Garmin fenix 7 tworzenie i szybki wybór aktywności.

felis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Zakupiłem zegarek Garmin Fenix 7. Do tej pory używałem TomTom Runner, ale firma zamknęła serwis obsługujący sczytywanie aktywności z zegarka. Stal się prawie bezużyteczny.
Fenix ma dużo większe możliwości od poprzedniego urządzenia i jest zdecydowani lepszy, lecz korzystanie z aktywności jest absurdalnie zawiłe.
Może jednak ktoś wie jak temu zaradzić.
Obecnie by rozpocząć bieg na interesującym mnie dystansie muszę
1. nacisnąć prawy górny przycisk,
2. wybrać „bieg”, który przeniosłem na sam szczyt listy,
3. wybrać lewy środkowy przycisk i zatwierdzić „trening”,
4. wybrać „szybki trening”,
5. wybrać „tylko dystans”,
6. wybrać „własne”,
7. wybrać „kilometry”,
8. ustawić za każdym razem 4 km i zatwierdzić,
9. uruchomić trening.
W TomTom wystarczyło raz zaprogramować bieg na 4 km. Potem by go uruchomić naciskałem przycisk sterujący 2 razy w prawo czekałem na sygnał GPS i startowałem trening. Ogólnie 3 razy w prawo i tyle.
Czy da się w garminie stworzyć taką aktywność jak bieg na dystansie 4km, zapisać i podpiąć na szczycie listy uruchomianej prawym górnym przyciskiem?
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale po co te 4km ustawiasz? 3x prawy górny i lecisz.
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No właśnie, przecież ci pika co 1km. Piknie czwarty to kończysz lub możesz jeszcze biec.
Zatrzymujesz sam kiedy chcesz.

Wysłane z mojego SM-S916B .

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No nie mówcie, że w tym wypasionym i kompletnym zegarku nie ma czegoś takiego jak ulubione.

Tworzę ileś tam strukturalnych treningów, dodaję je do ulubionych, a przed biegiem w zależności od samopoczucia odpalam ten który mi wydaje się najbardziej odpowiedni.

Kolega chce proste 4km, ale ja pytam o te bardziej skomplikowane. Jest coś takiego jak ulubione treningi?
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
https://www.strava.com/athletes/161056178
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Możesz utworzyć sobie jakie i ile chcesz treningów przez www, apke lub w zegarku.
Możesz je trzymać w telefonie i wysłać kiedy chcesz do zegarka albo wysłać do kalendarza.
Opcji jest sporo.
Nie wiem co wnosi twój wpis?
Prosty bieg 4km. Co tu tworzyć?
Ja bardziej postrzegam to jako brak obycia się z nowym sprzętem.
Przyjdzie z czasem.

Mój Blog "Luźne wpisy"

Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 15 paź 2023, 19:57 Nie wiem co wnosi twój wpis?
Prosty bieg 4km. Co tu tworzyć?
Zdziwiłem się waszymi odpowiedziami, ot i co. Wyglądało jakby się nie dało. A ja nie pamiętam czy w Garminie były "ulubione".
Więc nie wiem co wasze wpisy dają.
Nie odpowiedziałeś na post kolegi, nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

PS. Ja nie pytałem czy da się utworzyć trening i go wysłać do zegarka, to pamiętam że sie da. Ja pytam czy Garmin ma ulubione i w zegarku można mięc powiedzmy 50 takich treningów i wybierać je sobie przed biegiem, a nie programować.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
https://www.strava.com/athletes/161056178
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie nazywa to się ulubione, ale masz zakładkę treningi, gdzie możesz zaprogramować i trzymać ile chcesz treningów strukturalnych.
To chyba napisałem?
W samym zegarku chyba jest jakieś ograniczenie, zdaje się do 25 treningów, czyli jak chcemy wrzucić kolejny, to musimy jakiś usunąć.
Koledze pytającemu odpowiedzi zostały udzielone. Tak naprawdę nie do końca wiadomo o co chodzi.
Nowy sprzęt to zawsze konieczność przyzwyczajenia się.

Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 15 paź 2023, 20:57 Nie nazywa to się ulubione, ale masz zakładkę treningi, gdzie możesz zaprogramować i trzymać ile chcesz treningów strukturalnych.
No właśnie, takich bez żadnej struktury to naprawdę nie ma sensu tworzyć.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

co ty gadasz?
ludzie no ogarnijcie się.
nie da się zrobić treningu 4 km biegania wywalić garmina i tyle.
przecież jak się czyta takie rzeczy że ma być trening ulubiony 4 km to ręce nie mają gdzie opaść.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Możliwe, że @felis niezbyt dokładnie opisał swój problem. Nowy zegarek i można się zakręcić :spoko:
Mój Blog "Luźne wpisy"

felis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedzi.
Z pewnością muszę lepiej obeznać się z nowym sprzętem, ale dlatego proszę o pomoc by nie tracić czasu na to co dla kogoś jest proste i może mi podpowiedzieć.
Rzeczywiście stworzyłem sobie 2 treningi takie jak potrzebowałem. Nie wnikajmy czemu wolę 4km zamiast pikania co 1 km.
Pod prawym górnym przyciskiem mam teraz jako pierwsze w menu:
1. "Treningi" głębiej "Moje treningi" - w nich lista dwu aktywności "bieg 4 km" i "bieg 8 km".
Chciałbym natomiast wyciągnąć te dwie aktywności na szczyt listy pod prawy górny przecisk, by nie przechodzić przez "treningi", "moje treningi".
Nie umiem też zmienić kolejności w stworzonych aktywnościach. Zegarek sam je ustawił jak chciał. Nie wiem może alfabetycznie, może według kolejności tworzenia. Da się zrobić to co potrzebuje?
Może pisząc inaczej. Chciałbym by na szczycie listy pod prawym górnym przyciskiem był bieg na 4km, a na drugim miejscu bieg na 8 km.
Pozdrawiam
felis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pobawiłem się trochę zegarkiem. Pewnie nadal nie jestem z nim wystarczająco obeznany, ale brak jest możliwości by pod jeden przycisk wyciągnąć listę dwu przygotowanych wcześniej aktywności, do których chcę dotrzeć bez przebijania się przez meandry garminowskiego menu.

Ktoś nazwał ten zegarek wypasionym. Owszem ma nieskończenie więcej możliwości niż TomTom Runner którego używałem wcześniej, ale obsługa Fenixa 7S to w moim odczuciu przerost formy nad treścią.
Stworzyłem jak ktoś proponował 2 własne treningi. Powinno być łatwiej, ale wygląda to następująco. Pod prawym górnym przyciskiem na pierwsze miejsce wyciągnąłem treningi. Wybieram i co mnie czeka dalej:
1. moje treningi
2. wybór jednego z nich
3. zacznij trening
4. bieg
5. komunikat "używa bieg " ( potem oczekiwanie)
6. zatwierdzenie - tu zgłasza się tarcza z innymi ustawieniami niż moje własne, by przejść do tej co sobie przygotowałem trzeba jeszcze nacisnąć przycisk lewy dół.
W porównaniu do kliknięcia 2 razy w prawo z TomToma to jest jakiś debilizm.
Na koniec treningu mam jeszcze dodatkowe pytania o to jak było mi ciężko i coś tam jeszcze. Nie są mi do niczego potrzebne. Kolejne bezsensowne naciskanie przycisków.

Warto też wspomnieć o dziwnych ustaleniach odnośnie gry w Golfa. Z poziomu aplikacji mogę usunąć wszelkie mapy za wyjątkiem tych golfowych. W wykazie sprzętu mam też dziesiątki kijów do golfa. Tez nie można ich skoksować. Czy posiadanie tego zegarka oznacza, że muszę grać w golfa? Mapy pól golfowych położonych na innych kontynentach zajmują tylko niepotrzebnie miejsce w pamięci. Wiem jak je usunąć z poziomu eksploatatora Windows, ale jak wyczytałem na zagranicznych forach obsługa techniczna Garmina twierdzi, że nie należy tego robić.

Dziękuję wszystkim, którzy coś wnieśli do tego tematu. Jeśli jestem w błędzie i można coś uprościć proszę o instrukcje. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oddaj/sprzedaj.

Poważnie piszę. Wiem doskonale co to znaczy używanie rzeczy, która codziennie irytuje, bo została zaprojektowana nie pod oczekiwania użytkownika (miałem fokusa mk2 fl, z którym się męczyłem-nie przyzwyczaiłem się do jego kiczowatości).
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Samoocenę treningu na koniec wyłącz w opcjach danej aktywności. To jest opcja i wcale nie jest debilna. Nie tylko Garmin ją stosuje i ma sens, ale niee chcesz, to nie musisz używać.
Jak planujesz trening, to go wyślij do kalendarza na dany dzień i będzie tak szybciej. Zakładam, że w danym dniu wiesz, co chcesz biec?
W zaplanowanych treningach też przewijam na swoje pole, nie korzystam z tego systemowego. Tego się nie da pominąć w ustawieniach lub przesunąć niżej.
Pola golfowe zawsze wywalam. Zero z tym problemów. Dodam, że zawsze usuwam wszystkie mapy Garmina, używam tylko OSM.
Zegarek nie ma po tym żadnych problemów.
Mapy pól golfowych zajmują akurat mało miejsca. Zegarek jest przewidziany przecież jako urządzenie do rejestrowania różnych aktywności. Są osoby, które z tego korzystają.
Jak napisałem, ja te mapy wywaliłem, choć w sumie i tak by mi nie przeszkadzały :-)
Mój Blog "Luźne wpisy"

felis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuje za odpowiedź. Samoocenę wyłączę. Nie jest mi potrzebna. Pisząc o debilizmie rozwiązań Garmina miałem na myśli jedynie dziwaczną filozofię obsługi urządzenia, a nie jego zróżnicowane opcje. Biegam zupełnie amatorsko i dla przyjemności. Nie potrzebuję jakieś wspomagania przez plany treningów. Nie mam żadnych celów poza utrzymaniem kondycji. Rozumiem jednak, że inni stosują go do zaawansowanych treningów i wtedy oczekują tych wszystkich bajerów. Ja zegarek kupiłem głównie dla wytrzymałej baterii, bo chodzę po górach i potrzebowałem urządzenia, które bez problemu wytrzyma od rana do wieczora z włączonym GPS. Pod tym względem jest bardzo dobrze, mimo że mam najmniejszą wersję 7s.
keiw pisze: 27 paź 2023, 18:21 Pola golfowe zawsze wywalam. Zero z tym problemów. Dodam, że zawsze usuwam wszystkie mapy Garmina, używam tylko OSM.
Zegarek nie ma po tym żadnych problemów.
Zapytam jeszcze o mapy. Ja używam wprawdzie nie OSM tylko tylko V0174. Bardziej mi odpowiada graficznie. Poza tym chyba na jedno wychodzi.
Mapę wrzuciłem do urządzenia kopiując plik img do katalogu Garmin. Nie jest jednak widoczna w programie Garmin Express. U Ciebie też tak jest?
Oczywiście w zegarku działa bez problemu.
Co do pamięci, wgrałem sporo muzyki (lubię przy niej biegać) oraz potrzebne mapy Polski, Słowacji, Czech i rzadziej używane Hiszpanii i Alp. Dlatego ponad 1 GB usuniętych pól golfowych ma znaczenie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ