Apple Watch Ultra po 2 latach biegów ultra

plonkarunner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,

Chciałem podsumować jak wyglądały ostatnie 2 lata treningów i zawodów ultra trail z Apple Watch Ultra v1.
Może ktoś skorzysta. W tym czasie zrobiłem około 15 zawodów Ultra (od 50-100km)
Z chęcią usłyszę Wasze opinie i hacki.

Dlaczego Apple Watch ?
1. ekosystem Apple
2. UX/UI Apple - naprawdę nie lubie płaskich przycisków Garmin-a czy innych producentów
3. możliwość rozmów telefonicznych przez zegarek bez komórki (2 lata temu tylko Apple)
4. setki aplikacji na zegarek do zainstalowania

Aplikacja: WorkOutDoors

Wady zegarka i app:
1. Sam watch ma słaba baterie i przy włączonych wszystkich systemach (WiFI,Bluetooth, LTE, rozmowy, GPS, muzyka) wytrzymuje dzis 12h - w trakcie dłuższego biegu muszę go podładować. Najczęściej na przepaku po prostu podłączam pod power bank i to wystarczy spokojnie na 20h biegu.
W trakcie treningów do 50km w górach zupełnie to nie przeszkadza.

2. Tryb wodny
Trzeba zegarek blokować w tryb wodny aby nie zatrzymał Ci pomiaru. Nauczyłem się dopiero po kilku biegach. Działa ale przez długi czas nie wiedziałem what the fuck. Producent app zrobił update i jest opcja potw zatrzymania pomiaru. Od ~roku nie miałem już problemu z przerwanym pomiarem.

3. Niedokładność pomiaru
Do 10% błędny pomiar odległości. Porownywałem wielokrotnie z Garminami, Polar, Coros.
Tetno bez rozbieznosci. Kadencji nie porownywalem.

4. Słaby zasięg
Generalnie w górach jest troche słabszy zasięg sieci komorkowej niż na komórce. Po prostu mniejsza antena. Ale rozmawiać się da. I to całkiem fajnie zbiera nawet bez słuchawek.

Zalety:
1. Rozmowy w trakcie biegów Ultra
To jest ficzer killer. Zarownio podczas treningow jak i zawodow moge odbierac rozmowy i swobodnie rozmawiac nie mając komórki. Pomijam płatności, które są super wygodne. Nie muszę myślec o komórce.
Uwielbiam jak ktos do mnie zadzwoni w trakcie biegu. Szczegolnie w trakcie zawodow na dalszych km. To pokrzepia i daje kopa. Dla mnie to najfajniejsza funkcja.

2. Zegarek jest pancerny
Tyle razy walnalem nim o kamienie, ze dalej sie zastanawiam jak to mozliwe, ze nie ma nawet rysy.

3. Integracja z innymi urzadzeniami
Proste wgrywanie GPX. Wgrywanie roznych App. Bankowe, Strava itd itd. Wszystko dość fajnie zorganizowane.

4. Bardzo dobre mapy
Nie chodzi o dokładnośc map. Chodzi o UX/UI. Oczywiście to kwestia aplikacji jakiej używasz. Wybralem WorkOutDoors i ona bije na glowe mapy garmina.
Liczba zmian konfiguracji jest nieograniczona. Profile ekranu zegarka pozwalaja skonfigurowac rozne profile pod trasy treningowe.

5. Wykrywanie powaznego upadku
ICE - zegarek zaczal dzwonic do mojego ICE jak wyrznalem orla w gorach na lodzie (pod Szyndzielnia).
Nie wiem czy to ratuje zycie, u mnie zadzialalo idealnie. Kolega na rowerze nie mial wykrycia upadku. Nie wiem jak to dziala do konca. Moze chodzi o sam ruch reka.

Funkcje ktore pewnie sie pokrywaja z innymi zegarkami pomijam: powiadomienia, platnosci, alarmy, pomiary snu, tetna, EKG, zdjecia i wiele innych...

Ogólnie:
Jestem b. zadowolony i czekam na kolejną edycje. Cena nie jest wygórowana więc pewnie skuszę się na v3 jak wyjdzie.
Jedyny problem na teraz to ta bateria. Mam po prostu za duzo app naraz które używam. Może to poprawią.

Piotrek
Kiprun
duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przyznam, że zaskoczyłeś mnie informacjami o niedokładności - bo jednak od kilku lat słyszy się, że to właśnie Apple najlepiej wypada pod względem czujników (choć może głównie pomiar tętna). Przy 100 km takie 10% to już jednak robi się spora różnica

Szkoda tej baterii... mój Fenix 7X ma już ponad 3 lata i w sumie nie zauważyłem jakiegoś pogorszenia. W tym czasie był ładowany.. z 50 razy? Bo raczej nie więcej
To robi różnicę. Na start mamy dłuższy czas, ale i po roku, dwóch, trzech i wiecej nadal czas pracy jest ok
DKrunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:29
Życiówka w maratonie: 3:02:45

Nieprzeczytany post

Też jestem zaskoczony. Nigdy nie zdażył mi się błąd pomiaru większy niż ułamek procenta. Przykład z ostatniego maratonu, gdzie zegarek zmierzył mi 42,29 km. I zapewne tyle zrobiłem bo raczej nie biegłem po najkrótszej linii pomiaru.
Ultra 3 chyba zbyt dużo nowości nie wniesie. Będzie sporo systemowych, które też dodane zostaną do wcześniejszych wersji. Ja mam Ultra 2 i na 3 raczej nie przejdę na razie
5km - 17:42 (18.03.2023 - bez atestu)
10km - 37:29 (17.09.2023)
HM - 1:22:40 (29.09.2024)
M - 2:59:58 (06.04.2025)

Blog - viewtopic.php?f=27&t=66028
Komentarze - viewtopic.php?f=28&t=66029
ODPOWIEDZ