Decathlon Kiprun 500 & Coros

Awatar użytkownika
Ziomal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 37:08
Życiówka w maratonie: 3:45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wrzucam w ramach ciekawostki :)
Na ten moment faktycznie trwają dyskusje Coros vs Garmin vs Polar vs Suunto.

W Decathlon pojawiło się coś takiego: Kiprun 500 stworzony we współpracy z Corosem.
link: https://dctln.pl/FUABQdRm2

Jak do tej pory byłem mocno sceptyczny do całe "firmowej" elektroniki Decathlon to tego produktu jestem ciekawy aczkolwiek na ten moment nie miałem jeszcze możliwości potestować.
Jak tylko uda mi się położyć na nim ręce to podrzucę informacje. Jeżeli ktoś miał okazje już się pobawić - chętnie poznam opinie?

Jeżeli chodzi o dane i cenę - nie wygląda to najgorzej - 549 zł
Sam zegarek wygląda Decathlonowo ale w zasadzie soft i aplikację ma od Corosa.
Bateria: 30 dni jako zegarek (25h GPS)
Nawigacja: GPS / GPS+GLONASS / GPS + Beidou.
Tryby sportowe: bieganie, pływanie w basenie i w wodach otwartych, kolarstwo, triathlon, fitness.

Obrazek

Obrazek
[URL=https://matchnow.life]Verified Damsels[/URL]
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Jaszczur
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:31
Życiówka w maratonie: 3:28:05

Nieprzeczytany post

Soft Corosowy jak najbardziej mi pasuje, pytanie jak wygląda temat hardware. Czy 25h GPSa to 25 na max czułości czy jakiś bezsensowny ultra max mode z odświeżaniem co 2 minuty. Acz jeśli bateria jest od Corosa to te 25h będzie legitne. Mój apex46 po 1,5 roku nadal trzyma grubo ponad 30. Czekam z niecierpliwością na jakieś recenzje.

Wysłane z mojego SM-G986B .

"Wszystko można co nie można byle z wolna i z ostrożna".
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jak często ładujesz Apexa?
Po 1,5 roku nadal prawie fabryczna żywotność baterii?
Awatar użytkownika
Jaszczur
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

W sumie ciężko odpowiedzieć na to pytanie, bo nie zwracam uwagi na to kiedy go ładuje, ale myślę, że co około 2 tygodnie, zależy od ilości aktywności. Teraz mam 67% i mówi, że szacunkowy czas pracy na GPS to 23h, a szacunkowa ilość dni pracy to 20.

LukeDNB
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:32
Życiówka w maratonie: 3:27:37

Nieprzeczytany post

A to nie jest Pace 1 tylko przebrandowany na Kiprun? Świadczyłby o tym ten sam symbol certyfikacji FCC co w oryginalnym Pace 1 i specyfikacja która wydaje się być identyczna
5km - 19:46 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
RMC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:49
Życiówka w maratonie: 04:09:02

Nieprzeczytany post

LukeDNB pisze: 06 gru 2021, 17:08 A to nie jest Pace 1 tylko przebrandowany na Kiprun? Świadczyłby o tym ten sam symbol certyfikacji FCC co w oryginalnym Pace 1 i specyfikacja która wydaje się być identyczna

Kojarzę (wpadło mi w oko w necie), że tak podobno jest - to właśnie Pace 1 w wydaniu Decathlonu.
Komentarze do bloga biegowego: [url]http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=38345[/url]
Strona WWW: [url]http://www.pstryk-pstryk.com[/url]
Blog Biegowy: [url]https://rmc-biega.pl[/url]
duzymis
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46m 35s
Życiówka w maratonie: 4h 13m

Nieprzeczytany post

Zaciekawił mnie on na tyle, że się zdecydowałem (w ogóle to dzięki za temat, nie wpadłbym na ten zegarek gdyby nie powstał).
Wczoraj wieczorem do mnie dotarł.
Wcześniej używałem chwilę Grit X, przed nim dosyć sporo Polara Vantage M, a jeszcze wcześniej Garmina Vivoactive HR więc mogę odnieść się tylko do tego typu sprzętów - nie miałem żadnej styczności z Corosem, ale interesował mnie jako marka. Wchodzić od razu w droższy sprzęt wydawało się bez sensu.

Zegarek jest lekki, wygodny jak dla mnie i niemal nieodczuwalny - a to zaleta, coś jak przy Vantage M, bo Grita już było czuć (choć nie przeszkadzał).
Jakość wykonania... taki plastikowy, w dotyku tandetny, pasek też nic specjalnego. Mimo wszystko prezentuje się dobrze i raz jeszcze, jest bardzo wygodny.
Dołączony kabelek z zaciskiem do ładowania dosłownie śmierdzi chińskim plastikiem :)
Do sterowania służą łącznie 4 przyciski, intuicyjne, dobrze wykonane.

Parowanie z telefonem appką - wszystko sprawnie, szybko. Bardzo mi się to podoba, mniej problematyczne niż w Polarze, bo tam choć zazwyczaj było ok, tak zdarzało się że coś odbiło czy to zegarkowi czy Flow na telefonie i trzeba było restartować któryś ze sprzętów. Poza tym, sync przesyła od razu dane z AGPS, nie tak jak w Polarze, gdzie trzeba było podłączać zegarek do komputera.

Na plus pewne opcje personalizacji np. możliwość wyłączenia czegoś zbędnego z menu treningów, wybór tarczy (większy wybór jest w appce niż na zegarku).

Na kolejny plus bardzo wyraźne wibracje i sygnały dźwiękowe - alarm jak dla mnie może budzić nieboszczyka.
Nie znalazłem opcji wyłączenia pomiaru tętna w ciągu dnia: jest tylko albo ciągły, albo co 10 minut (i taki zostawiłem).
Oprogramowanie zegarka wydaje się bardziej żwawe niż na Grit X

Za mną jeden bieg dzisiaj rano - miał nieco trudniej bo odczyt tętna z nadgarstka + był dwoma warstwami zakryty, więc GPS musiał się bardziej postarać.
Bez porównania trudno oceniać, ale znając nieco organizm: tętno IMO odczytał dobrze, wytyczona trasa mogłaby nieco lepiej trzymać się tego jak faktycznie biegłem, ale i tak jest wyraźnie lepiej niż z telefonem (nie było sytuacji typu "przebiegłem przez blok" ;) ), no a jeszcze trzeba by mu dać szansę gdy będzie na wierzchu. Oczywiście złapanie fixa trwało dłużej niż na telefonie - mieszkam w blokowisku i musiałem przejść jakieś 100 m do głównej drogi aby zobaczył satelity. To samo było na Polarach, więc tu się niczego nie czepiam, telefon korzysta dodatkowo z wifi + bt, ale to też ma swoje wady.

W menu treningowym nie znalazłem też opcji alertów np. alert tętna.
EDIT: a jednak jest -> aktywność -> ustawienia > alert aktywności > i tu są różne

A jeszcze ciekawostka, jak dotarł i włączyłem to miał 31% baterii. Rano jak się obudziłem 34% (pewnie kwestia temperatury), a teraz 33%.

Tyle wrażeń na teraz - na razie jestem zadowolony, Coros w sensie softu zrobił na mnie dobre wrażenie.
Nieco chaotyczne, więc jak ktoś ma jakieś pytania, piszcie
Awatar użytkownika
Jaszczur
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za opisanie pierwszych wrażeń. Coś nowego na rynku i każda niezależna opinia jest przydatna. Wychodzi na to, że z zewnątrz zegarek jest bardziej decathlonowy niż Corosowy. Nawigacja w Corosie opiera się na zmyślnym pokrętle, które dobrze się obsługuje nawet w rękawiczkach czy spoconą ręką. Co do łapania fixa, to poszukaj w apce opcji aktualizacji danych satelity. Możesz to zrobić w domu i praktycznie od razu za drzwiami wyjsciowymi zegarek złapie fixa (przynajmniej tak robi w Apexie). Na koniec roku Coros zapowiedział start desktopowej wersji swojego ekosystemu, na pewno będzie dostępna dla wszystkich zegarków Corosa, pytanie czy dla Kipruna też.

Awatar użytkownika
Ziomal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 37:08
Życiówka w maratonie: 3:45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

duzymis pisze: 08 gru 2021, 11:15 Zaciekawił mnie on na tyle, że się zdecydowałem (w ogóle to dzięki za temat, nie wpadłbym na ten zegarek gdyby nie powstał).
Super! Osobiście nie miałem czasu się nim nawet pobawić a tu już sporo informacji ;)
Najbardziej czekam na faktyczne sprawdzenie ile wytrzymał Ci na jednym pełnym ładowaniu zarówno jako zegarek jak i z GPS.
Jaszczur pisze: 08 gru 2021, 16:49 Na koniec roku Coros zapowiedział start desktopowej wersji swojego ekosystemu, na pewno będzie dostępna dla wszystkich zegarków Corosa, pytanie czy dla Kipruna też.
Jaszczur skoro zegarek jest w oficjalnie w apce Corosa i zgrywa do niej dane - to obstawiam, że to normalnie będzie trafiać do ich desktopowego ekosystemu. Też czekam z zaciekawieniem ;)

pozdro
[URL=https://matchnow.life]Verified Damsels[/URL]
RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jaszczur pisze:Dzięki za opisanie pierwszych wrażeń. Coś nowego na rynku i każda niezależna opinia jest przydatna.
...
+1
I mnie temat zaciekawił, przy odrobinie szczęścia, pyknie w maju 5 lat biegania z M400 a tu mam potencjalnego następcę.
Temat dodaje do obserwowanych Obrazek

duzymis
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzisiaj drugi, nieco dłuższy bieg i tym razem fixa złapał nieco szybciej, ale pierwsze powiedzmy 2 km to... no średnio, zobaczcie sami - biegłem po chodniku / ścieżce oznaczonej białą przerywaną linią:

Obrazek

Dalej było już dużo, dużo lepiej i ślad trzyma się ścieżek.
Inna sprawa, że to był bieg w zachmurzeniu i średnich opadach śniegu, a zegarek znów był pod 2 warstwami ubrania.
Musiałbym mu dać szansę gdy będzie na nich, może w weekend się uda, a pogoda też ma być lepsza ;)
To co jest naprawdę dla mnie mega po przesiadce z Grita - lekkość. W ogóle go nie czuć, to zaleta takiego a nie innego wykonania.

Aha, jedna rzecz która nieco denerwuje to zbyt czułe (albo i nie?) automatyczne podświetlanie ekranu przy ruchu ręki - od rana pracuję przy komputerze i dosyć często go podświetla.
Awatar użytkownika
Jaszczur
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

duzymis pisze:Aha, jedna rzecz która nieco denerwuje to zbyt czułe (albo i nie?) automatyczne podświetlanie ekranu przy ruchu ręki - od rana pracuję przy komputerze i dosyć często go podświetla.
Nie wiem jak tutaj, ale w Corosie da się to wyłączyć, albo ograniczyć do godzin nocnych.

duzymis
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Owszem, są do wyboru opcje:

- wyłączone
- aktywne cały dzień
- aktywne od zmierzchu (-1 h) do świtu (+1 h) - no i na chwilę obecną jest aktywne od 14:47 (bo zmierzch wyznacza u mnie na 15:47) aż do 8:49 (świt 7:49)

Z jednej strony ma to sens, dobrze zrobione bo ta godzinka w obie strony to już czas gdy robi się / jest ciemniej
Z drugiej, właśnie pracując przy sztucznym oświetleniu z rana z klawiaturą, często wybudza
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie ma tych ustawień osobno dla aktywności i poza aktywnością?

Wysłane z mojego Pixel 5 .

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie ma.
tzn dla aktywność po zmierzchu jest lekkie ciągle podświetlanie.
ODPOWIEDZ