Pasek Garmin HR-Pro czy warto
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć mam pytanie odnośnie pasków na klatę garmin HR-pro, obecnie posiadam zegarek forrunner965 jest to najnowszy model z tej wersji więc pytanie brzmi czy jest sens kupować sobie pasek do pomiaru tętna? Czy zegarki już w tych modelach mają bardzo dokładne odczyty? Bo nie ukrywam że bywają dni, zwłaszcza chłodne gdzie jak biegam to moje tętno wynosi 132 i co bym nie zrobił to odnoszę wrażenie że nie urośnie a bywają też dni że tętno dosyć szybko wzrasta na około 150 i utrzymuje się w tej granicy a wykonuję podobny trening w obu przypadkach, więc się zastanawiam czy to kwestia dnia czy nie lepiej będzie sobie sprawdzać dane z pasa bo rzekomo są dokładniejsze jednak w internecie pisze że różnice są minimalne.
- javai
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:49:29
Moim zdaniem różnice jak są to i tak są pomijalne. Po zmianie z FR 920 na FR965 paska HR używam tylko zimą i biegam w długich rękawach i czasami zegarek na bluzę/kurtkę zakładam.
Po co ja biegam?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:15
- Życiówka w maratonie: 3:48:08
Pomiar z paska o wiele dokładniejszy, do tego jeszcze dodaje częstotliwość oddechów.
Mam FR965 i Garmin HRM-Pro Plus.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Garmin już przynajmniej od serii 955 bez paska podaje częstotliwość oddechów.Drwal Biegacz pisze: ↑15 lut 2025, 12:16 Pomiar z paska o wiele dokładniejszy, do tego jeszcze dodaje częstotliwość oddechów.
Obecnie coraz więcej osób wybiera pomiar tetna z czujnika naramiennego, który praktycznie niczym nie ustępuje, a jest zdecydowanie
wygodniejszy i wydaje mi się, że też zdecydowanie mniej się psuje (Garmin u mnie zawsze po jakimś czasie zaczynał głupoty pokazywać), naramienny od prawie 2lat działa jak należy
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:15
- Życiówka w maratonie: 3:48:08
To potwierdzam jeżeli chodzi o paski na klatę, szczególnie zimą odczyt się psuje.
Z resztą mam też pasek polara H10 i też nie wytrzymał nawet roku (sam pasek, klips działa dalej.)
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Mnie dzisiaj pokazywał tętno o 50 za wysokie przez pierwsze 2 km.
Nie pomogło, że dużo wcześniej założyłem (zwilżony).

Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
- Logadin
- Zaprawiony W Bojach
W większości wypadków jak pas zaczyna głupieć to znak, że bateria do wymiany (nawet jak na Connect garmnina widnieje, że stan baterii jest super).
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Masz w biegu częstotliwość oddechu bez pasa przy pomiarze pulsu z nadgarstka?
W F8 tego nie ma, bo częstotliwość oddechu jest tylko z czujnikiem zewnętrznym, który musi chyba też mieć pomiar HRV.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Z ciekawości zerknąłem i rzeczywiście jak biegam bez opaski (naramiennej) to nie pokazuje oddechu, a jak mam trening z opaską to już pokazuje - opaska raczej nie obsługuje hrv, więc może to jakoś garmin programowo uaktywnia z nadgarstka jak wyczuje czujnik zewnętrzny
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:14
- Życiówka w maratonie: 2:46:06
- Kontakt:
Albo te wasze oddechy są podawane z zaszytych tabel i średnich niż z faktycznych pomiarów.
Łatwo sprawdzić, wystarczy trochę powstrzymywać oddech podczas biegu.
A po za tym, jak to niby ma być mierzone? Bicie serca i oddech to inna para kaloszy.
Łatwo sprawdzić, wystarczy trochę powstrzymywać oddech podczas biegu.
A po za tym, jak to niby ma być mierzone? Bicie serca i oddech to inna para kaloszy.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Czyli wcześniej się wypowiedziałeś, bez sprawdzenia, wprowadzając czytających w błąd.
@Slawcio nie wiem na ile to jest wiarygodne, ja na samą częstotliwość oddechu pod kątem ich ilości nie zwracam uwagi, ale jest to dobry wykres, by widzieć, jak działa pas HR. Dlatego o tym wspomniałem.
Tu jest to trochę wyjaśnione, jak te dane są pozyskiwane:
https://support.garmin.com/pl-PL/?faq=2 ... DqUH7q4WC6
Biorąc pod uwagę intensywność wysiłku, to przynajmniej tendencja na wykresie wydaje się dobra. Jak wspomniałem, w te dane nie wnikam, ale obrazują one dobrze jakość rejestrowanych danych HR. Od razu widać, gdzie pas szwankował i czy się w ogóle połączył.
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:14
- Życiówka w maratonie: 2:46:06
- Kontakt:
Wyjaśnione jest na stronie logicznie i sensownie.
Obawiam się tylko, że jest mały problem. W trakcie dużego obciążenia, HRV spada do tak małych wartości, że obawiam się, że nawet pasem nie uda się zarejestrować różnic.
Może w spoczynku to i tak, ale na wysokim tętnie, nie sądzę.
Obawiam się tylko, że jest mały problem. W trakcie dużego obciążenia, HRV spada do tak małych wartości, że obawiam się, że nawet pasem nie uda się zarejestrować różnic.
Może w spoczynku to i tak, ale na wysokim tętnie, nie sądzę.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Mialem HRM-Run, HRM-Tri i HRM-Pro. Im nowsza wersja tym wytrzymywala krocej.
Bardzo lubilem te pasy i dlatego tyle przy nich trwalem.
Jednak jak ten najnowszy padl niedlugo po gwarancji i po wymianie baterii odzywal tylko na chwile (max. kilka treningow), to sobie dalem spokoj.
W HRM-Pro Plus zmienili w koncu system wymiany baterii, wiec moze ten probloem juz nie wystepuje, ale ponad 100 EUR nie dam za testy, wystarczy.
Od kilku miesiecy uzywam paska na ramie z czujnikiem optycznym i to rozwiazanie mnie szczegolnie w zimie w pelni satysfakcjonuje.
Czasem troche mi brakuje tych szczegolowych metryk Garmina, ale przezyje.
Zatem wrazacajc do pierwotnego pytania: "Pasek Garmin HR-Pro czy warto?" Moim zdaniem nie warto.
Czy problem w HRM-Pro Plus zostal wyeliminowany, to sie okaze i wtedy moje zdanie moze sie zmienic.
Aktualnie odradzam.
Bardzo lubilem te pasy i dlatego tyle przy nich trwalem.
Jednak jak ten najnowszy padl niedlugo po gwarancji i po wymianie baterii odzywal tylko na chwile (max. kilka treningow), to sobie dalem spokoj.
W HRM-Pro Plus zmienili w koncu system wymiany baterii, wiec moze ten probloem juz nie wystepuje, ale ponad 100 EUR nie dam za testy, wystarczy.
Od kilku miesiecy uzywam paska na ramie z czujnikiem optycznym i to rozwiazanie mnie szczegolnie w zimie w pelni satysfakcjonuje.
Czasem troche mi brakuje tych szczegolowych metryk Garmina, ale przezyje.
Zatem wrazacajc do pierwotnego pytania: "Pasek Garmin HR-Pro czy warto?" Moim zdaniem nie warto.
Czy problem w HRM-Pro Plus zostal wyeliminowany, to sie okaze i wtedy moje zdanie moze sie zmienic.
Aktualnie odradzam.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
HRM-RUN (z białym chłopkiem) warto. Nie umiera po wymianie baterii, działa z innym pasem, odpinany (na zatrzaski). Wszystkie dane dynamiki biegu są.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?