Help Me

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Bormann
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pomóżcie mi...

Mój problem polega na tym, że co prawda nieregularnie, ale biegam od 5 lat. Mój ulubiony dystans to 10 km - i robię go w godzinke (od 52 minut - do 65, różnie to bywa), dwa a czasem trzy razy w tygodniu. Ostatnio kupiłem sobie pulsometr i okazało się że biegnąc swoim normalnym tempem...naprawdę normalnym - biegnę 84 % HRmax, a jak przyspieszyłem żeby choć troche poczuć zmęczenie to było już 92 %. Na drugi dzień nic mnie nie bolało, nie czułem żadnego zmęczenia - czas przeciętny, nawet słaby - bo 59 minut.

Tyle się naczytałem o tych pulsometrach, zasadach treningu i takie tam - i nie wiem - mam problem. Czy biegam za szybko ? Czy mam kondycję silniejszą niż serce ? Czy może zrobić tak jak kumpel mi doradza - żeby zacząć biegać tempem nieprzekraczającym 80% to po dwóch tygodniach będę mógł przyspieszać a tempo pozostanie to samo ?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W jaki sposob wyznaczyles swoje HRmax ?
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Bormann
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pulsometr mi je wyznaczył. Wg tego wzoru że od 220 odejmuje się 0,22 * waga. Zresztą wg mnie to trochę niedoskonały wzór bo choć waże 85 kg (czyli obiektywnie dużo) to jednak mam 1,93 wzrostu - a więc waga nie jest jakaś zbyt duża.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Kiepsko Ci wyznaczył. Musisz mieć inne tętno maksymalne.
Tu masz informacje.
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=15&id=411
Bormann
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czytałem to już - te wzory też są śmiesznofajne bo wg nich moje HPmax wynosi od 188 do 199 :)... NIEWAŻNE... Teraz jestem chory, rozchorowałem się od ostatniego biegania kiedy to miałem takie duże wyniki, wcześniej nie biegałem z pulsometrem, więc niech będzie że podczas tego ostatniego biegania miałem już zalążki gorączki - i przez to zbyt duże tętno...jak tylko wyzdrowieję idę znowu biegać i zobaczymy jak będzie, a jak nie - to spróbuje tej metody co mi kumpel ex-piłkarz zapodał, czyli wolne bieganie, a po dwóch tygodniach coraz szybciej + dopelherz.
Tygrysi@tko
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

u mnie sprawdza się wzór nr 2
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

najlepiej nie sugerować sie zadnymi wzorami tylko najzwyklej w swiecie zrobic sobie test - pobiec 1500m na maxa ;)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Bormann
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

masz na mysli co ? pobiec te 1500 na maxa (oczywiscie po przynajmniej 4 minutowej rozgrzewce) i zobaczyc jaki wtedy mialem puls maxymalny ?? czy co masz na mysli ?
Tygrysi@tko
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

wysek pisze:najlepiej nie sugerować sie zadnymi wzorami tylko najzwyklej w swiecie zrobic sobie test - pobiec 1500m na maxa ;)
tak, to raczej może powiedzieć zawodnik, bo amator, czy rozpoczynający nigdy tego nie uczyni
Bormann
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ja zawodnikiem zostane dopiero w przyszlym sezonie - ale mysle ze facet ma racje - tak wlasnie zrobie - to zresztą niewazne czy ja przebiegne te 1500 metrow czy spuchne po 200 - pulsometr pokaze mi jakie mialem maxymalny puls podczas tych 200 metrow - i to bedzie oznaczalo maxymalne tempo - proste :) DZIEKI - proste a nie wpadlem na to :)
ODPOWIEDZ