Stryd 2.0 (footpod)

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzisiejszy bieg ze stadionu - 23 okrążenia. Wyjątkowo wszystko OK - brak skoków kadencji.
Stryd był włożony do zakupionej kieszonki.

Obrazek
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
New Balance but biegowy
vo2max
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ludziska jak macie Srydy czyli pomiar mocy. Tak naprawdę są to urządzenia szacujące moc generowana przez was ale zawsze. Ale zacznijcie przegladać strony i fora kolarskie jak używa się w sterowaniu treningiem pomiar mocy, poczytajcie co to jest np. FTP itd. itd.

Tompoz
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Błędnie zakładasz, że wszyscy tu biegają na moc.
Nawet jeśli ktoś biega "na moc", to wg mnie nie ma co zaglądać na fora kolarskie, bo to zupełnie inna dyscyplina i zupełnie inny sprzęt do pomiaru mocy. Od tego jest forum Stryd.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Dzisiejszy bieg ze stadionu - 23 okrążenia. Wyjątkowo wszystko OK - brak skoków kadencji.
Stryd był włożony do zakupionej kieszonki.

Obrazek
Rozstrzał w tych czterysetka był cały czas,...

Zliczaliśmy to, jak jest różnica w stosunku do rzeczywiście przebiegnietych kilometrów?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Okrążenie ma około 403 m - kiedyś mierzyłem kołem pomiarowym:
Obrazek

Czyli rzeczywiście było: 23x 403=9269 m

Niedomiar w większości wynika z bezwładności czujnika w początkowej fazie biegu - niestety, ale tak to działa z Polarem V800, kiedyś już o tym pisałem: https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php ... 31#p914731
Na Garminach chyba tak nie ma.

Obrazek
2s wcześniej:
Obrazek
Jak widać w tym przypadku bezwładność trwała ~8s, w tym czasie nie jest mierzona odległość.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
niuniek24w
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:39
Życiówka w maratonie: 3:06:36

Nieprzeczytany post

Dlatego lepiej jest zrobić kilometr kliknąć lap i lapować już co 400 m. Ja wróciłem do 1.1.4 I póki co problemów nie mam. Faktor ustawiłem na 100 I zrobiłem 11 km. Strava przeliczyła 20 metrów więcej. W sobotę pójdę na stadion i zobaczę czy faktor jest ok.

Wysłane z mojego SM-G955F .
10 km - 38:39 -20.09.2020r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.

"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tego urządzenia jeszcze nie rozumiem.
Kupiłem go aby dokładnie mierzyć dystans.
Bieganie w oparciu o moc w zasadzie mnie nie interesuje. Co dalej,...
Otóż, o ile na gps parametry największe tempo to norma ( mam na myśli tempo gdzie biegnę 3:00/km, to w przypadku Stryda myślałem ze tego nie będzie. Nie ma może takich wariactw ale, np. biegnę w przedziale 5-5:10 a STRYD pokazuje mi 3:25. Na sto procent, nie miałem takiego tempa, nawet przez moment.
Awatar użytkownika
niuniek24w
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A czy ustawione masz prędkość i dystans zawsze?

"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:Ja tego urządzenia jeszcze nie rozumiem.
Kupiłem go aby dokładnie mierzyć dystans.
Bieganie w oparciu o moc w zasadzie mnie nie interesuje. Co dalej,...
Otóż, o ile na gps parametry największe tempo to norma ( mam na myśli tempo gdzie biegnę 3:00/km, to w przypadku Stryda myślałem ze tego nie będzie. Nie ma może takich wariactw ale, np. biegnę w przedziale 5-5:10 a STRYD pokazuje mi 3:25. Na sto procent, nie miałem takiego tempa, nawet przez moment.
Myślę, że pechowo trafiłeś w słaby moment - STRYD zmienił ostatnio software, w którym wprowadzono znaczące modyfikacje modelu obliczania tempa. Dla, przynajmniej kilku osób nowy model jest o tyle niewygodny, że wymaga zmian w ustawieniach współczynnika kalibracji. W domyślę model ma usprawnić obliczanie tempa przy nagłych zmianach prędkości lub nachylenia - zmiana adresowana przede wszystkim do biegaczy górskich i "power hikers", kimkolwiek oni są.
It’s possible that for some people they need different calibration factor for 1.1.5 . Basically we had a significant model update for 1.1.5 which changes the step detection engine, it’s good for our long term feature development (power hiking, incline detection, etc.), but for some specific run form it may calculate a little different distance as before (power should not be affected).

We are still evaluating the current situation. We may choose to switch back to old model until we get significant more raw data to refine the new model. We will make the decision by the end of this week.
żródło: https://club.stryd.com/t/problems-with- ... 3?u=blazko

Ja po kilku próbach (nieudanych) z 1.1.5 wróciłem do wersji 1.1.4, która wcześniej działała OK. Po dzisiejszym biegu mam mieszane uczucia (https://club.stryd.com/t/distances-seem ... 0?u=blazko) ponieważ wychodzi na to, że poprzedni wsp. kalibracji przestał się sprawdzać mimo (teoretycznego) powrotu do poprzedniego softu. Dla porządku dodam, że są spore szanse, że to nie wina stryda tylko moja - w ostatnich 5 dniach robiłem treningi albo długie albo długie i ciężkie więc nogi mam zmęczone i czuję, że krok oraz to jak mi się układa stopa w locie różnią się od tego co jest "zwykle".

Podsumowując - jeżeli masz wrażenie, że zupełnie nie możesz się dogadać ze Strydem napisz na support@stryd.com prośbę o przywrócenie softu do wersji 1.1.4 i zacznij od nowa (tj. albo ustaw kalibrację na 100 i zobacz co się dzieje, albo idź na stadion i polataj kilka kółek w różnym tempie ręcznie odcinając lapy i na tej podstawie ustal kalibrację).

A odnosząc się do wspomnianych przez Ciebie "wariactw" - tempo 3:25 widziałeś na zegarku podczas biegu, czy jest to max. tempo które Ci podaje np. endo po skończonym biegu? Jeżeli to pierwsze, i rzecz utrzymywała się dłużej niż sekundę czy dwie (np. zaraz po ruszeniu z czerwonego światła, albo zbieganiu po schodach) to upewnij się, że ustawiłeś poprawnie stryd jako źródło tempa i dystansu z zegarku. Jeżeli to drugie, to ja bym się nie przejmował (nagłe zrywy z zatrzymania, schody czy uniki przed zbyt ofensywnymi psami mogą powodować chwilowe (czyt. sekundowe) strzały.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

niuniek24w pisze:A czy ustawione masz prędkość i dystans zawsze?

Mam go zainstalowanego w zegarku, wychodzę na zewnątrz, odpalam f5, pojawia się ikona buta i w drogę,...
Gdzie to mam mieć ustawione,...?

Ach,.... ok. W zegarku miałem prędkość i dystan „w pomieszczeniu”, zmieniłem na „zawsze”. Teraz zastanawiam się czy ma być tak i czy kalibrujsc na bieżni, miałem to mieć tak ustawione,...bo nie miałem,...
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2018, 14:09 przez Ryszard N., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
niuniek24w
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ustawienia- czujniki i akcesoria- na nogę- prędkość: zawsze, dystans: zawsze.

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

blazko pisze:..
Podsumowując - jeżeli masz wrażenie, że zupełnie nie możesz się dogadać ze Strydem napisz na support@stryd.com prośbę o przywrócenie softu do wersji 1.1.4 i zacznij od nowa...
Czytałem o twoich problemach.
Wersja 1.1.4 raczej nie była wersją finalną tylko beta? U mnie chyba przed 1.1.5 była wersja 1.1.3.

blazko - widzę, że biegasz też w Szczecinie :taktak:
Mój Blog "Luźne wpisy"

Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To teraz powiedz, czy mam to ponownie kalibrować, czy kalibracja z ustawionym „w pomieszczeniu” , nie wpłynie na rezultat kalibracji,...
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze: blazko - widzę, że biegasz też w Szczecinie :taktak:
A i owszem - rodzinne miasto, to co sobie będę żałował? ;)
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:To teraz powiedz, czy mam to ponownie kalibrować, czy kalibracja z ustawionym „w pomieszczeniu” , nie wpłynie na rezultat kalibracji,...
Zacznij bez kalibracji. Z poprzedniego postu zrozumiałem że źródłem dystansu i tempa był u Ciebie cały czas gps. Ustaw to poprawnie (na Zawsze jak wspomniano wyżej), wyzeruj kalibracja na 100, wyłącz auto i idź pobiegać ot tak se, albo na bieżnie jak pisałem wcześniej.
ODPOWIEDZ