Jak, co i ile należy pić po biegu?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
greggor
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zaczerpnięte z http://www.akademiamaratonu.pl/dzial-glowne/dieta-2.php:
Woda (500 ml), miód (2-3 łyżki), sok z cytryny (1 kieliszek). Dobrze wymieszać, zostawić na noc do „przegryzienia”.

Woda niegazowana, 1-2 łyżki glukozy, szczypta soli, cytryna (pomarańcza, grejpfrut – co kto woli) do smaku. Wymieszać.

Pól litra piwa. Świetny napój izotoniczny – jego ciśnienie osmotyczne jest takie samo jak ciśnienie osmotyczne krwi. Zawiera witaminy. Ale uwaga – wypite przed biegiem rozleniwia.

300 ml przecedzonej owsianki zrobionej z 2 łyżek płatków owsianych na wodzie, 5 łyżek glukozy, 5 łyżek cukru, sok z cytryny (1 kieliszek) 1000 mg witaminy C (musującej), 2 g proszku do pieczenia i 1 g soli (szczypta); błyskawicznie stawia na nogi po 25 km.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
grzech75
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Ja robię coś takiego (podobne do poprzednika): szklanka wody, sok z 1/3 cytryny, łyżeczka cukru ewentualnie glukozy (do kupienia w aptekach). Stawia na nogi. Jak mało to jeszcze pół szklanki. Z miodem jeszcze nie experymentowałem... ale widocznie muszę :) Pozdr.
Biegam żeby biegać :) gg: 6297926
Awatar użytkownika
vodka
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

a mnie po bieganiu nie chce sie jakos strasznie pic...po powrocie łyk wody (czasem nawet nie ) wskakuje pod prysznic i poźniej dopiero jak poczuje pragnienie to cos tam sobie pije(najczesciej wode, herbate) ale bez przesady - szklanke, góra dwie...
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Kiedyś robiłem mikstury woda z miodem i cytryną - proporcje do smaku - nie za kwaśne nie za słodkie.Przy okazji tych mikstur wyczytałem, że mód rozpuszczany w wodzie powyżej 35*C traci część swoich wartosci ale nie pamiętam jaką i jakich.
ODPOWIEDZ