Garmin Fenix 6

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przemek - jak dajesz oryginał, czyli plik .fit, to robisz dokładnie to samo co robi automat. Po prostu Endomondo źle czyta dane z tego pliku, tzn. nie czyta wszystkiego np. wysokości.
Ja mam powiązane konto z Runalyze, w Runalyze eksportuję plik .tcx i wrzucam ręcznie do Endomondo. Muszę tylko edytować czas rozpoczęcia, bo jest różnica o godzinę. Możesz też spróbować wrzucić ręcznie .tcx z Garmina, ale wtedy chyba kadencji nie czyta. Już nie pamiętam. Można to też olać i zostawić na automacie :oczko:

Edit:
Plik .tcx z Runalyze wrzucony do Endomondo ma wszystkie dane, u mnie jest też moc, bo mam Stryda a dodatkowo Endomondo również widzi lapy:
Obrazek
Z Runalyze nie wrzucamy .fit, bo to jest dokładnie ten sam plik oryginalny z Garmina ;-)
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
PKO
77Przemek77
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41:56 Goleniów 2022
Życiówka w maratonie: 03:31:13 Dębno 2023

Nieprzeczytany post

Dzięki Zastosuję w praktyce :) pobawię się przy kompie wieczorkiem i to ogarnę (na Runalyze też mam konto).

Tak jak pisałem na Endo - jestem bardzo zadowolony z GPS dziś na Parkrun Szczecin. Śladzik jak ta lala :)

Pozdr. i do zobaczenia gdzieś na naszych ścieżkach biegowych !

Wysłane z mojego SM-G973F .
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Właśnie zauważyłem, że z Runalyze też jest kiepsko bo Endomondo zamiast tempa widzi nie wiadomo co :bum:
Można wykorzystać Golden Cheetah - to działa, bo dziś tak właśnie Parkrun wrzuciłem i jest jak trzeba.

Trzeba się bawić lub można zostawić i męczyć Endomondo by to ogarnęli :oczko:
Mój Blog "Luźne wpisy"

77Przemek77
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Narazie zostawiam,

Footpod ustawiłem (skalibrowałem) ręcznie na:

Dystans rzeczywisty w czwartek 3,2 km podzielone na zmierzony 3,37 = 0,9495.

Na starcie był na 1.000.

W czwartek po treningu był bodaj 0,967 o ile pamiętam.

Dziś po parkrun był 0,953 (okazuje się że autokalibracja była cały czas włączona i on to ciągle korygował).

Teraz oczywiście automatyczną kalibrację wyłączyłem. Na stałe zostawiam 0,9490 (taka maksymalna dokładność) i zobaczymy jutro na BC2 17,5 km. jak wypadną testy ;)

Fenomen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:00
Życiówka w maratonie: 3:28:00

Nieprzeczytany post

grzechu_wroc pisze:w końcu Solar Charging, czyli bateria słoneczna. Ciekawy jestem na ile jest skuteczna. Ja mam powerbanka z baterią słoneczną też między innymi do ładowania zegarka w razie braku dostępu do źródła zasilania i trzeba przyznać, że sprawność jest bardzo słaba. Z niecierpliwością czekam więc na jakieś testy.
Jesli biegasz np z malym dostępem do prądu jakas pustynia, gory, Afryka, antypody, dalek Rosja, Syberia etc.. To to sie przydaje, a jesli mieszkasz w duzym mieście i masz non stop dostęp do pradu, to nie widze sensu brac solara.

Wysłane z mojego DUK-L09 .
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

77Przemek77 pisze: Footpod ustawiłem (skalibrowałem) ręcznie na:

Na starcie był na 1.000.

.. .
Przemek na starcie był na 100 ale miałeś włączoną autokalibrację i w sumie nie wiadomo czy ten współczynnik jest dobry. Mógł się zmieniać w czasie biegu i tyle pokazał na koniec.
Ja bym zrobił kalibrację od nowa. Wyłączył przede wszystkim autokalibrację, ustawił ręcznie współczynnik na 100 i pobiegał na stadionie z 6-8 okrążeń.
Możesz też iść z tym współczynnikiem co masz teraz na stadion i zobaczyć czy jest OK :-)
Mój Blog "Luźne wpisy"

Fenomen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze:

Na starcie był na 1.000.

.. .
Przemek na starcie był na 100 ale miałeś włączoną autokalibrację i w sumie nie wiadomo czy ten współczynnik jest dobry. Mógł się zmieniać w czasie biegu i tyle pokazał na koniec.
Ja bym zrobił kalibrację od nowa. Wyłączył przede wszystkim autokalibrację, ustawił ręcznie współczynnik na 100 i pobiegał na stadionie z 6-8 okrążeń.
Możesz też iść z tym współczynnikiem co masz teraz na stadion i zobaczyć czy jest OK :-)
Piszesz o stydzie czy o czym?

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do ciebie nie pisałem ;)

Teraz do ciebie:
Solar ma też inne plusy i każdy z nas ma inne potrzeby i oczywiście, że kasa też odgrywa dużą rolę.
Są osoby które nie kupią w ogóle żadnego zegarka ponad określony pułap cenowy a są też tacy, którym wystarczy zwykły stoper.

Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"

77Przemek77
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

keiw pisze:

Na starcie był na 1.000.

.. .
Nic nie ruszam do czwartku, jutrzejszy trening dużo powie bo trasa znana i odmierzona dość dokładnie na kilku wcześniejszych treningach więc będziemy mieli jakieś odniesienie ;)

Fenomen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Do ciebie nie pisałem ;)

Teraz do ciebie:
Solar ma też inne plusy i każdy z nas ma inne potrzeby i oczywiście, że kasa też odgrywa dużą rolę.
Są osoby które nie kupią w ogóle żadnego zegarka ponad określony pułap cenowy a są też tacy, którym wystarczy zwykły stoper.

Wysłane z mojego SM-G950F .
Wiem, ze do mnie nie pisałeś, ale chcialem wiedziec o czym piszecie.

Solar ma mozliwosc kalibracji gps?

77Przemek77
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hej Jarku :) podaj skróconą instrukcję do GoldenCheetah co i jak. Profil stworzyłem, dane z dzisiejszego treningu zaimportowałem ... Ale co dalej (jakie formaty plików i jaka procedura przesłania ręcznego do Endomondo). Synchronizacje Garmin -> Endomondo chwilowo wyłączyłem.

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Odpowiedziałem w bardziej właściwym miejscu: https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php ... 3#p1009553
Mój Blog "Luźne wpisy"

GOGIEL_PL
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:32
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Potrzebuje paru informacji odnośnie F6. :hej:
Zastanawiam się nad przesiadką z VV i ciekawi mnie pare kwestii.
- Jak spisuje się Body Battery? (Wiem, że elektronika nie zastąpi odczuć własnych ale ciekawi mnie w porównaniu z Nightly Recharge)
- Ile wytrzymuje bateria przy 6 treningach 1h w tygodniu z tego 4 były by z muzyką?
- Czy można ustawić własne strefy tętna?
- Czy jest coś takiego jak test Ortostatyczny lub wydolności?
- Jak wygląda kwestia dziennej aktywności? Zegarek przelicza inne sporty tak jak Polar na kroki? Intensywna aktywność np. rower zapełnia całodzienny cel?
Teraz najważniejsze kwestie :bum:
- Czy w ekranach treningowych jest coś takiego jak czas ostatniego okrążenia? (Pytam bo w Polarze V800 było a w VV nie co jak dla mnie jest kosmicznym minusem i to jeden z powodów myślenia o zmianie) Proszę o zdjęcie z potwierdzeniem :bum:
- Czy w trakcie treningu fazowego można wcześniej ręcznie kończyć fazę? (np. ustawiłem 15 min rozgrzewki ale był taki wiatr, że po 5 min miałem dość?)
Keiw teraz pytanie do Ciebie, jako osoby, która zmieniła VV na F6? Nie brakuje Ci czegoś z Polara w Garminie poza niezależnymi okrążeniami co 1km i fazowymi? Nie żałujesz wyboru?
Pytam bo zastanawiam się czy dobrze robię... chcąc wydać tyle kasy na zegarek :hahaha: ?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1. Body Battery spisuje się naprawdę fajnie. Ja nie mam tu uwag. Odzwierciedla stan "zużycia" :bum: całkiem dobrze. I tak się kieruję w treningach własnymi obserwacjami ale Body faktycznie jak jesteś padnięty albo piłeś alkohol, to dobrze wskazuje.
2. Z GPS schodzi mi około 2% baterii na godzinę a jak słucham muzyki to około 5%/1h. Ładuję około raz na 10-12 dni chyba, że wpadnie aktualizacja, lub coś chcę dorzucić, to szybciej. Bateria jest super i VV się tu chowa tym bardziej przy mnogości funkcji. Ja tez ciągle za wszystko płacę zegarkiem. To jest super sprawa.
Na początku na pewno bateria będzie ci szła szybciej bo będzie sporo zabawy :spoko:
3. Można. Opcji ze strefami tętna jest sporo, ale ja przestawiłem się na % tętna progu mleczanowego.
4. Garmin ma coś takiego jak "Tętno do wysiłku", ale działania tego nie ogarniam. Testy orto nadal robię sobie V800.
5. W Garminie kroki to kroki. Nie ma jak u Polara, że liczy wszystko jako dzienna aktywność. Liczy też pokonane piętra i wg mnie fajnie to działa. Oczywiście zawsze jakieś błędy mogą się trafić, ale ogólnie całkiem dobrze to działa. Za dużo się tym nie przejmuję.
6. Ja tego nie używam, ale oczywiście, że jest:
Obrazek
7. Fazę automatycznie ustawioną możesz zakończyć wcześniej wciskając lapa, możesz też w każdej chwili zakończyć cały trening.

Pytania bezpośrednio skierowane do mnie:
Nie brakuje mi. Jedynie szkoda, ze nie ma tych testów ortostatycznych ale to mam na szczęście w V800. Zamiennie można sobie robić testy HRV w aplikacji "HRV4 Training".
Nie żałuję wyboru, ani trochę. Garmin jest mega konfigurowalny i ma o wiele więcej opcji. Do części spraw trzeba przywyknąć.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Odnośnie komentarza wyżej to % zużycia baterii dotyczy wersji X gdzie bateria jest fizycznie większa.
W zwykłej 6 w moim przypadku wystarcza na tydzień, średnio 1,5H na GPS dziennie(około 3,5% do 4% zużycia na godzinę) i bez muzyki. Godzinny bieg z muzyką zjadał mi podobnie do tego co deklaruje producent czyli 10%.
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ