JAKI ZEGAREK?!

P4WCI0
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

W sporcie jestem dosyć długo, ale nigdy nie miałem zegarka sportowego. Szukam do max 1200zł chyba, że naprawdę warto byłoby dołożyć trochę kasy to jest szansa.
Szczególnie potrzebny będzie mi do
-Biegania
-Siłownia
-Sporty walki
-Piłka nożna
-Pływanie
Nie mam pojęcia jaki wybrać, jest ich po prostu za dużo. Jest ktoś, kto pomoże mi w wyborze? Zrobiłem mały "riszercz" i modele, który łapią w widełkach cenowych:

MODELE:
*Garmin INSTINC
*Garmin INSTINC SOLAR
*Garmin Forerunner 245
*Garmin Forerunner 245 MUSIC
*Garmin VENU
*GARMIN VENU 2 - tutaj naprawdę jak warto to dołożę
*GARMIN VIVOACTIVE 4
*POLAR VANTAGE M2
*POLAR GRIT X - jak warto, dołożę
*COROS PACE 2

Dzięki za pomoc
Kiprun
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kup ten który ci się najbardziej podoba. Poważnie.

To trochę jak z samochodem, jednemu ma mało palić, komu innemu jeździć szybko. Ale każdym dojedziesz do celu. Tak samo jest z zegarkami. Wszystkie robią najpotrzebniejszą robotę, a różnice są w pomijalnych szczegółach. Natomiast lans na ręce musi być.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://www.strava.com/athletes/161056178
P4WCI0
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 31 mar 2022, 21:29 Kup ten który ci się najbardziej podoba. Poważnie.

To trochę jak z samochodem, jednemu ma mało palić, komu innemu jeździć szybko. Ale każdym dojedziesz do celu. Tak samo jest z zegarkami. Wszystkie robią najpotrzebniejszą robotę, a różnice są w pomijalnych szczegółach. Natomiast lans na ręce musi być.
Bardziej chodzi mi o to, czy np zegarek który został wyprodukowany w 2021/22 roku nie będzie miał lepszych funkcji, czy parametrów niż zegarek z 2019?
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

P4WCI0 pisze: 31 mar 2022, 22:16 Bardziej chodzi mi o to, czy np zegarek który został wyprodukowany w 2021/22 roku nie będzie miał lepszych funkcji, czy parametrów niż zegarek z 2019?
Generalnie producenci cały czas udoskonalają oprogramowanie zegarków i dodają nowe funkcje. Jakoś muszą zachęcać do wymieniania na nowe. Ale w tych kluczowych funkcjach sportowych, te znane zegarki sportowe (Polar, Garmin) są na podobnym poziomie.
Popatrz na zegarki jak na telefony.

Garmin niewątpliwie ma lepszych programistów i bardziej rozbudowane oprogramowanie.
Jak mapy, płatność zegarkiem czy muzyka w zegarku.

Polar w mojej ocenie za to stawia na prostotę, zegarek ma działać i nie przeszkadzać w treningu. A oprogramowanie jest proste i intuicyjne. I ja to oceniam na plus, bo jak coś chcę zmienić to nie muszę szukać w którym menu to jest. A najważniejsze dane są na głównych ekranach.
Podobnie jest w ich serwisach www czy na telefonach.
W Garminie masz więcej danych, wykresów, ale co z tego jak rysowane grubą krechą przez co wykres jest, bo ma być.
A w Polarze masz to co ma być, ale za to ładne i czytelne.
P4WCI0
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 31 mar 2022, 23:13
P4WCI0 pisze: 31 mar 2022, 22:16 Bardziej chodzi mi o to, czy np zegarek który został wyprodukowany w 2021/22 roku nie będzie miał lepszych funkcji, czy parametrów niż zegarek z 2019?
Generalnie producenci cały czas udoskonalają oprogramowanie zegarków i dodają nowe funkcje. Jakoś muszą zachęcać do wymieniania na nowe. Ale w tych kluczowych funkcjach sportowych, te znane zegarki sportowe (Polar, Garmin) są na podobnym poziomie.
Popatrz na zegarki jak na telefony.

Garmin niewątpliwie ma lepszych programistów i bardziej rozbudowane oprogramowanie.
Jak mapy, płatność zegarkiem czy muzyka w zegarku.

Polar w mojej ocenie za to stawia na prostotę, zegarek ma działać i nie przeszkadzać w treningu. A oprogramowanie jest proste i intuicyjne. I ja to oceniam na plus, bo jak coś chcę zmienić to nie muszę szukać w którym menu to jest. A najważniejsze dane są na głównych ekranach.
Podobnie jest w ich serwisach www czy na telefonach.
W Garminie masz więcej danych, wykresów, ale co z tego jak rysowane grubą krechą przez co wykres jest, bo ma być.
A w Polarze masz to co ma być, ale za to ładne i czytelne.
Dobra, a jeżeli miałbyś wybrać pomiędzy tymi zegarkami
-forerunner 245 music
-vivoactive 4
-venu 2
-vantage m2
który byś wybrał?
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

P4WCI0 pisze: 31 mar 2022, 23:49 Dobra, a jeżeli miałbyś wybrać pomiędzy tymi zegarkami
-forerunner 245 music
-vivoactive 4
-venu 2
-vantage m2
który byś wybrał?
Moim zdaniem nie ważne jaki na tej liście będzie zegarek, żaden, nawet te po 5k nie spełni moich oczekiwań. Bo:
Podczas biegania tętno z nadgarstka jest niewiarygodne. (zwłaszcza zimą)
Tempo biegu z GPS jest niewiarygodne chyba że stosuje się półśrodki typu średnia z.....

Bez tych dwóch, najważniejszych funkcji, zostaje mi tylko wygląd. Więc jakbym już musiał wybierać, to chyba venu2 z powodu oledowego wyświetlacza. Ale nie miałem go w ręce, więc rozpakowywałbym delikatnie, żeby jakby co, oddać do sklepu.

Ja podchodzę do tego od drugiej strony, muszę mieć zewnętrzne czujniki typu
stryd, oh1/H10, a zegarek ma prawidłowo rejestrować/wyświetlać z nich dane.
Oczywiście wiele osób biega bez nich, z samym zegarkiem i są szczęśliwi. Ale wiedząc co tracę trudno mi stosować kompromisy.
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Musisz chyba sobie odpowiedzieć na pytanie czego przede wszystkim oczekujesz od zegarka. Nie wiem do czego miałby służyć zegarek w sportach walki. Ale mniejsza z tym, zakładając że miałby to być zegarek przede wszystkim do biegania, to z tej grupy, w tym budżecie raczej decydowałbym się na Pace2. W tym budżecie dostaniesz też fr935, zegarek co prawda ma już swoje lata ale może warto go wziąć pod uwagę.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
P4WCI0
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 01 kwie 2022, 04:40
P4WCI0 pisze: 31 mar 2022, 23:49 Dobra, a jeżeli miałbyś wybrać pomiędzy tymi zegarkami
-forerunner 245 music
-vivoactive 4
-venu 2
-vantage m2
który byś wybrał?
Moim zdaniem nie ważne jaki na tej liście będzie zegarek, żaden, nawet te po 5k nie spełni moich oczekiwań. Bo:
Podczas biegania tętno z nadgarstka jest niewiarygodne. (zwłaszcza zimą)
Tempo biegu z GPS jest niewiarygodne chyba że stosuje się półśrodki typu średnia z.....

Bez tych dwóch, najważniejszych funkcji, zostaje mi tylko wygląd. Więc jakbym już musiał wybierać, to chyba venu2 z powodu oledowego wyświetlacza. Ale nie miałem go w ręce, więc rozpakowywałbym delikatnie, żeby jakby co, oddać do sklepu.

Ja podchodzę do tego od drugiej strony, muszę mieć zewnętrzne czujniki typu
stryd, oh1/H10, a zegarek ma prawidłowo rejestrować/wyświetlać z nich dane.
Oczywiście wiele osób biega bez nich, z samym zegarkiem i są szczęśliwi. Ale wiedząc co tracę trudno mi stosować kompromisy.
Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o zegarki, nie znam się na nich, więc szukałem forum, gdzie ktoś mi pomoże. Dopiero zaczynam z zegarkami, stąd pytanie i tak duża ilość zegarków w wyborze. Fajnie, że mówicie o tych czujnikach na klatke piersiową, na pewno wypróbuję, ale na początek chcę spróbować z samym zegarkiem.
P4WCI0
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

janekowalski pisze: 01 kwie 2022, 07:05 Musisz chyba sobie odpowiedzieć na pytanie czego przede wszystkim oczekujesz od zegarka. Nie wiem do czego miałby służyć zegarek w sportach walki. Ale mniejsza z tym, zakładając że miałby to być zegarek przede wszystkim do biegania, to z tej grupy, w tym budżecie raczej decydowałbym się na Pace2. W tym budżecie dostaniesz też fr935, zegarek co prawda ma już swoje lata ale może warto go wziąć pod uwagę.
Ja po prostu chce zegarek, a w poście zostały zamieszczone sporty, które najczęściej uprawiam. Nie znam się na zegarkach, więc uważałem, że najlepszym pomysłem jest po prostu podać widełki cenowe i do jakich sportów będzie używany.
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wciąż mało danych wyjściowych ale podtrzymuję swoje typy w tym budżecie: pace2 lub fr935 że wskazanien na corosa jeśli nie musi być to koniecznie garmin. 245 odpuściłbym. Pzdr.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

P4WCI0 pisze: 01 kwie 2022, 10:06
Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o zegarki, nie znam się na nich, więc szukałem forum, gdzie ktoś mi pomoże. Dopiero zaczynam z zegarkami, stąd pytanie i tak duża ilość zegarków w wyborze.
Dlatego napiszę jeszcze raz, kup ten który ci się najbardziej podoba. To ty go będziesz nosił na ręce
A jak będziesz kupował przez internet to delikatnie rozpakowuj, najwyżej odeślesz. A jak masz pod bokiem sklep stacjonarny to obejrzyj przed zakupem. Zegarki na fotkach w necie to nie to samo co na własnej ręce.
P4WCI0
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

janekowalski pisze: 01 kwie 2022, 15:51 Wciąż mało danych wyjściowych ale podtrzymuję swoje typy w tym budżecie: pace2 lub fr935 że wskazanien na corosa jeśli nie musi być to koniecznie garmin. 245 odpuściłbym. Pzdr.
a możesz powiedzieć dlaczego akurat 935, a nie 245 lub inny?
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wśród tych które wymieniłeś są zarówno smatrwatche jak i zegarki sportowe, obiło mi się o uszy, że niektóre smatrwatche nie radzą sobie w przypadku pływania, ponieważ woda potrafi przesuwać dane na ekranie, ale nie powiem czy dotyczy to któregoś w który celujesz.
ODPOWIEDZ