Suche parametry sprzętu można wyszukać w necie. Ot chociażby tu:
https://en.amazfit.com/stratos-3.html
Wstępne recenzje, filmy na youtubie już są, ale w żadnym chyba za bardzo nie skupiano się na przydatności sportowej tego sprzętu. Myślę, że w wątku uda się to i owo przybliżyć. Jeśli ktoś już używa, ma swoje opinie zapraszam do pisania tutaj

Zaczynając ode mnie:
Ponieważ mój smartwatch przybył w czwartek wieczorem (a mamy niedzielę) nie będę jeszcze za wiele o dokładnościach, trybach sportowych itp. pisał ale jak większość przybliżę co dostaniemy kupując go

Sprzęt zamówiłem przy okazji chińskiego Dnia Singla (jak to się chyba fachowo nazywa) - 11/11. Aby zminimalizować ryzyko długiego czekania na paczkę i ewentualnych opłat celnych wybrałem opcję z wysyłką z Hiszpanii. Szybko wysłali i już 14/11 kurier przybył do mnie z paczką.
UNBOXING
W środku przesyłki otrzymujemy czarne eleganckie pudełeczko. W czarnym pudełeczku zaś jest białe pudłeczko

Gdy już otworzymy w.w. pudełeczka w środku znajduje się to co na obrazku:

Dokładniej zaś mamy zegarek, podstawkę ładującą, instrukcję obsługi (biała, gruba książeczka) oraz małą czarną książeczkę, która przybliża nam sztukę biegania "Beginners Guide to Running".
Ciekawostka, pokazująca chyba, kto jest najczęstszym odbiorcą tego urządzenia

WIZUALNIE
Nie książki i instrukcje są jednak tym na co czekaliśmy więc zerknijmy na Stratosa. Urządzenie wykonane jest wg mnie solidnie. Wszystko spasowane, nie ma tu mowy o żadnych szczelinach, niedokładnościach. Koperta to tworzywo w stylu karbonu. Na środku spodu mamy okienko z diodami do pomiaru pulsu, przy boku 4 styki do ładowania. Styki nie są niczym osłonięte, ale to w sumie standard i u innych producentów.
Stratos z prawej swojej strony ma 4 przyciski. 2 większe, osobne i na środku mniejszy, podwójny. Wszystkie pracują z wyczuwalnym oporem, czuć delikatne "kliknięcie" potwierdzające, że coś nacisnęliśmy.
Patrząc na górę sprzętu mamy metalowy pierścień (delikatny, nie jest jakoś mocno masywny) no i ekran. Ekran umieszczony jest trochę głębiej niż pierścień więc jest szansa, że rysował się mega nie będzie.
Zegarek ma odłączany, silikonowy pasek z systemem quick fit. Pasek przyjemny w dotyku, miękki. Dobrze dopasowuje się do ręki. Jego dużym plusem jest fakt, że ma sporo dziurek i nie ma problemu z dopasowaniem zegarka do nadgarstka.
Pierwsze odczucia po założeniu są dobre. Przyjemnie leży na nadgarstku. Nie przesuwa się, nie podrażnia niczym. Wagowo sprzęt jest raczej lekki. "Raczej" bo nie robiłem jeszcze porównania z niczym.
Ot, wydaje mi się np. iż od mojego starutkiego Suunto 1 jest trochę lżejszy.
Żeby nie było, iż same plusy widzę nie podobaja mi się uszy kopery. W swojej zewnętrznej części są one puste (dokładniej to wgłębione). Nie wiem co ma to na celu, wg. mnie pełne wyglądałyby ładniej. Tu mam wrażenie, że może się zbierać syf, brud i fajne to nie będzie.
UŻYWANIE
Pierwsze wrażenia, bez detali i analiz bo jeszcze za dużo się nie bawiłem zegarkiem

Startując należy rozpocząć od zainstalowania apki na komórce, a później odpalać zegarek i synchronizować go z telefonem. Skanujemy kod QR z zegarka i sprzęty są połączone.
Odpalenie zegarka trochę trwa, no ale nie robi się tego co chwilę (no chyba, że ktoś lubi gasić i włączać

Co rzuciło mi się w oczy gdy już sprzęt działa i wyświetla. Ekran jest czytelny, napisy, ikonki ok, widoczne. Brzydkie jednak są kolory. Po podświetleniu tarczy czarne tło u mnie jest fioletowe

Menu zegarka zawiera standardowy zestaw smartwatchowo-sportowy. Są opcje do muzyki, stopery, alarmy, budziki, tętno, kompas itp. itd. Sporo opcji związanych ze sportem - od historii aktywności przez wybór tego co chcemy uprawiać. Jest też analiza snu.
No i coż. Myślę, że na początek będzie

Biegałem z nim na ten moment raz. O dziwo udało mu się złapać fixa sporo szybciej niż Suunto (ale to chyba jakiś przypadek

Kilometry od początku 10 km biegu aż do końca pikał podobnie jak Suunto. Różnica wychodziła mi mniej więcej 20 metrów. W lesie GPS nie zgubił, nie szalał. Dokładniej jednak o dokładnościach wypowiem się już jak sobie dane pooglądam, porównam i jak tych biegów będzie więcej.
W apce jak już sobie uaktualnimy dokonania to mamy sporo danych do analizy. Trasa biegu, czasy, średnie tempo, tętno, kalorie, kadencja, długość kroku. Sporo jest wykresów - tętna (z rozpiską ile min byliśmy w jakiej strefie), wysokości, taktu (kadencji), kroku no i analiza naszego stanu fizycznego i ekektu treningu.
Acha, po synchronizacji aktywności z komórką, za chwileczkę mój bieg poleciał do Stravy