Polar Pacer - wyniki snu

arrski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,

Od tygodnia jestem użytkownikiem zegarka Polar Pacer. Wykres faz snu wygląda bardzo ciekawie i jest inny niż te, które osiągałem za pomocą innych urządzeń. Szczególnie interesujące są okresy "przebudzenia" pojawiające się w znacznej ilości - małe i wyskie pomarańczowe słupki. Czy ktoś się już spotkał z takim wykresem? Jest może na to jakieś techniczne wytłumaczenie?
Dodam, że spię jak kamień oraz rzeczywiście 2-3 razy na chwilę się przebudzę.
sen2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiprun
duzymis
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46m 35s
Życiówka w maratonie: 4h 13m

Nieprzeczytany post

Tak. Budzimy się w nocy wiele razy, ale mało co z tego świadomie rejestrujemy. Na niektórych innych sprzętach też to widać
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wystarczy, że się odwrócisz na drugi bok i już masz dodatkową "kreskę". Moje wykresy potrafią wyglądać jeszcze bardziej ciekawie.
arrski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za wyjaśnienia! :-)
adku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Na marginesie - Polar wypada dosyć przeciętnie pod względem wiarygodności pomiaru snu, więc też nie można specjalnie się na tych wynikach opierać.

Tutaj nieco więcej, co prawda materiał dotyczy Apple Watch, ale jest też pokazane zestawienie różnych urządzeń, w tym Pacer Pro: https://youtu.be/LPqtfC70QTU?t=722
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na marginesie to ten gość jest niewiarygodny. Sposób w jaki prezentuje dane jest ........
Na moje oko jest sponsorowany przez jabłko. I opieram to nie na twoim linku tylko tym
https://www.youtube.com/watch?v=w_PLrA0u3Gk
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
przemekEm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem jak w Pacerze, ale u mnie w Gricie wykresy snu są naprawdę wiarygodne.
Mogę porównywać do Garmina wcześniejszej generacji, pewnie już to poprawili, ale tam miałem jakieś totalne bzdury, nie pokrywające się z rzeczywistością. W Polarze nawet kombinowałem żeby oszukać trochę zegarek i zobaczyć, czy wychwyci to co zakłamywał Garmin i wszystko łapał jak trzeba.
Wiadomo że fazy snu, nie za bardzo jak idzie zweryfikować, ale przebudzenia już można i mogę powiedzieć, że wychwytuje to rewelacyjnie. Wystarczy że na chwilę się przebudzę i przekręcę na drugi bok i mam potem pomarańczową kreseczkę w tym miejscu, jak gorzej śpię i nawet się nie wiercę, ale mam rwany sen, też to łapie. Rewelacyjnie odróżnia leżenie i np. czytanie książki od snu, czego Garmin nie robił, tak samo jak się przebudzę i nadal sobie spokojnie leżę, to mam faktyczny czas przebudzenia, a nie podniesienia się z łóżka. Wystarcy że wypiję piwo wieczorkiem i to już jest do wyłapania w wykresie i w odczytach jakości snu. W Garminie przez chwilę patrzyłem jak na ciekawostkę i wyłączyłem, tutaj mam super wartościowe dane.
paweu92
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To dalej tak jest, przeszedłem z Vantage M na Garmina 745 i to co pokazuje Garmin przy śnie to xD

Zdarzyło mi się, że pokazywał sen od 11 do 15, mimo że byłem na nogach a w tym spacer do sklepu na zakupy xD
ODPOWIEDZ