Garmin Fenix 7 PRO / Epix 2 PRO

Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Może czas na wątek. Uprzedzając "ale jak to, Fenix 7 ledwo co wyszedł": timing taki a nie inny, bo względnie zaufane źródła zaczynają przebąkiwać o premierze w Q3/Q4 2023, i nie mówię tu o losowym gościu którego 'wujek pracuje w Garminie' tylko stronach które ze znacznym wyprzedzeniem zapowiadały premierę i funkcje nadchodzących modeli.

Fenix 7 przez COVIDa bardzo wybił regularność premier, ale rzeczywiście spoglądając na poprzednie modele, jesień/zima pasowałaby do trendu.

Tutaj pierwsze plotki: https://the5krunner.com/2023/03/22/garmin-fenix-8-2023/

Fenix 7 wprowadził wiele fajnych funkcji względem poprzednika (z takich które bym chciał jako posiadacz F6: dotyk, znacznie lepszy chip GPS, morning report, widget race day, running power, strzałki kierunkowe na mapie, update map przez WiFi, szybszy rendering map + mnóstwo pomniejszych pierdół), teraz to właściwie zegarek kompletny i ciężko się do czegoś przyczepić, ale mile widziane byłoby (dla mnie):
- wireless charging,
- dokładniejsza estymacja tempa chwilowego w słabych warunkach GPS na podstawie akcelerometru, kadencji i innych sensorów,
- zmniejszona grubość,
- przebudowanie interfejsu użytkownika (nie chodzi nawet o minimalistyczny wygląd, a jak niektóre funkcje są poukrywane),
- możliwość rozmów przez zegarek (mikrofon + głośnik),

A jakby jakimś cudem udało im się połączyć AMOLED z MIP (w końcu są inne zegarki mające 2 technologie wyświetlaczy na raz), to już w ogóle byłaby bomba, ale to chyba jeszcze nie w tej generacji - o ile MIP nie zostanie w końcu kompletnie zaorany i pozostawiony tylko w Enduro :)

Nie liczę na jakąś wielką aktywność w tym wątku (w końcu trudno gadać o czymś, o czym nie wiemy praktycznie nic) ale kiedy będą napływały kolejne plotki (a będą - Garmin jest teraz mega dziurawy) to zachęcam do dzielenia się.
Ostatnio zmieniony 05 lip 2023, 10:01 przez Amadeusz, łącznie zmieniany 1 raz.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Głównym problemem Garmina jest to, że każdy kolejny zegarek to praca nad nowym softem, nawet jeśli bliźniaczy model ma prawie te same funkcje.

Ja życzyłbym sobie stabilnego oprogramowania bo to jest najsłabszy element.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 27 mar 2023, 16:48 Ja życzyłbym sobie stabilnego oprogramowania bo to jest najsłabszy element.
Tak to tylko w Erze. Nie po to kupujecie puchnące od funkcji zegarki, żeby soft miał zostać zamrożony i stabilny.
A da się w Garminach zlewać aktualizację i jej nie robić?
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

da się.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I da się wrócić do poprzednich wersji.
Z Garminem trudno o nudę

Wysłane z mojego SM-S916B .

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 27 mar 2023, 16:48 Głównym problemem Garmina jest to, że każdy kolejny zegarek to praca nad nowym softem, nawet jeśli bliźniaczy model ma prawie te same funkcje.

Ja życzyłbym sobie stabilnego oprogramowania bo to jest najsłabszy element.
Chyba zaczne grac w Lotto, bom w czepku urodzony. Uzywalem F3 przez 3 lata (albo i dluzej?) teraz F6 juz jakis czas (rok?) i nigdy problemow z softem nie mialem.
W sumie moze ze 3 razy sie zawiesil (obydwa modele sumarycznie). Z tym, ze mam ustawione update na automat i biore tylko finalne wersje (zadnych beta).
Zadnego z tych zegrakow ani razu nie resetowalem do ustawien poczatkowych itp.
Po prostu dzialaja. A nosze je 24/7, rowniez w basenie, pod prysznicem etc.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

F3 i F6 swoje lata już mają więc doczekały się wersji stabilnej. Mój poprzedni stary 735 również miał stabilny i bezproblemowy soft. Nawet GPS pokazywał bardzo dobry ślad. Gdyby nie bateria, która wytrzymywała 2-3h w chłodniejsze dni, to nie kupował bym 955.

Wracając do tematu.
Upatruję dwóch dróg rozwoju zegarków.

Pierwsza - czujniki i ich dokładność. Lepszy pomiar snu i tętna. Mam na myśli próbę oszacowania LT1 i LT2 z HRV, a nie tylko LT2 - chyba, że pojawi się lepszą metoda.
Czujnik glukozy, najlepiej z pomiarem nadgarstkowym. Czujnik nieinwazyjnego mierzenia zakwaszenia. Czujnik kinazy kreatynowej.

Druga droga - udoskonalanie AI, która będzie analizować treningi korzystając z bazy GC i indywidualnych użytkowników.

PS
Niech Garmin zacznie bezawaryjne paski tętna produkować
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 28 mar 2023, 16:07 PS
Niech Garmin zacznie bezawaryjne paski tętna produkować ObrazekObrazekObrazek
Raczej niech wznowi. Odpinany HRM-RUN działa znakomicie, po wymianie baterii też. I nie wpuszcza wilgoci do środka, bo ma porządną uszczelkę.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cóż, wygląda na to że domniemany Fenix 8 jest jednak wersją "Pro" Epixa 2.

https://the5krunner.com/2023/04/28/garm ... -pro-leak/

Wyciekowe ceny dość zaporowe, szczególnie kiedy zestawi się z naprawdę fajnie wycenionym (i napakowanym funkcjami) 965.

Premiera ósemki w Q3 2023 wydaje się teraz mało prawdopodobna, strzelam że Garmin zostawi przynajmniej pół roku okienka przed kolejną premierą, żeby potencjalnych kupców nie piekł zadek że za szybko ("dopiero wydałem 5000zł, a już jest nowy model").

Cała nadzieja w świętym Mikołaju!
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 28 mar 2023, 16:07

PS
Niech Garmin zacznie bezawaryjne paski tętna produkować ObrazekObrazekObrazek

Ja nie wiem co za garmin robi za gówno paski. Zegarek pierwszy kupiłem 5 lat temu. Wymieniałem raz (po gwarancji i dalej 735xt śmiga). Pasek? Aktualnie mam najnowszy model który przyszedł tydzień temu od nich. Poprzedni (żółty) po 2 tygodniach od wymiany baterii zaczął znów kosmosy pokazywać. Z 5 pasków każdy do max miesiąca po wymianie baterii miał zgon i nie wazne czy bateria od chinola czy duracell. Zgon i tyle
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rynek na paski się raczej kurczy. Skoro teraz całą dynamika biegu jest dostępna z nadgarstka, to już tylko szybkość i dokładność (a to drugie też chyba jest lepsze w nowym czujniku w zegarku) mogą skłonić potencjalnego klienta do zakupu paska.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 30 kwie 2023, 18:54 Rynek na paski się raczej kurczy. Skoro teraz całą dynamika biegu jest dostępna z nadgarstka, to już tylko szybkość i dokładność (a to drugie też chyba jest lepsze w nowym czujniku w zegarku) mogą skłonić potencjalnego klienta do zakupu paska.
Nie wiem co umie Fenix 7, ale 6x Pro nie potrafi wykumac wszystkich wskaznikow, ktore potrafi pasek Garmina:
- dlugosc kroku tylko jako srednia (dystans/kroki)
- odchylenie pionowe
- czas kontaktu z podlozem
- czestotliwosc oddechu
- bilans GCT (leda/prawa stopa)
i cos tam jeszcze.
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

https://m.winfuture.de/news/136185

Oto i sprawcy zamieszania. Poza nowym sensorem HR (ewidentnie z elementami metalowymi pod EKG) raczej iluzoryczne zmiany.

Ziew.
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pozwoliłem sobie wrzucić Twojego linka, wczoraj w komentarzach do 5kbiegacza i dziś już cały kontent do tego zrobił.
także kręć się kręć wrzeciono :-)
https://the5krunner.com/2023/05/12/new- ... -new-epix/
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
ODPOWIEDZ