Budżet: ok. 1000 zł, ale jeśli droższy zegarek będzie sporo lepszy i będzie miał funkcje, które zrobią różnicę, to mogę przeznaczyć dodatkowe 500 zł, czyli łącznie max. 1500 zł. Nie mam żadnych preferencji pod względem firmy.
Funkcje WYMAGANE:
1. dobra współpraca ze Strydem (dokładność tempa). W zasadzie Stryda używam tylko jako zwykłego foodpoda to dokładnego mierzenia dystansu i szybkiej reakcji na zmianę tempa. Wyświetlanie mocy na bieżąco raczej nie jest mi potrzebne, ale może są jakieś dane, których nie pokazywał M400, a inny zegarek je pokaże i są to dane dość przydatne/ciekawe

2. Możliwość programowania na komputerze sesji treningowych, zarówno ustawianie dystansu jako celu, jak i bardziej skomplikowanych treningów interwałowych.
3. Automatyczna synchronizacja platformy treningowej ze Stravą
4. Czytelny ekran. Znudził mi się już czarno-biały, a lubię ładne rzeczy i ładną prezentację danych, więc wyświetlacz zdecydowanie kolorowy

5. Główna aktywność - bieganie. Treningi 5-21 km.
Funkcje opcjonalne / dodatkowe informacje / pytania:
1. Na tętno właściwie nie trenuję (treningi progowe i interwały robię tylko na tempo), a pas zakładam tylko na spokojne biegi. Więc jeśli będzie pomiar tętna z nadgarstka to może kiedyś sobie zerknę na tempo z zawodów, ale pas raczej nie jest mi potrzebny.
2. Zegarek tylko do biegania. Raczej będę unikał noszenia go na co dzień z obawą przed jego uszkodzeniem. A może właśnie noszenie zegarka "24/7" dostarczy przydatnych danych w kontekście treningu, czy raczej są to mało istotne cyferki?
3. Odtwarzanie muzyki bezpośrednio lub na słuchawki. Gdy biegam wieczorami zabieram ze sobą słuchawki i telefon więc jakby na zegarek można było wrzucić kilka piosenek/jakiś podcast, albo współpracował ze Spotify, to nie musiałbym zabierać telefonu

4. Żeby zsynchronizować M400 z telefonem trzeba otworzyć aplikację i przytrzymać przycisk na zegarku. Czy są zegarki, które po treningu automatycznie połączą się z telefonem i przerzucą trening bez żadnej dodatkowej ingerencji?
M400 nie miał zbyt wielu funkcji więc mogę nie wiedzieć co mi się może przydać, ale to co wiem to wypisałem powyżej. Garminów w tym przedziale jest mnóstwo, ale tak na prawdę nie widzę pomiędzy nimi większych różnic. Na pewno jakbym porównał je w praktyce to od razu zauważył bym różnicę, ale dlatego proszę o radę