Polar Vantage V3

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podtrzymuję co już wcześniej napisałem.
Polar przesadził z ceną. Mogą mieć spore problemy ze sprzedażą. Pomijam już błędy wieku dziecięcego.
Moja koleżanka czeka na V3, ale jednak będę ją namawiał na FR965, choć jako użytkowniczka Polara, będzie musiała się sporo przestawić.
Biorę pod uwagę, że jednak kupi V3

Wysłane z mojego SM-S916B .

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
New Balance but biegowy
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

polar-vantage-v3-vs-suunto-race-garmin-forerunner-965-comparison
https://the5krunner.com/2023/11/04/pola ... omparison/

Obrazek

Obrazek
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak czytam opinie osób, które już dostały V3, to niestety nie jest ciekawie :jatylko:
I got my VV3 on Friday. I like the looks of the watch, the screen, the fit and the weight are all great.

This morning the watch crashed when trying to sync. After five times, I reset the watch. Then I could sync but lost that nights sleep data.

This afternoon I did an ECG test and the watch crashed right after. I took the watch off at this point as I was frustrated. Now this evening I come home and find the watch is off, it’s crashed and reset itself.

I contacted Polar support and will see what they say. Frustrating start for a watch that I think has potential.
I have had crashes on the V3 during rest periods. At longer intervals. The watch crashed just like that, without any reason. Then it restarted automatically.
For example, I was sitting at the computer doing some work and suddenly the watch vibrated and then I knew: it had done it again.

I tried a “reset to factory settings” – as you unfortunately have to do from time to time with Polar watches – and then there were no more crashes.
The watch also stayed online during two short training sessions (approx. 75 minutes).
Dodatkowo pomiar pulsu z nadgarstka strasznie wariuje.
Jednym razem działa idealnie, by kolejnym pokazywać totalne głupoty.
Najgorsze są chyba te niespodziewane restarty, gdzie można utracić trening.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To tak jakby pierwszy raz zegarek wypuszczali na rynek. Jajca.
keiw pisze: 08 lis 2023, 13:24 I tried a “reset to factory settings” – as you unfortunately have to do from time to time with Polar watches
To nie wiedziałem. Miałem dotąd 3 garminy, ale żaden tego nie potrzebował. Jednak to zabawki.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przywracanie ustawień fabrycznych i ponowna synchronizacja jest akurat w Polar od dawna bardzo dobrze rozwiązana.
Ustawienia zegarka są zapisane na serwerze i po takim zabiegu masz wszystko jak przed resetem.

Co innego, że trzeba to robić, by niwelować błędy oprogramowania.
Slawcio pisze: 29 paź 2023, 20:54 Nie widziałem tego wcześniej, ale jako ciekawostkę dodam, że Japończycy wykorzystują algorytmy Polara
https://www.t3.com/news/casio-g-squad-gbd-h2000-launch
To już od jakiegoś czasu wiadomo.
Polar ma problemy finansowe. Zwolnili sporo ludzi, część dobrych programistów sama odeszła, co chyba teraz się odbija czkawką.
Szukali zarobku i stąd zaczęli sprzedawać swoje algorytmy:
https://www.polar.com/pl/business/algorithms/

Tu jeszcze przykład takiej "współpracy":
https://www.polar.com/en/media-room/phl ... technology
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 08 lis 2023, 16:42 Przywracanie ustawień fabrycznych i ponowna synchronizacja jest akurat w Polar od dawna bardzo dobrze rozwiązana.
Ustawienia zegarka są zapisane na serwerze i po takim zabiegu masz wszystko jak przed resetem.
Tylko, że jeszcze nigdy tego nie potrzebowałem, więc co mi z takiego postępu?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To, że ktoś nie korzysta, to nie znaczy, że dobrze zrobionej możliwości takiego rozwiązania, nie można chwalić ;-)
Akurat funkcja całkowitego resetu i możliwość przywrócenia swoich ustawień, to jest jedna z ważniejszych funkcjonalności.

W Garminie też przywracałem kilka razy ustawienia fabryczne i tam niestety to już była "grubsza robota". Dopiero od jakiegoś czasu Garmin wprowadził kopię zapasową.

Kilka zebranych z sieci fotek "tarcz" V3:
Obrazek

Wideo "Polar Vantage V3 First Look Review From Three Runners":
https://youtu.be/b3JomVGxl9E

Promocja na Amazon:
https://www.amazon.pl/Polar-unisex-zega ... CTY3/?th=1
2 571,74zł - Kolor: błękit nieba
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale dlaczego musiałeś przywracać ustawienia fabryczne? Dałeś zegarek dziecku (albo psu) do zabawy? A może to kwestia zyliona dodanych dupereli (tarcz, pól, apek itp.)?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W razie jakichkolwiek problemów, jak się skontaktujesz z serwisem, to najczęściej kończy się poradą, by zrobić przywrócenie ustawień fabrycznych i obserwować czy problem nadal występuje.
U mnie raz był problem po użyciu funkcji "Kurs trasy powrotnej". Kurs zegarek wyznaczył, ale po tym zaczęło mi baterię zjadać 15%/1h. Przywrócenie ustawień fabrycznych nie pomogło. Skończyło się wymianą zegarka, ale takie było zalecenie serwisu: przywrócenie ustawień, obserwowanie czy problem występuje i raportowanie.
Biorę też świadomie udział w programie beta i czasami po kilku betach też bywało, że przywracałem ustawienia fabryczne. To oczywiście mój wybór i nie mam z tym problemu.

W Polar często musiałem przywracać ustawienia fabryczne. Z M400, V800 czy VV1 początkowo było sporo problemów. Synchronizacja wywalała błąd, coś się zawieszało i serwis oczywiście radził full reset. Okazywało się nie raz, że oprogramowanie skopali i czasami trzeba było długo czekać, zanim je poprawili.

Przywracanie ustawień fabrycznych oraz później swoich ustawień (w razie co), jest istotne i dobrze jak jest to porządnie zrobione w danym zegarku.
U Polara było i mam nadzieję, ze jest nadal.
Choć akurat dziś czytałem, ze jak ktoś miał na koncie, podpięte kilka zegarków Polara, to przy przywracaniu ustawień fabrycznych w VV3 pojawiały się jakieś głupoty (zaciągał dane np. z VV2) i jedyną poradą było odpięcie od konta innych zegarków i konfiguracja zegarka od nowa.
Tego akurat nie sprawdzę. Możliwe, że to jakiś dziwny błąd.

Edit:
Kolejna wideo recenzja VV3:
https://youtu.be/ZO2VofNlgIw?si=qefecpfg4dOPBn_A
Mój Blog "Luźne wpisy"

Denzel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:50
Życiówka w maratonie: 3:23:20

Nieprzeczytany post

Zużycie energii VV3 wygląda bardzo słabo. Podczas 12,5 godzinnej wędrówki, zegarek zużył 90% akumulatora.
Screen ze strony:
https://www.dcrainmaker.com/2023/11/suu ... eview.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ok, ale trzeba doprecyzować, bo w VV3 inaczej wygląda sprawa podświetlenia, zegarek nie przygasa tak jak w Suunto czy Garmin:
W tym przypadku korzystałem z zawsze włączonego wyświetlacza, optycznego pomiaru tętna i nawigacji przez pierwsze kilka godzin dnia, ale ponieważ przy włączonej nawigacji urządzenie ciągle się zawieszało, przez większą część dnia nie była włączona nawigacja (ani nie wyświetlały się mapy). Tylko normalne pola danych.
Z drugiej strony DCR nie używał w tym czasie na VV3 map, bo mu zawieszało zegarek.
Trudno to tak porównać 1:1.

Gdybym realizował długie aktywności, to i tak bym raczej żadnego z nich nie kupił.
Na normalnych treningach, to zwiększone podświetlenie w VV3, może być plusem, szczególnie dla jeżdżących na rowerze z zegarkiem na kierownicy.

Recenzji jest już trochę. Zainteresowani mogą się wczytać, oglądnąć filmiki i zdecydować co ich bardziej interesuje.
Ja swoje zdanie już wyraziłem, z tej trójki dla mnie wygrywa 965.
Mój Blog "Luźne wpisy"

DKrunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:29
Życiówka w maratonie: 3:02:45

Nieprzeczytany post

Dokładność GPS w V3 pozostawia wiele do życzenia. Jeden z pacemakerow na Biegu Niepodległości w Gdyni 10km wbiegając na metę miał na Polarze 8,7km 😁 Prowadził na 40 minut i musiał biec na czuja bo mu zegarek pokazywał tempo 4:30 😁 Odbijał ręczne lapy na znacznikach i wszędzie wychodziło mu 0,9km lub mniej 😬 Ciekawe czy to wada jego zegarka czy wszystkich V3 😬
5km - 17:42 (18.03.2023 - bez atestu)
10km - 37:29 (17.09.2023)
HM - 1:22:40 (29.09.2024)
M - 3:02:45 (30.04.2023)

Blog - viewtopic.php?f=27&t=60476
Komentarze - viewtopic.php?f=28&t=60477
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ten sam moduł GPS ma Ignite3 i tam też były podobne problemy, ale podobno VV3 ma poprawioną, zupełnie inną antenę.
Może pechowy egzemplarz lub błędy oprogramowania.

Wysłane z mojego SM-S916B .

Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"Polar Vantage V3 : Scientific Heart Rate Test":
https://youtu.be/qfi9OKD8-cA

O sporym rozczarowaniu pomiarami optycznymi pisał już DCR. Pytanie, czy to da się poprawić oprogramowaniem.
Mój Blog "Luźne wpisy"

duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dziwne, że nie testował pomiaru snu
No ale to co przetestował wygląda słabo, skoro nawet starszy Vantage M wypada lepiej
ODPOWIEDZ