Obiecałem, że już koniec tego biadolenia, ale stan w jakim znajduje się Wojsko Polskie, a przez to sytuacja Polski, wymaga działania od każdego z nas. Jednocześnie mam prośbę do moderatora zanim ewentualnie usunie ten post, aby wysłuchał poniższego wykładu, dotyczącego wyposażenia i modernizacji wojska oraz wartości bojowej żołnierzy.
Wykład miał miejsce dwa miesiące przed inwazją na Ukrainę. Jego tytuł, jak sam autor zasugerował, powinien brzmieć:
GDZIE SĄ MOJE PIENIĄDZE? Wystarczy kilkanaście minut, żeby zorientować się czym tak naprawdę dysponuje armia i w jakim jest stanie technicznym. Na co są wydawane nasze pieniądze, a jak wiadomo z budżetu będzie wydawane jeszcze więcej. Na co? Na feudalny system, synekury, społeczne przyzakładówki, czy inne nowotwory z cwzs włącznie. W
6:20 zaczyna się o tym rozmowa. Jest też o morale żołnierza, które jest bardzo niskie i wymieniane są tego przyczyny. Bardzo konkretne przyczyny. Jest też o wartości bojowej żołnierza. Zapraszam do tej prezentacji, bo ona po prostu miażdży ten patologiczny system.
Co my możemy z tym zrobić? Jako społeczność biegowa możemy dać jasny wyraz dezaprobaty dla dalszego istnienia cwzs.