Mam pytanie, na czym polegaja zakresy biegow?
W tych poradnikach, ktore czytalam wszedzie pisze sie raczej o zakresach procentowych pulsu.
Jak to sie ma do zakresow nazywanych I, II itd.?
Zakresy biegow
- Dabek
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Z tego co ja wiem to zakresy związane są nieodzownie z tętnem, jednak dla każdego mają charakter indywidualny. Tętno do 24 traktowane jest jako I zakres, do 28 to II zakres , wszystko powyżej III.
W rzeczywistości I oznaczqa możliwość spokojnego biegu połączonego z rozmową , II zakres to już musi być robota i trzeba się zmęczyć, natomiast III to tempo praktycznie takie jak na zawodach( tu nie ma taryfy ulgowej)
W rzeczywistości I oznaczqa możliwość spokojnego biegu połączonego z rozmową , II zakres to już musi być robota i trzeba się zmęczyć, natomiast III to tempo praktycznie takie jak na zawodach( tu nie ma taryfy ulgowej)
"Weakness is temporary..."
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
W moim słowniku I zakres jest jak napisał Dabek, II zakres to tętno do 26/10 sekund, a III to około 28-29. Na zawodach biegam (staram się) jeszcze szybciej. Po przebiegnięciu kilkuset kilometrów sam będziesz wyczuwał kiedy biegniesz w I, II, a kiedy w III zakresie, bez sprawdzania tętna.
ENTRE.PL Team