[1000-1200zł] Zegarek do biegania

TenSebastian
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim!

Poszukuję zegarka "sportowego" do kwoty ~1100-1200zł.
Moja główna aktywność to bieganie, do tego dojdzie mam nadzieje, że w najbliższej przyszłości jazda na rowerze.
Na samym początku nie planuję kupować liczników rowerowych ani mierników mocy, a więc chciałbym by zegarek był możliwie jak najbardziej nastawiony na główną aktywność czyli bieganie, ale również możliwe silnie pokrywać kwestie rowerowe.

Głównym typem był i jest Forerunner 245 bez muzyki, bo raczej mnie ta opcja nie interesuje (i nie bardzo mieści się w budżecie), ale może polecacie któregoś z Garmin'ów z jakiegoś powodu bardziej?

Z góry dziękuje za każdą odpowiedź i sugestie. :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z innych Garminów ewentualnie używany 935. Czasami na OLX za tę cenę można kupić rocznego.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T .

Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Ja bym jednak przy rowerze wykosztował się i wydał te 50-100 zł na licznik rowerowy :hahaha: .
Za 50 zł będziesz mieć bardzo dobry kablowy licznik albo za 100zł niezły bezprzewodowy. Takie liczniki są dokładniejsze od gpsowych, jeśli dobrze ustawisz obwód koła, a bateria w nich wystarcza na 1-2 lata, a nie 2-3 dni jak w komputerkach opartych o gps.
A jeżdżenie w zegarku nie jest najwygodniejsze. Można go niby założyć na kierownicę i jeździć w pasku piersiowym, ale jeśli nie będziesz używał roweru do "poważnego" treningu, to w zupełności wystarczy klasyczny licznik, a babrania się z nim znacznie mniej niż z zegarkiem czy gpsowym licznikiem.
The faster you are, the slower life goes by.
MDziubek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To ja polecę Coros Pace 2, sam używam od grudnia i jestem zadowolony.
---------------------
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dlaczego?
Co takiego ma Coros czego nie ma Garmin?

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do 1000 zł również polecam Coros Pace 2.

Recenzji w sieci jest sporo.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
MDziubek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 20 sie 2021, 12:21 Dlaczego?
Co takiego ma Coros czego nie ma Garmin?
Właśnie w grudniu dokładnie analizowałem, bo byłem na etapie zmiany i mocno zastanawiałem się czego chce od zegarka. Nie chce nikogo przekonywać, zasugerowałem tylko że na garminie świat się nie kończy...
Zdaje sobie sprawę, że Garmin to cały ekosystem (platforma connect) czego coros nie ma i to uwiera, że treningi tylko w aplikacji mozna oglądąc, ale ja akurat używam runalyze, a tu coros wrzuca bezposrednio.

Kwestia jakości do ceny, dla mnie ważny był czas pracy na baterii w kategii zegarków ok 1000 to z garmina jest forerunner 55 i powiedzmy jak jest promocja to teraz łapiemy się na 245 wg. specyfikacji czas w trybie GPS to
F55: 20h, F245: 24h, P2: 30. I jest to kompromis z mojej strony, bo brakuje trybów sportowych w corosie np chodząc w górach mam tylko "kardio na zewnątrz" (bo producent ograniczył mozliwości softu).

Niedawno wprowadzili EVOLAB więc pojawiają się analizy zmęczenie, wypoczećie itd...

Jak ktoś bardzo ciekawy różnic to można samemu sprawdzić: https://www.eazymut.pl/products-compari ... 163%7C2206

Ja jestem zadowolony, dlatego polecam. Jak ktoś woli garmina to mi to nie przeszkadza ;)
---------------------
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciekawa propozycja.
Brakuje mi %HRmax - czy nie ma możliwości ustawienia takiego pola danych?
Trochę szkoda, że nie ma virtual pace i pace pro chociaż sam bardzo zadko korzystam z virtuala.

Zachęca bateria, która w trybie zegarka wytrzymuje aż 20 dni i 30 godzin na GPS.

Również brakuje mi (bo nie zauważyłem) rozróżnienia na bieg, bieg w terenie, bieg na stadionie. Ciekawe jest to, że wybór biegu w terenie na Garminie nie wpływa na wyliczony pułap tlenowy. Niby to tylko bajer, ale ma swój sens.

Napisz coś więcej o tym Corosie

MDziubek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Cóż mam napisać działa i jestem zadowolony ;) Jakibyśmy nie mieli na ręce to nie pobiegnie za nas.

Fajna funkcja to tryb biegania na bieżni stadionowej. Ustawiasz którym torem biegniesz, dzięki czemu track jest idealny i analiza czasów w ma sens bo faktycznie pokazuje odcinki które zrobiłeś. To jest fajne.

Osobiście podoba mi się, że można ustawić sobie program treningu siłowego w sensie 5 minut rozgrzewka, 10 seri 20 pompek na przerwie minutowej, 3 minuty rozciągania, cały rozpisany trening i go realizować. Zrobiłem sobie kilka takich wpisałem w plan treningowy i zegarek pokazuje co mam robić w trakcie treningu "ogólnorozwojowego". Nigdy tego nie lubiłem, ale dzięki tej funkcjonalności mocno sobie to usystematyzowałem i mobilizuje mnie to do ćwiczeń.

%HRMax faktycznie nie ma.

Wskaźniki biegowe są, ale to traktuje z przymróżeniem oka.
---------------------
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ten pułap tlenowy wbrew pozorom to ciekawa opcja. Jeśli nie biegasz w terenie i na dużych przewyzszeniach to on informuje o poziomie wytrenowania - wiadomo, że to nie jest żadne VO2max ale może stanowić punkt odniesienia.

Jak kontrolujesz strefy tętna?
Ja wspomagam się kolorami. Całe pole danych jest wówczas w kolorze strefy a to ułatwia oczom identyfikację.

Jak jest wyświetlane tempo chwilowe?
Jak w praktyce steruje się koronką?

Bateria to chyba główny atut Corosa.

MDziubek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja wiem że pułap tlenowy to ciekawa opcja, zawsze sobie obiecuje, że znajdę czas i umówionie się na badania aby go faktycznie zmierzyć i porównać.
Jak kontrolujesz strefy tętna?
Mam ustawione pole z podglądem tętna i na nim jest skala ze strzałką pokazująca w której strefie jestem, przykładowe zdjęcie z jakiejś recenzji dla zobrazowania:
https://harlerunner.de/wp-content/uploa ... 6.jpg.webp

Pewnie całe pole w kolorze strefy byłoby łatwiejsze do odczytu, ale nie mam problemów z czytelnością.
Jak jest wyświetlane tempo chwilowe?
No jak jak? jako tempo w min/km ;) Tak serio to na na spokojnych wybieganiach, gdzie nie zmieniam tempa, jest w sumie ok i zbliżone do średniego tempa, jak wchodzą interwały, czy przebieżki to trochę gorzej.
Ogólnie to parametr na dłuższą dyskusje bo niezależnie do marki budzi sporo wątpliwości.
Jak w praktyce steruje się koronką?
Też miałem obawy co do tego elementu, o ile podczas normalnego uzywania nie miałem wątpliwości to zastanawiałem się jak podczas biegu czy innej aktywnosci to będzie. Mimo początkowych obaw łatwo się przyzwyczaić. Jest ok, w zimie w rękawiczkach również.

I fakt bateria naprawdę jest fajna.
---------------------
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pułap tlenowy w Garminie, u mnie, jest do bani. Mam sparowane konto z Runalyze i wolę analizy z Runalyze.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2021, 17:50 przez keiw, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przyznam, że średnio mnie raduje taki sposób prezentowania tętna i stref . W ogóle dziwi mnie to, że w żadnym zegarku nie można sobie ustawić np. 4 stref .

Tempo chwilowe to super opcja pod warunkiem, że ma się świadomość jak to działa. Garmin zaokrągla wartość do 5s/km i uśrednia (chyba) ostatnie 30s. Czyli jeśli przez 30 sekund mamy dość równe tempo to można przyjąć, że pokazuje precyzyjnie.

A jak spisuje się wysokościomierz? Suma przewyższeń na treningu zgodna?

Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 20 sie 2021, 17:40 Pułap tlenowy w Garminie, u mnie, jest do bani. Mam sparowane konto z Runalyze i wolę analizy z Runalyze.
mi Polar też pokazuje jakieś kosmiczne wartości VO2max. Natomiast wskaźnik z Runalyze jest OK. I po każdym biegu zerkam co tam wyliczył.
Zgadza się to z moimi odczuciami.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://www.strava.com/athletes/161056178
MDziubek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ta wysokość wydaje się ok. Ale nie odpowiem precyzyjnie bo nie zwracam na to jakoś szczególnie uwagi. Kiedyś miałem wypad że znajomymi i w porównaniu do Fenixa 6 i 5 różnice między zegarkami były ok 10 m.

Tempo chwilowe w corsie jest jakoś super dopracowane i unikatowe(wg. Producenta). Faktycznie podczas biegania nie skacze, mam świadomość jego ograniczeń dlatego to jest pomocnicza wartość podczas treningu.
---------------------
Pozdrawiam
Michał
ODPOWIEDZ