Analiza biegu - dolnośląskie lub okolice

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Łuki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Trafiłem w końcu tu na forum z podcastów na Spotify.

W skrócie, co by nie zanudzać. Wcześniej kilka lat trenowałem kolarstwo i w 2021 zachciało mi się pójść w tri. Zacząłem biegać w sierpniu, a w styczniu 2022 wyszło mi złamanie zmęczeniowe piszczeli. Zapewne chciałem za mocno, za szybko. Kondycja była po rowerze, a nogi niezaadaptowane do takich obciążeń. Do tego miesiąc wcześniej zacząłem próbować biegać ze śródstopia, ale nie wiem czy to miało jakiś wpływ.

Bujałem się z tym jakieś pół roku i zacząłem z powrotem biegać od sierpnia. Cały czas mocno ze śródstopia i wyszło mi zapalenie rozcięgna podeszwowego w tej samej nodze. Kilka tygodni przerwy i stopniowo znów zacząłem zwiększać obciążenie, już lądując w miarę na płaskiej stopie. W lutym doszedłem do dość sporych obciążeń i wyszedł problem z płaszczkowatym, już w drugiej noce.

A więc do brzegu, domyślam się, że te kontuzje wynikają nie tylko z obciążeń, ale też ze złej techniki biegu. Stąd szukam kogoś, kto przeanalizuje mój bieg i da odpowiednie wskazówki. Najlepiej w regionie Dolnego Śląska, ale nie koniecznie. Póki co biorę pod uwagę Triathlon Master Movement z Krakowa, ale może jesteście w stanie polecić kogoś bliżej?
Przy takiej analizie lepszym rozwiązaniem będzie bieżnia mechaniczna czy plener?

Z góry dzięki.
New Balance but biegowy
Tomek_dolnySLASK
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 44.45

Nieprzeczytany post

Współpracujesz z jakimś fizjoterapeutą? Łapiesz typowe kontuzje przeciążeniowe. Porządny fizjoterapeuta bez problemów powinien zdiagnozować co należy w pierwszej kolejności wzmocnić . We Wrocławiu to raczej nie będzie problemu ze znalezieniem dobrego fizjo... Ewentualnie mogę Ci kogoś polecić...

Pozdrawiam serdecznie.
Łuki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Dzięki za odpowiedź. Kilku fizjo (w przeciągu kilku ostatnich lat) już mi powiedziało, że muszę na pewno wzmocnić pośladki. Dopiero teraz się za to wziąłem. Chciałem też, żeby jednak ktoś mnie zobaczył i ocenił, bo może robię jakiś podstawowy błąd. Na pewno też nie pomaga moja ambicja, bo chcę szybkich efektów :oczko: , ale nad tym już pracuję.

Jeśli natomiast możesz polecić jakiegoś fizjoterapeutę, to chętnie skorzystam. Może powie mi coś więcej, niż mój obecny.
Tomek_dolnySLASK
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 44.45

Nieprzeczytany post

Sprawdź PW ,nie chcę tutaj pisać co by nie było żadnej reklamy :hejhej:
ODPOWIEDZ