniowy to odpowiedź na wszystko (patrz sekcja treningi)

co do butów - ... teraz jest taki wybór że właściwie wszystko jest dobre
(ja osobiście lubię bardzo mięciutkie "New Balance") ale to chyba każdy musi sam stwierdzić w czym mu się dobrze śmiga...

pozdrawiam
Szymon
Obrazek
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

MaciekS pisze:Jeśli chcesz schudnąć to niewątpliwie najlepsze efekty daje dieta..
Bzdura najlepse efekty daje bieganie, tworzac diete ograniczysz pokarmy których twój organizm moze potrzebować a keidys nastapi przeciazenie i skończy sie na wieczorze pełnym chipsów piwa i czekoladek. jelsi juz chcesz miec diete to kup sobie mineralki tyle abys sie o nia potykał porozstawiaj sobie w domu i pij minimum 2 l dziennie wystartuj z planem 10 tygodni. kontuzja? ja zaczynałem w marcu 179 cm wzrostu i 110 kg wagi tearz jest jakeis 93. Buty duzo zalezy od tego ile ejstes w stanie dać. Jelsi duzo to Asics mniej Kalenji później jakies NewBalance Mizumo itp. Oczywiscie mzoesz tez zainteresowac sie butami wielce reklamownych firm jak Nike Addidas (czy jak to sie tam pisze) itp.

sumując:
jedz cześciej ale tak aby jesc mniej
pij duzo wody
zacznij plan 10 tygodniowy
polne drogi, działki, lasy itp.

Finito.
PS. pogmeraj na forum znajdziesz wszysko takie tematy jak twój były juz pisane setki razy.
ODPOWIEDZ