Garmin Fenix 8 (i pokrewne: Enduro, 7 Pro etc).
-
- Zaprawiony W Bojach
Miałem nadzieję, EPIX 2 PRO, będzie prawidłowo mierzył tętno z nadgarstka. Jako, że mam EPIXA2 i PRO, na trening zabrałem dwa. Pro, pomiar z nadgarstka, 2 z paska. Wszystko było ok, dopóki biegłem wolno (5’40") po lekko pofałdowanym terenie. Ostatnie 1,3KM to ciągły podbieg z przewyższeniem 43m. I tu PRO ze swoim pomiarem z nadgarstka kompletnie zgłupiał. Różnica pomiędzy jednym i drugim to 15 jednostek. Myślałem że to może być przypadek. Kilka min. odpoczynku i podbiegi 6x100/100. Tempo spokojne, 4’30-40". I tu czujnik z nadgarstka zgłupiał kompletnie. Różnica pomiaru to 21 jednostek. Być może dla Was to nie istotne ale czasem w lecie, mam ochotę uwolnić się od tego paska.
Pozostałe parametry identyczne.
Gdyby ktoś był zainteresowany to EPIX 2 jest do sprzedaży.
Pozostałe parametry identyczne.
Gdyby ktoś był zainteresowany to EPIX 2 jest do sprzedaży.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Mija tydzień z Epix PRO.
Mam jeszcze 28% baterii. Przez ten czas zarejestrowałem aktywności:
- z GPS: 17h - w tym ~3h z mapami
- bez GPS: 7h
Mam jeszcze 28% baterii. Przez ten czas zarejestrowałem aktywności:
- z GPS: 17h - w tym ~3h z mapami
- bez GPS: 7h
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jak masz ustawiony GPS? Jeden system, wszystkie, multiband?
Poza aktywnościami zegarek w trybie smartwatcha? Które czujniki stałe działają? Jak ustawiłeś podświetlenia i aod (czy jak to się tam nazywa)?
Redshifta używasz?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:14
- Życiówka w maratonie: 2:46:06
- Kontakt:
Kupujesz zegarki po 5k, a szkoda ci kasy na czujnik z bicepsa?Ryszard N. pisze: ↑07 cze 2023, 19:21 Być może dla Was to nie istotne ale czasem w lecie, mam ochotę uwolnić się od tego paska.
@keiw używasz? przekonałeś się do optycznego bicepsa?
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://www.strava.com/athletes/161056178
https://bieganie.org/
https://www.strava.com/athletes/161056178
-
- Zaprawiony W Bojach
A skąd taki wniosek? Wyraźnie napisałem, że chcę się czasem od niego uwolnić. Czytaj ze zrozumieniem.Slawcio pisze: ↑07 cze 2023, 22:17Kupujesz zegarki po 5k, a szkoda ci kasy na czujnik z bicepsa?Ryszard N. pisze: ↑07 cze 2023, 19:21 Być może dla Was to nie istotne ale czasem w lecie, mam ochotę uwolnić się od tego paska.
@keiw używasz? przekonałeś się do optycznego bicepsa?
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Faktycznie nie określiłem, jak używam zegarka.
Mam GPS wielopasmowy ustawiony we wszystkich aktywnościach.
Zawsze biegam z połączonym pasem i Stryd. Muzyki z zegarka nie słucham.
Pomiar pulsu 24h, ale stałego czy nocnego pomiaru oxy nie używam, tylko ręcznie.
AOD nie używam w ogóle. Tarcza za dnia rozjaśnia się na ruch ręką, a w nocy tylko jak nacisnę przycisk, więc Red-shift nie używam, bo nie ma sensu. Tryb nocy mam pomiędzy 23:30-5:30.
@Slawcio - opaskę na biceps miałem pożyczoną do testów od koleżanki. Biegam cały czas z pasem i jakoś się nie zdecydowałem.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Skorzystałem z okazji, że mam swojego starego F6X Pro Solar i dziś zrobiłem bieg z dwoma zegarkami.
Sprzęt:
- Fenix F6X Pro połączony z pasem HRM-Pro plus, GPS+Galileo, na lewej ręce, pasek silikonowy;
- Epix2 Pro puls z nadgarstka, połączony ze Stryd, na prawej ręce, pasek nylonowy.
Bieg w upale 30 st. C w cieniu. Biegałem po pofalowanym terenie, fartlek: podbiegi, zbiegi, szybsze odcinki o różnych długościach.
Całość urozmaicona, by puls był mocno zmienny.
Pot się ze mnie lał.
Starałem się softflaskę trzymać w lewej ręce, gdzie miałem F6X, ale czasami musiałem na chwilę przekładać. Robiłem też kilka razy fotki prawą ręką.
Nie mam za bardzo owłosienia na nadgarstkach ani żadnych tatuaży. Nadgarstki mam małe: 16 cm.
Nadmieniam to, bo ogólnie jakiś wpływ mogło mieć.
Nałożony puls:

Nałożone pliki do porównania, gdyby ktoś chciał więcej zobaczyć:
http://www.mygpsfiles.com/app/#CszOtcxm
Nakładanie wykresów najlepiej zrobić wg czasu trwania, bo dystans w F6X się rozjechał, sporo drzew i nawrotów.

Pomiar pulsu z nadgarstka jest mocno osobniczy i jak dla mnie to loteria.
Tu uważam, że jest bardzo dobrze, ale i tak będę biegał z pasem
Sprzęt:
- Fenix F6X Pro połączony z pasem HRM-Pro plus, GPS+Galileo, na lewej ręce, pasek silikonowy;
- Epix2 Pro puls z nadgarstka, połączony ze Stryd, na prawej ręce, pasek nylonowy.
Bieg w upale 30 st. C w cieniu. Biegałem po pofalowanym terenie, fartlek: podbiegi, zbiegi, szybsze odcinki o różnych długościach.
Całość urozmaicona, by puls był mocno zmienny.
Pot się ze mnie lał.
Starałem się softflaskę trzymać w lewej ręce, gdzie miałem F6X, ale czasami musiałem na chwilę przekładać. Robiłem też kilka razy fotki prawą ręką.
Nie mam za bardzo owłosienia na nadgarstkach ani żadnych tatuaży. Nadgarstki mam małe: 16 cm.
Nadmieniam to, bo ogólnie jakiś wpływ mogło mieć.
Nałożony puls:

Nałożone pliki do porównania, gdyby ktoś chciał więcej zobaczyć:
http://www.mygpsfiles.com/app/#CszOtcxm
Nakładanie wykresów najlepiej zrobić wg czasu trwania, bo dystans w F6X się rozjechał, sporo drzew i nawrotów.

Pomiar pulsu z nadgarstka jest mocno osobniczy i jak dla mnie to loteria.
Tu uważam, że jest bardzo dobrze, ale i tak będę biegał z pasem

Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Ponownie statystyki zużycia baterii w Epix2 Pro 51mm:

W tym:
- aktywności z GPS: 718 min (~12h), w tym około 3h z mapami (jako wyświetlane ciągle pole danych);
- aktywności bez GPS: 2h.
Tu wideo (podrzucił mi kolega Łukasz), gdzie sprawdzona została dokładność nowych czujników Elevate 5,w ciężkich dla nadgarstka treningach CrossFit/HIIT:
https://youtu.be/45JR4_jv5Yg
Potwierdza to tylko moje pomiary i obserwacje.
W niedzielę spokojnie biegałem przez 2h 40min po górkach i pasa nie założyłem.
Nie mam jak porównać pulsu, jedynie nałożyłem profil wysokości i mogę obserwować zmiany i korelację z wysokością:

To tak informacyjnie

W tym:
- aktywności z GPS: 718 min (~12h), w tym około 3h z mapami (jako wyświetlane ciągle pole danych);
- aktywności bez GPS: 2h.
Tu wideo (podrzucił mi kolega Łukasz), gdzie sprawdzona została dokładność nowych czujników Elevate 5,w ciężkich dla nadgarstka treningach CrossFit/HIIT:
https://youtu.be/45JR4_jv5Yg
Potwierdza to tylko moje pomiary i obserwacje.
W niedzielę spokojnie biegałem przez 2h 40min po górkach i pasa nie założyłem.
Nie mam jak porównać pulsu, jedynie nałożyłem profil wysokości i mogę obserwować zmiany i korelację z wysokością:

To tak informacyjnie

Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Kurcze fajnie to wygląda, o ile jeszcze z 2 lata temu właściwie byłoby mi to obojętne (bo biegałem z H10 za każdym razem) to teraz pas zakładam tylko na "ważne" treningi czy zawody, więc fajnie że jest krok naprzód.
Mam sporo wahań czy kupić, jestem obecnie zaraz po przeprowadzce i co jadę do sklepu to frunie 300zł z konta (miotła, pastylki do prania i zmywarki, pościel = sayonara 300zł, i tak mam 3x w tygodniu
) i zawsze przychodzi mi do głowy "kurde to tyle co rata za Garmina, a to takie bzdury.
Widzę że chociaż rozsądek mówi że go nie potrzebuję (no bo takie są fakty, na mój 'skill level' F6Pro to rakieta) to próbuję sobie jakoś zracjonalizować zakup. Możliwe że jak po raz pierwszy wskoczy jakaś konkret promka to będę zaraz czekał na kuriera.
No ale ja chyba jednak poszedłbym w Fenixa (a nie Epixa), dziennie w japę świecą mi 3 monitory przez 10h+ (praca + prokrastynacja przed kompem no i teraz Diabolo 4), jakoś lubię to jak stonowany jest przy tym wszystkim MIPS (i choć to trochę argument z czapy, to wydaje się jakoś bardziej 'zegarkowy' niż smartwatchowy), choć AMOLED to niewątpliwie znacznie ładniejszy display.
Jak to jest z tempem chwilowym w obecnych GPSach z multibandem, daje to już tak naprawdę radę, czy nadal jak się wpadnie do lasku to Garmin nagle przeskakuje z 5:00min/km na 8:50min/km, po czym 3:15min/km?
Mam sporo wahań czy kupić, jestem obecnie zaraz po przeprowadzce i co jadę do sklepu to frunie 300zł z konta (miotła, pastylki do prania i zmywarki, pościel = sayonara 300zł, i tak mam 3x w tygodniu

Widzę że chociaż rozsądek mówi że go nie potrzebuję (no bo takie są fakty, na mój 'skill level' F6Pro to rakieta) to próbuję sobie jakoś zracjonalizować zakup. Możliwe że jak po raz pierwszy wskoczy jakaś konkret promka to będę zaraz czekał na kuriera.
No ale ja chyba jednak poszedłbym w Fenixa (a nie Epixa), dziennie w japę świecą mi 3 monitory przez 10h+ (praca + prokrastynacja przed kompem no i teraz Diabolo 4), jakoś lubię to jak stonowany jest przy tym wszystkim MIPS (i choć to trochę argument z czapy, to wydaje się jakoś bardziej 'zegarkowy' niż smartwatchowy), choć AMOLED to niewątpliwie znacznie ładniejszy display.
Jak to jest z tempem chwilowym w obecnych GPSach z multibandem, daje to już tak naprawdę radę, czy nadal jak się wpadnie do lasku to Garmin nagle przeskakuje z 5:00min/km na 8:50min/km, po czym 3:15min/km?

- keiw
- Zaprawiony W Bojach
@Amadeusz - wiadomo, że każdy z nas ma swoje życie i priorytety i sam musi sobie odpowiedzieć, czy dany zakup jest mu potrzebny
To na razie mi odpowiada. Ekran sam się nie zapala bez powodu.
Dodam, że nie jest to spowodowane chęcią oszczędzania baterii, bo tu jest naprawdę bardzo dobrze, nie gorzej niż miałem w F7X SS.
Wybór opcji ustawień i personalizacji jest spory. Każdy może to dostosować do swoich potrzeb i przyzwyczajeń.
Co do tempa chwilowego, to ja nigdy, na żadnym zegarku, z tego nie korzystam. Patrzę na tempo okrążenia.
Garmin chyba nadal podaje chwilowe jako średnią z 5s? Czy jest lepiej niż w F6? Zapewne tak, bo masz multiband, ale ja i tak nie widzę potrzeby używania chwilowego.

Ja stwierdziłem, że na zegarek w sumie nie patrzę co chwilę i ostatnio testują opcję z całkowicie wyłączonym ekranem i wyłączonymi gestami jego podświetlenia na ruch ręką. Jak dotknę tarczy lub jakiegokolwiek przycisku, to wtedy zapala się ekran.No ale ja chyba jednak poszedłbym w Fenixa (a nie Epixa), dziennie w japę świecą mi 3 monitory przez 10h+ (praca + prokrastynacja przed kompem no i teraz Diabolo 4), jakoś lubię to jak stonowany jest przy tym wszystkim MIPS (i choć to trochę argument z czapy, to wydaje się jakoś bardziej 'zegarkowy' niż smartwatchowy), choć AMOLED to niewątpliwie znacznie ładniejszy display.
To na razie mi odpowiada. Ekran sam się nie zapala bez powodu.
Dodam, że nie jest to spowodowane chęcią oszczędzania baterii, bo tu jest naprawdę bardzo dobrze, nie gorzej niż miałem w F7X SS.
Wybór opcji ustawień i personalizacji jest spory. Każdy może to dostosować do swoich potrzeb i przyzwyczajeń.
Co do tempa chwilowego, to ja nigdy, na żadnym zegarku, z tego nie korzystam. Patrzę na tempo okrążenia.
Garmin chyba nadal podaje chwilowe jako średnią z 5s? Czy jest lepiej niż w F6? Zapewne tak, bo masz multiband, ale ja i tak nie widzę potrzeby używania chwilowego.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Nawet z multibandem są bzdury w chwilowym. A najlepiej je widać podczas interwałów: przejście z tempa 6+ na tempo 3+ skutkuje tym, że przez pierwsze kilka sekund zegarek "drze się", że za wolno, a ja przecież dobrze wiem, że jest OK, bo ten sam trening robiłem iks razy. Za chwilkę zegarek informuje, że już jestem w zakresie, a tempa nie zmieniłem. Potem na wykresie tempa też są te głupoty.

Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Pojawiła się możliwość zarejestrowania do kanału beta, więc wkrótce może ruszą z jakimiś nowościami.
Jak i poprzednio mam błąd przy próbie dołączenia. Napisałem na forum Garmina we właściwym wątku.
Edit:
Już naprawili i dołączyłem.
Jak i poprzednio mam błąd przy próbie dołączenia. Napisałem na forum Garmina we właściwym wątku.
Edit:
Już naprawili i dołączyłem.
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:44
Czyżby cena epixa na eazymut o 100 spadła? Może będą jeszcze większe obniżki
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878
PB
5k - 20:09 - 29.03.2025 (parkrun)
10k - 42:35 - 11.11.2024
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878
PB
5k - 20:09 - 29.03.2025 (parkrun)
10k - 42:35 - 11.11.2024
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Spadła o 50zł. Złotówka się ostatnio umocniła.
Na niemieckim Amazon była nie tak dawno jeszcze większa obniżka ceny.
Na niemieckim Amazon była nie tak dawno jeszcze większa obniżka ceny.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Może dla kogoś pomocne będzie to wideo "Garmin Forerunner 965 vs Garmin Epix Pro: Which AMOLED Garmin should you get?":
https://youtu.be/sV7TI3uC9NM
@Amadeusz - możesz zmienić tytuł pierwszego posta na "Garmin Fenix 7 Pro / Epix Pro"?
Dla serii 8/3 za jakiś czas zapewne od nowa się założy nowy wątek
https://youtu.be/sV7TI3uC9NM
@Amadeusz - możesz zmienić tytuł pierwszego posta na "Garmin Fenix 7 Pro / Epix Pro"?
Dla serii 8/3 za jakiś czas zapewne od nowa się założy nowy wątek

Mój Blog "Luźne wpisy"