Garmin Fenix 7 PRO / Epix 2 PRO
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:44
- Życiówka w maratonie: brak
Witam w gronie posiadaczy. Od kilku dni na ręku wisi Epix pro 2 51 szafir. Mimo, że to pierwszy Garmin to ustawienia i kalibracje poszły dosyć szybko. A to tylko i wyłącznie dzięki pomocy @keiw. Tak bym siedział nocami i ustawiał. Narazie się poznajemy z zegarkiem i ekosystemem garmina, ale przesiadka z Polara na duży plus.
Przy okazji ustawień fajny wspólny bieg z Jarkiem
Przy okazji ustawień fajny wspólny bieg z Jarkiem
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878
PB
5k - 20:41 - 15.06.2024 (parkrun)
10k - 43:42 - 11.11.2023
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878
PB
5k - 20:41 - 15.06.2024 (parkrun)
10k - 43:42 - 11.11.2023
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Z ciekawości, widziałem że Garmin gdzieś po premierze Enduro 2 dodał GAP (Grade-Adjusted Pace) jako jedną z opcji, jest to zapamiętywane w Connect i da się później wyświetlić/analizować (jak na Stravie Premium), czy to jedna z tych statystyk która po prostu sobie znika po zakończeniu aktywności?
Pytanie inspirowane tym jak zostałem wypluty i zmasakrowany przez DFBG
Pytanie inspirowane tym jak zostałem wypluty i zmasakrowany przez DFBG

- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
955 to ma, a to zegarek już kawał czasu po premierze. Poza tym, w RTM możesz sobie to analizować.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Epix Pro w Lądku po 42.5h miał 3% baterii z multiband i nawigowaniem.
Raz podłączyłem do ładowania na około 20 min. W sumie nie pamiętam ile się doładował. Dodatkowo w domu okazało się, że ten powerbank jest martwy, no ale musiał coś jeszcze sprzedać Epixowi.
Wysłane z mojego SM-S916B .
Raz podłączyłem do ładowania na około 20 min. W sumie nie pamiętam ile się doładował. Dodatkowo w domu okazało się, że ten powerbank jest martwy, no ale musiał coś jeszcze sprzedać Epixowi.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Zaprawiony W Bojach
A jeszcze jedno pytanie, ktoś sprawdzał czy ten nowe "miary" (endurance score, hill score) są synchronizowane między urządzeniami? Czy jeżeli np. strzelę w sierpniu 2000km na rowerze używając Edge 540 Garmin będzie mi podpowiadał "nie no chłopie, opierdzielasz się"? Drugi use case, jak wymienię zegarek to chciałem nadal brać mojego F6Pro na siłownię, bo strzaskać 4-letni zegarek zawsze mniej boli niż nowy za 5 kafli.
Zawsze mnie to bawiło, traska kolarska 100km w 33C, wracam do domu a mój zaawansowany zegarek za kupę forsy: "dzisiaj tylko 1000 kroków, rusz dupę".
Zawsze mnie to bawiło, traska kolarska 100km w 33C, wracam do domu a mój zaawansowany zegarek za kupę forsy: "dzisiaj tylko 1000 kroków, rusz dupę".
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:49
- Życiówka w maratonie: 04:09:02
Możesz przecież mieć podłączone do Connecta (i swojego konta) więcej urządzeń Garmina. Ja miałem przez moment Fenixa 6xPro + Edge530. Jak z każdego zsynchronizują się dane to statystyki w aplikacji powinny być poprawne. Przynajmniej w teorii bo... trzeba tego trochę pilnować.
Zrobiłem swego czasu 120 km rundkę rowerową na odpalonym Edgu i na Fenixie. Oba treningi wlazły i nie umiał sobie system zrozumieć, że to to samo. Pokazywało mi niezależnie obie aktywności w tym samym czasie.
Zrobiłem swego czasu 120 km rundkę rowerową na odpalonym Edgu i na Fenixie. Oba treningi wlazły i nie umiał sobie system zrozumieć, że to to samo. Pokazywało mi niezależnie obie aktywności w tym samym czasie.
Komentarze do bloga biegowego: [url]http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=38345[/url]
Strona WWW: [url]http://www.pstryk-pstryk.com[/url]
Blog Biegowy: [url]https://rmc-biega.pl[/url]
Strona WWW: [url]http://www.pstryk-pstryk.com[/url]
Blog Biegowy: [url]https://rmc-biega.pl[/url]
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Ja przeszedłem z F7 na Epix Pro, to Epix zaciągnął dane z F7 i ocena pojawiła się wraz z wykresem tendencji obejmującym też okres z Fenixem.
Tylko tyle mogę napisać, nie wiem jak będzie z innymi urządzeniami.
Tylko tyle mogę napisać, nie wiem jak będzie z innymi urządzeniami.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
co więcej musiałem się podłączyć do androida ostatnio i można mieć jeden zegarek na dwóch różnych systemachq(android,apple)
synchronizuje I powiadomienia idą na tym systemie na którym se to ustawimy ale oczywiście co chwila można zmieniać.
nic przy oddawaniu zegarka się nie traci itd.plstnosci wszystko działa.
synchronizuje I powiadomienia idą na tym systemie na którym se to ustawimy ale oczywiście co chwila można zmieniać.
nic przy oddawaniu zegarka się nie traci itd.plstnosci wszystko działa.
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
-
- Zaprawiony W Bojach
Wygląda na to że nadchodzący (niebawem) Venu 3 będzie miał bardzo poprawiony monitoring snu (wraz z podpowiedziami), wreszcie rozpoznawał drzemki i posiłkował się dodatkowymi pomiarami (temperatury nadgarstka).
https://gadgetsandwearables.com/2023/08 ... -3-images/
Dlaczego piszę o tym tutaj? Bo strzelam że F7 / Epix dostaną podobny feature, choć nie wiem czy mają hardware do mierzenia temperatury skóry (nie wiem czy to część elevate 5 czy osobny sensor).
W sumie wydaje mi się że Venu 3 to fajny zegarek komplementarny do Fenixa 7, sporo mniejszy i bardziej elegancki, może sobie go sprawię do noszenia na co dzień / formalne okazje.
Jak już mówimy też o nadchodzących rzeczach, to 5krunner spekuluje że nowy czujnik tętna jest w drodze (zwany prawdopodobnie HRM-FIT), być może optyczny (na tę chwilę niewiele wiadomo o tym urządzeniu, poza tym że Garmin pracuje nad sensorem). Trzymam kciuki bo mój Polar mi nadal masakruje klatę przy 2h+ treningach (w sensie mocno przeciera), chętnie poświęciłbym odrobinę dokładności kosztem braku ran.
https://gadgetsandwearables.com/2023/08 ... -3-images/
Dlaczego piszę o tym tutaj? Bo strzelam że F7 / Epix dostaną podobny feature, choć nie wiem czy mają hardware do mierzenia temperatury skóry (nie wiem czy to część elevate 5 czy osobny sensor).
W sumie wydaje mi się że Venu 3 to fajny zegarek komplementarny do Fenixa 7, sporo mniejszy i bardziej elegancki, może sobie go sprawię do noszenia na co dzień / formalne okazje.
Jak już mówimy też o nadchodzących rzeczach, to 5krunner spekuluje że nowy czujnik tętna jest w drodze (zwany prawdopodobnie HRM-FIT), być może optyczny (na tę chwilę niewiele wiadomo o tym urządzeniu, poza tym że Garmin pracuje nad sensorem). Trzymam kciuki bo mój Polar mi nadal masakruje klatę przy 2h+ treningach (w sensie mocno przeciera), chętnie poświęciłbym odrobinę dokładności kosztem braku ran.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ja tam nie wiem po co komu czujnik na klacie na biegu innym niż interwałowym (kiedy to optyczny nie nadąża za zmianami tętna), tzn nie wiem w czym konkretnie ma taki być bardziej pomocny niż ten w zegarku.
-
- Zaprawiony W Bojach
No mi jest po to żeby:
- aktualizować strefy progu mleczanowego (który mimo tego że jest kompletną estymacją znacznie lepiej nakreśla moje strefy tętna, niż klasyczne Z1: 50-60% HRmax, Z2 - 60-70 itd),
- na długich biegach często mam wstawki typu interwały, czy segmenty w tempie maratońskim, i wtedy chcę wiedzieć jakie jest moje realne tętno, żeby się w dniu maratonu nie okazało że muszę trzymać 180bpm,
- jak już mam dokładniejszy sprzęt, to nie widzę powodu żeby używać tego mniej dokładnego (nawet jeżeli ten jest dostatecznie dobry sam w sobie),
Wiadomo że do easy runów <15k nie zakładam pasa, ale jak już wypruwam flaki na jakimś "quality session" to chcę mieć dobre pomiary.
- aktualizować strefy progu mleczanowego (który mimo tego że jest kompletną estymacją znacznie lepiej nakreśla moje strefy tętna, niż klasyczne Z1: 50-60% HRmax, Z2 - 60-70 itd),
- na długich biegach często mam wstawki typu interwały, czy segmenty w tempie maratońskim, i wtedy chcę wiedzieć jakie jest moje realne tętno, żeby się w dniu maratonu nie okazało że muszę trzymać 180bpm,
- jak już mam dokładniejszy sprzęt, to nie widzę powodu żeby używać tego mniej dokładnego (nawet jeżeli ten jest dostatecznie dobry sam w sobie),
Wiadomo że do easy runów <15k nie zakładam pasa, ale jak już wypruwam flaki na jakimś "quality session" to chcę mieć dobre pomiary.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Spoko, co kto lubi. Są i tacy, co na bieg 10k biorą kamizelkę z bukłakiem. Pewnie też umieją zasadność tego ładnie wyjaśnić.
Ja biorę pasek na klatę wyłącznie na bieżnię, a że w lecie na bieżnię nie uczęszczam (ani nie mam gdzie ani ochoty), to pasek czeka do jesieni. Odkąd zmieniłem zegarek z f6 na 955, to bzdury na wykresie tętna jeszcze nie widziałem.
Ja biorę pasek na klatę wyłącznie na bieżnię, a że w lecie na bieżnię nie uczęszczam (ani nie mam gdzie ani ochoty), to pasek czeka do jesieni. Odkąd zmieniłem zegarek z f6 na 955, to bzdury na wykresie tętna jeszcze nie widziałem.
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
niesamowite.
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:14
- Życiówka w maratonie: 2:46:06
- Kontakt:
Co stoi na przeszkodzie w zakupie OH1, który obecnie jest do kupienia za 230zł?
Wielokrotnie polecałem ten czujnik, pomimo tego że jest nowszy, rozważam ponowny zakup starej sprawdzonej wersji, dopóki jest dostępna.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://bieganie.org/