Stryd 2.0 (footpod)

Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak z ciekawości. Na jakim poziomie kształtuje się u Was parametr "leg spring stiffness"?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
niuniek24w
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:39
Życiówka w maratonie: 3:06:36

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:To teraz powiedz, czy mam to ponownie kalibrować, czy kalibracja z ustawionym „w pomieszczeniu” , nie wpłynie na rezultat kalibracji,...
Możesz pójść na bieżnie i sprawdzić czy jest ok.
A co do wersji to kun także dał mi 1.1.4 beta. Pisałem mu że chciałbym 1.1.3 bo to wersja stabilna ale on mi napisał że 1.1.4 była ostania wersją stabilną. Nie chce mi się drążyć tematu tym bardziej, że mi wszystko działa.

Wysłane z mojego SM-G955F .
10 km - 38:39 -20.09.2020r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.

"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Tak z ciekawości. Na jakim poziomie kształtuje się u Was parametr "leg spring stiffness"?
Przykładowo z dziś:
Obrazek

Z zawodów 10 km:
Obrazek
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki keiw

Możecie mi podać ten parametr i jeszcze oscylację pionową? Może też być tempo biegu. Mogą być te parametry średnie z całego biegu.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dane do tych screenów zamieszczonych wcześniej:
Z dziś:
Obrazek

Zawody na 10km:
Obrazek

Jeśli to ma jakieś znaczenie, to ta dyszka była podczas silnego wiatru i Stryd pomylił się o 150m - trasa atestowana.
Mój Blog "Luźne wpisy"

mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy czasami Leg Spring nie zależy w pewnym stopniu od wagi (tak jak power) - u mnie 63 kg wagi. Jak patrzę co Keiw zamieścił, to u mnie przy podobnym tempie (4:24/km) mam LS na poziomie ledwo przekraczającym 8, więc albo u mnie to kwestia gorszej ekonomiki biegu, albo niższej wagi, albo obu tych czynników. 9 kN/m mam przy tempie 3:30/km jak jeszcze się mocno nie umęczę, bo na większym zmęczeniu i tym samym tempie Leg Spring spada.
LS.jpg
Tot.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mach82 masz dość "wypłaszczony bieg", wysoką kadencję i wysoki GTC czyli pewnie słabo się wybijasz, a sam krok nie robisz z wybicia a bardziej z wyciągnięcia nogi wykrocznej do przodu. Myślę, że LSS nie za bardzo zależy od wagi, a przynajmniej nie w większości.

keiw ile ważysz?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wagę mam wyższą (70 kg przy 179), ale też myślę, że nie odgrywa ona roli.
Zasadniczo to do tej pory tymi parametrami za bardzo się nie interesowałem.

Ostatnio w mailu przyszło fajne wyjaśnienie odnośnie LSS - chyba też to dostaliście:
Obrazek
Looking at his data, we can see that his leg spring stiffness (LSS) went down throughout the course of the run. As some of you know, LSS measures how well runners recycle the energy applied to the ground as well as the stiffness of the muscles and tendons in the leg. Looking at Matt's data, we see his LSS decreased by 5% over the course of the tempo, showing his lost recycled energy. A decreasing LSS value is the tell-tale sign of fatigue.

Matt's data validated his suspicion. His body was not primed for that workout. Matt had a big training load (multiple runs and a couple of long bike rides), and he would have been better off waiting a day until his body was fully recovered before doing this tempo run.
Popatrzyłem wtedy na swoje treningi, jak to u mnie wygląda.
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2018, 18:05 przez keiw, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tu jeszcze "połówka":
Obrazek
Obrazek
Z powyższego opisu LSS wynika, że siły dobrze rozłożyłem.

"Połówka" przebiegnięta w NB Zante v3 a wcześniej wymieniona "dyszka" w Altra Escalante.
Mój Blog "Luźne wpisy"

mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Posprawdzałem główne wzory na LSS i niechybnie znajduje się tam masa ciała.
Leg stiffness calculated by these five methods is compared with running patterns, predicted by the spring mass model. The best and simplest approximation of leg stiffness is method E. It requires only easily accessible parameters (contact time, flight time, resting leg length, body mass and the leg's touch down angle).
Są też różne badania pokazujące, że większa masa=większe LSS (chociaż to i tak wynika z wzorów)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25728581

Poza tym ciekawy artykuł o wpływie butów minimalistycznych na LSS. Wniosek - różne buty=różne LSS, co widać również w wynikach które pokazał Keiw. Rodzaj podłoża też wpłynie na LSS.
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 4614000040

Z tego wynika, że LSS można porównywać tylko z samym sobą, albo z osobami o bardzo zbliżonych parametrach (wzrost+masa). Szkoda tylko że na stronie Stryda nie ma możliwości łatwego sprawdzenia zmiany LSS w przeciągu kilku miesięcy.
Blog
Komentarze do bloga

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mach82 - jak pisałem wcześniej, ja tego w ogóle nie analizowałem. Porównywać z innymi też nie było jak.

Tu przykładowo szczeciński City Trail przebiegnięty w Adidas Supernova Glide 8, warunki na trasie były w miarę dobre:
Obrazek

Obrazek

Tu te same zawody miesiąc później, ale już trasa zaśnieżona, buty ciężkie Kiprun Trail MT:
Obrazek

Obrazek

Nawet z tego, to trudno byłoby mi wyciągać jakieś większe wnioski.

Edit:
Skoor - jeśli prowadzisz jakieś analizy, to tu jeszcze long (BNP) po leśnych ścieżkach, buty Adidas Energy Boost 3:

Obrazek

Obrazek
Mój Blog "Luźne wpisy"

mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W sumie to ja się wcześniej w ogóle tym parametrem nie interesowałem - tak z ciekawości sprawdziłem co to w ogóle jest i od czego zależy.

Poniżej dla przykładu 5k w czasie 19:56 - lap 4-8. Całość biegana na żużlowej bieżni w Nike Lunaracer 3. Średnie LSS 7.9, vert oscilation 6.6 cm, ground contact time 225, kadencja 180. Czasy coraz lepsze i to jest najważniejsze, a że LSS jest takie czy owakie - na razie jest to dla mnie bez znaczenia.

Mam pytanie - czy z parametrów pokazywanych w stryd powercenter któreś z nich wykorzystujesz do treningu? Ja patrzę na max power i max pace przy podbiegach sprintem no i w sumie to tyle (cały czas się zastanawiam kiedy ten parametr zacznie mi rosnąć) . Spoglądam jeszcze na training power heat map, żeby sprawdzić jak wygląda moje bieganie w porównaniu do krzywej mocy.
5k.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Blog
Komentarze do bloga

ppgg
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jest taka appka na garmin IQ xert FTP. potrafi to wyliczyć waty na progu beztlenowym czyli nie potrzeba robić testu na moc krytyczną.

Jak to działa? Instalujesz i biegniesz w trupa 3-5 min.

http://baronbiosys.com/real-time-ftp-determination/

https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/a947 ... fc369dbb#0

Jeśli ktoś robił któryś z testów CP stryda to niech przetestuje i podzieli się wrażeniami.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Tak z ciekawości. Na jakim poziomie kształtuje się u Was parametr "leg spring stiffness"?
Skoor - możesz pokazać jak to u ciebie wygląda?
Mój Blog "Luźne wpisy"

vo2max
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jedna rzecz dla użytkowników wszelkiego rodzajów pomiaru mocy rzecz która się stosuje w kolarstwie w temacie mocy chwilowej. W kolarstwie np. gdy dane z pomiaru mocy kolarz na żywo ogląda na garminie to garmin ma funkcje że jako moc chwilowa jest pokazywana moc np. 5 sekundowa wtedy nie ma na ekranie takich skoków liczb że jest 250 a za chwilę 300 watt. mój syn co stosuje pomiar mocy w kolarstwie np. ma w założeniu zrobi interwał 3 minuty 210 watt np. i ma jako moc chwilowa na ekranie garmina ustawione moc 5 sekundową i przez ta wartość pilnuje założonej w ćwiczeniu mocy i to działa nie ma skoków mocy na wyświetlaczu jazda jest równa i np. średnia moc z tych 3 minut wychodzi dzięki temu np. 211 watt czyli założona wartość. Nie wiem czy Styrd ma taką funkcję ale jeśli ma to polecam by np. przez moc 5 sekundowa czy 3 sekundowa pilnować mocy chwilowej założonej tym bardziej że biegaczowi ciężej patrzeć co chwile na zegarek nic kolarzowi co ma licznik na kierownicy.

Tompoz
ODPOWIEDZ