bieganie 3km pytanie.
-
- Rozgrzewający Się
Witam.
moj cel to 3 km w okolo 11-12-13 min
co narazie zrobilem w tym kierunku?
od 2.5 miechow jezdze co dziennie(oprocz weekendow) na rowerku stacjonarnym i prawie co dzienne dlugie spacery szybkim tempem,
mam zamiar zaczac od pon trening 10 tyg. a pozniej intensywnie trenowac.
Jak myslicie po jakim czasie uda mi sie takie cos uzyskac??3 miechy 4-5-6-7-7-8;p........2 lata. mam 20 lat 184cm 71-2 kg.
wczesniej kiedy nie jezdzilem, co dziennie bylem zmeczony(a moze zniechecony do wszystkiego), nic nie chcialo mi sie robic i dluzsze bieganie bylo dla mnie chol.... trudne(szybko sie meczylem),gdy zaczalem jezdzic to po kilku tyg.zaczalem widziec efekty: nie mecze sie tak szybko jak kiedys, mam wiecej sil.
wytrzymalosci w biegu jeszcze nie sprawdzalem wiec niewiem jak jest teraz.
w treningu 10 tyg. 1 Biegnij 2 minuty, idź 4 minuty (powtórz 5 razy). to jak szybko biec?;p szybko czy tak srednio.
moj cel to 3 km w okolo 11-12-13 min
co narazie zrobilem w tym kierunku?
od 2.5 miechow jezdze co dziennie(oprocz weekendow) na rowerku stacjonarnym i prawie co dzienne dlugie spacery szybkim tempem,
mam zamiar zaczac od pon trening 10 tyg. a pozniej intensywnie trenowac.
Jak myslicie po jakim czasie uda mi sie takie cos uzyskac??3 miechy 4-5-6-7-7-8;p........2 lata. mam 20 lat 184cm 71-2 kg.
wczesniej kiedy nie jezdzilem, co dziennie bylem zmeczony(a moze zniechecony do wszystkiego), nic nie chcialo mi sie robic i dluzsze bieganie bylo dla mnie chol.... trudne(szybko sie meczylem),gdy zaczalem jezdzic to po kilku tyg.zaczalem widziec efekty: nie mecze sie tak szybko jak kiedys, mam wiecej sil.
wytrzymalosci w biegu jeszcze nie sprawdzalem wiec niewiem jak jest teraz.
w treningu 10 tyg. 1 Biegnij 2 minuty, idź 4 minuty (powtórz 5 razy). to jak szybko biec?;p szybko czy tak srednio.
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
iknow, trochę kombinujesz na własną rekę. Tysiące juz to przerabiało i ameryki nie odkryjesz- trzeba mieć jednak wszystko poukładane nawet jeśli sie jest początkujacym. Na tym forum jest mini podrecznik dla zaczynajacych przygodę z bieganiem-to plan 10tyg i inne wskazówki - przeczytaj podstawy dokładnie. Plan 10tyg jest super, ale żeby go ukończyć nalezy sie stosować do wskazówek bardzo dokładnie, krok po kroczku i to bardzo systematycznie. Oczywiscie, mozna na poczatku stosować środki nawet odległe od specyfiki biegu na 3km, ale musisz sobie zdawac sprawę, że im dalej w las tym musi być więcej biegania. Jesli chcesz byc dobry w pływaniu idziesz na basen, w kolarstwie to jeździsz na rowerku, a w bieganiu to biegasz - jesli będziesz mieszał wysiłki to później dojdziesz do celu pomimo polepszania, we wszystkich przypadkach, ogólnej wydolnosci.
- Wojas
- Zaprawiony W Bojach
Co do twojich pytan:
Mysle ze za jakies pol roku moze troche wiecej uda ci sie osiagnac ten czas (oczywiscie jak bedziesz systematycznie trenowal)
A co do trenowania , jak chcesz to biegaj ten plan 10-tygodniowy. Jak chodzi o tempo to ma to byc takie dosc wolne jakies 5-6 min na km.
Jak skonczysz ten plan 10-tygodniowy to napisz a damy ci nastepny , przygotowujacy do dystansu 3 km.
Mysle ze za jakies pol roku moze troche wiecej uda ci sie osiagnac ten czas (oczywiscie jak bedziesz systematycznie trenowal)
A co do trenowania , jak chcesz to biegaj ten plan 10-tygodniowy. Jak chodzi o tempo to ma to byc takie dosc wolne jakies 5-6 min na km.
Jak skonczysz ten plan 10-tygodniowy to napisz a damy ci nastepny , przygotowujacy do dystansu 3 km.
gg 1175002
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
W nowym(za kilka dni) serwisie na pewno bedzie to podane. Na razie masz to
http://www.skarzynski.pl/srodkitreningowe.html
http://www.skarzynski.pl/srodkitreningowe.html
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
-
- Rozgrzewający Się
Witam wszystkich.Piszę poraz pierwszy chociaż przeglądam forum już od jakiegoś czsu. Właśnie ukończyłem cykl 10 tygodniowy Co mnie do tego skłoniło. Po świętach Bożego Narodzenia wszedłem na wagę i doznałem szoku. Przy wieku 43 lat i 176 cm wzrostu ukazało się 101,5 kg, 112 cm w pasie. Powiedziałem sobie dosyć i zabrałem się za siebie. Plan 10 tygodniowy, siłownia, brzuszki codziennie i jest efekt. Ukończony bieg 30 min-bez problemów, brzuszki-codziennie 6 Weidera w pełnym zakresie i co najważniejsze 84 kg wagi, 93 cm w pasie. Powoli mi ustępuje ból nóg,ponieważ od początku biegam tylko na asfalcie,takie mam warunki(kupiłem sobie dobre buty do biegania). Mam pytanie ,Co dalej?Zwiększać czas i o ile, czy zwiększać tempo? Do Maja chciałbym robić 3 km w 14min. Czy to jest możliwe?
-
- Zaprawiony W Bojach
Moim zdaniem wyszystko jest możliwe, ale po co presja czasu ma nas przyduszać? Chyba że masz mus, np jesteś żołnierzem zawodowym i MUSISZ zaliczyć 3 km w te głupie w 14 min ....
Pokazałeś już, że jesteś "charakterny", zbijając wagę ze 101,5 do 84 kg - Gratulacje!!
Napisz dlaczego masz taki przymus?
Lepiej jest jednak dać sobie trochę czasu i do szybkich czasów dochodzić stopniowo.
Jeśli jednak musisz być szybki to rób skipy i wieloskoki na dystansie 200 m pod górkę.
Poczytaj Skarżyńskiego. Tam jest wiele o różnorodnych formach treningu. Dla długasów i dla sprinterów typu 3 km
Pokazałeś już, że jesteś "charakterny", zbijając wagę ze 101,5 do 84 kg - Gratulacje!!
Napisz dlaczego masz taki przymus?
Lepiej jest jednak dać sobie trochę czasu i do szybkich czasów dochodzić stopniowo.
Jeśli jednak musisz być szybki to rób skipy i wieloskoki na dystansie 200 m pod górkę.
Poczytaj Skarżyńskiego. Tam jest wiele o różnorodnych formach treningu. Dla długasów i dla sprinterów typu 3 km
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki Leo za podpowiedź . Zgadłeś .Muszę zaliczyć te głupie 3 km ale czas mam trochę większy. Ale nie o to chodzi,poprostu znowu zacząłem biegać i coraz bardziej to lubię. Biegam 4 x w tyg. Biegałbym może częściej ale moje nogi mówią jeszcze "nie". Co do czasu to myslę, że będę sobie stopniowo zwiększał z 30 min na 40, 50, 60 biegając swoim normalnym tempem, chyba ,że nogi już pozwolą na coś więcej.
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Mysle ze do konca kwietnia, ew poczatek maja dociagniesz do 1h biegu,
wtedy mozesz smialo sprobowac b.specjalistycznego treningu pod 3km
Na razie spokojnie, jak mowile Leo mozesz sprobowac troche siły biegowej albo przebiezek 80-150m
Gratuluje dotychczasowych sukcesow i powodzenia!
wtedy mozesz smialo sprobowac b.specjalistycznego treningu pod 3km
Na razie spokojnie, jak mowile Leo mozesz sprobowac troche siły biegowej albo przebiezek 80-150m
Gratuluje dotychczasowych sukcesow i powodzenia!
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
-
- Rozgrzewający Się
Witam wszystkich!!! Mam prosbe, mam 21 lat 173 cm wzrostu i 74 kg wagi, jestem sedzia pilkarskim. Co pol roku musimy biegac Coopera, ostatnio przebieglem 2800, ale to mnie nie zadawala, bo aby awansowac trzeba przebiec okolo 3 km albo miec plecy Postanowilem zaczac biegac... Mam prosbe czy moglby ktos pomoc mi tzn. podpowiedziec ile biegac, w jakim tempie itd. pozdrawiam
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
~3km to bieganie beztlenowe, wiec musisz nauczyc pracowac organizm w submaxymalnych warunkach , typowe treningi to interwaly:
dluzsze 3x2km, 6x1km, 6x800 i
krotsze np. 10x200, 6x400m, 5x500
Kiedy masz biegac ten sprawdzian?
Myślę że najpierw potrzebny ci będzie mezocykl 3tyg spokojnego biegania, aby zbudowac jako taka baze. Jest to niezbedne minimum zebys mial potem z czego poprawiac wyniki na kolejnych treningach.
Potem kilka dni luzu i mozna wlaczac szybsze treningi.
Ale musze poznac przyblizona date tego testu
dluzsze 3x2km, 6x1km, 6x800 i
krotsze np. 10x200, 6x400m, 5x500
Kiedy masz biegac ten sprawdzian?
Myślę że najpierw potrzebny ci będzie mezocykl 3tyg spokojnego biegania, aby zbudowac jako taka baze. Jest to niezbedne minimum zebys mial potem z czego poprawiac wyniki na kolejnych treningach.
Potem kilka dni luzu i mozna wlaczac szybsze treningi.
Ale musze poznac przyblizona date tego testu
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!