Stryd 2.0 (footpod)
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Dzisiejszy bieg ze stadionu - 23 okrążenia. Wyjątkowo wszystko OK - brak skoków kadencji.
Stryd był włożony do zakupionej kieszonki.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ludziska jak macie Srydy czyli pomiar mocy. Tak naprawdę są to urządzenia szacujące moc generowana przez was ale zawsze. Ale zacznijcie przegladać strony i fora kolarskie jak używa się w sterowaniu treningiem pomiar mocy, poczytajcie co to jest np. FTP itd. itd.
Tompoz
Tompoz
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Błędnie zakładasz, że wszyscy tu biegają na moc.
Nawet jeśli ktoś biega "na moc", to wg mnie nie ma co zaglądać na fora kolarskie, bo to zupełnie inna dyscyplina i zupełnie inny sprzęt do pomiaru mocy. Od tego jest forum Stryd.
Nawet jeśli ktoś biega "na moc", to wg mnie nie ma co zaglądać na fora kolarskie, bo to zupełnie inna dyscyplina i zupełnie inny sprzęt do pomiaru mocy. Od tego jest forum Stryd.
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Zaprawiony W Bojach
Rozstrzał w tych czterysetka był cały czas,...keiw pisze:Dzisiejszy bieg ze stadionu - 23 okrążenia. Wyjątkowo wszystko OK - brak skoków kadencji.
Zliczaliśmy to, jak jest różnica w stosunku do rzeczywiście przebiegnietych kilometrów?
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Okrążenie ma około 403 m - kiedyś mierzyłem kołem pomiarowym:
Czyli rzeczywiście było: 23x 403=9269 m
Niedomiar w większości wynika z bezwładności czujnika w początkowej fazie biegu - niestety, ale tak to działa z Polarem V800, kiedyś już o tym pisałem: https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php ... 31#p914731
Na Garminach chyba tak nie ma.
2s wcześniej:
Jak widać w tym przypadku bezwładność trwała ~8s, w tym czasie nie jest mierzona odległość.
Czyli rzeczywiście było: 23x 403=9269 m
Niedomiar w większości wynika z bezwładności czujnika w początkowej fazie biegu - niestety, ale tak to działa z Polarem V800, kiedyś już o tym pisałem: https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php ... 31#p914731
Na Garminach chyba tak nie ma.
2s wcześniej:
Jak widać w tym przypadku bezwładność trwała ~8s, w tym czasie nie jest mierzona odległość.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- niuniek24w
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:39
- Życiówka w maratonie: 3:06:36
Dlatego lepiej jest zrobić kilometr kliknąć lap i lapować już co 400 m. Ja wróciłem do 1.1.4 I póki co problemów nie mam. Faktor ustawiłem na 100 I zrobiłem 11 km. Strava przeliczyła 20 metrów więcej. W sobotę pójdę na stadion i zobaczę czy faktor jest ok.
Wysłane z mojego SM-G955F .
10 km - 38:39 -20.09.2020r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.
"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja tego urządzenia jeszcze nie rozumiem.
Kupiłem go aby dokładnie mierzyć dystans.
Bieganie w oparciu o moc w zasadzie mnie nie interesuje. Co dalej,...
Otóż, o ile na gps parametry największe tempo to norma ( mam na myśli tempo gdzie biegnę 3:00/km, to w przypadku Stryda myślałem ze tego nie będzie. Nie ma może takich wariactw ale, np. biegnę w przedziale 5-5:10 a STRYD pokazuje mi 3:25. Na sto procent, nie miałem takiego tempa, nawet przez moment.
Otóż, o ile na gps parametry największe tempo to norma ( mam na myśli tempo gdzie biegnę 3:00/km, to w przypadku Stryda myślałem ze tego nie będzie. Nie ma może takich wariactw ale, np. biegnę w przedziale 5-5:10 a STRYD pokazuje mi 3:25. Na sto procent, nie miałem takiego tempa, nawet przez moment.
- niuniek24w
- Zaprawiony W Bojach
A czy ustawione masz prędkość i dystans zawsze?
- blazko
- Zaprawiony W Bojach
Myślę, że pechowo trafiłeś w słaby moment - STRYD zmienił ostatnio software, w którym wprowadzono znaczące modyfikacje modelu obliczania tempa. Dla, przynajmniej kilku osób nowy model jest o tyle niewygodny, że wymaga zmian w ustawieniach współczynnika kalibracji. W domyślę model ma usprawnić obliczanie tempa przy nagłych zmianach prędkości lub nachylenia - zmiana adresowana przede wszystkim do biegaczy górskich i "power hikers", kimkolwiek oni są.Ryszard N. pisze:Ja tego urządzenia jeszcze nie rozumiem.
żródło: https://club.stryd.com/t/problems-with- ... 3?u=blazkoIt’s possible that for some people they need different calibration factor for 1.1.5 . Basically we had a significant model update for 1.1.5 which changes the step detection engine, it’s good for our long term feature development (power hiking, incline detection, etc.), but for some specific run form it may calculate a little different distance as before (power should not be affected).
We are still evaluating the current situation. We may choose to switch back to old model until we get significant more raw data to refine the new model. We will make the decision by the end of this week.
Ja po kilku próbach (nieudanych) z 1.1.5 wróciłem do wersji 1.1.4, która wcześniej działała OK. Po dzisiejszym biegu mam mieszane uczucia (https://club.stryd.com/t/distances-seem ... 0?u=blazko) ponieważ wychodzi na to, że poprzedni wsp. kalibracji przestał się sprawdzać mimo (teoretycznego) powrotu do poprzedniego softu. Dla porządku dodam, że są spore szanse, że to nie wina stryda tylko moja - w ostatnich 5 dniach robiłem treningi albo długie albo długie i ciężkie więc nogi mam zmęczone i czuję, że krok oraz to jak mi się układa stopa w locie różnią się od tego co jest "zwykle".
Podsumowując - jeżeli masz wrażenie, że zupełnie nie możesz się dogadać ze Strydem napisz na support@stryd.com prośbę o przywrócenie softu do wersji 1.1.4 i zacznij od nowa (tj. albo ustaw kalibrację na 100 i zobacz co się dzieje, albo idź na stadion i polataj kilka kółek w różnym tempie ręcznie odcinając lapy i na tej podstawie ustal kalibrację).
A odnosząc się do wspomnianych przez Ciebie "wariactw" - tempo 3:25 widziałeś na zegarku podczas biegu, czy jest to max. tempo które Ci podaje np. endo po skończonym biegu? Jeżeli to pierwsze, i rzecz utrzymywała się dłużej niż sekundę czy dwie (np. zaraz po ruszeniu z czerwonego światła, albo zbieganiu po schodach) to upewnij się, że ustawiłeś poprawnie stryd jako źródło tempa i dystansu z zegarku. Jeżeli to drugie, to ja bym się nie przejmował (nagłe zrywy z zatrzymania, schody czy uniki przed zbyt ofensywnymi psami mogą powodować chwilowe (czyt. sekundowe) strzały.
-
- Zaprawiony W Bojach
Mam go zainstalowanego w zegarku, wychodzę na zewnątrz, odpalam f5, pojawia się ikona buta i w drogę,...niuniek24w pisze:A czy ustawione masz prędkość i dystans zawsze?
Gdzie to mam mieć ustawione,...?
Ach,.... ok. W zegarku miałem prędkość i dystan „w pomieszczeniu”, zmieniłem na „zawsze”. Teraz zastanawiam się czy ma być tak i czy kalibrujsc na bieżni, miałem to mieć tak ustawione,...bo nie miałem,...
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2018, 14:09 przez Ryszard N., łącznie zmieniany 1 raz.
- niuniek24w
- Zaprawiony W Bojach
Ustawienia- czujniki i akcesoria- na nogę- prędkość: zawsze, dystans: zawsze.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Czytałem o twoich problemach.blazko pisze:..
Podsumowując - jeżeli masz wrażenie, że zupełnie nie możesz się dogadać ze Strydem napisz na support@stryd.com prośbę o przywrócenie softu do wersji 1.1.4 i zacznij od nowa...
Wersja 1.1.4 raczej nie była wersją finalną tylko beta? U mnie chyba przed 1.1.5 była wersja 1.1.3.
blazko - widzę, że biegasz też w Szczecinie
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Zaprawiony W Bojach
To teraz powiedz, czy mam to ponownie kalibrować, czy kalibracja z ustawionym „w pomieszczeniu” , nie wpłynie na rezultat kalibracji,...
- blazko
- Zaprawiony W Bojach
Zacznij bez kalibracji. Z poprzedniego postu zrozumiałem że źródłem dystansu i tempa był u Ciebie cały czas gps. Ustaw to poprawnie (na Zawsze jak wspomniano wyżej), wyzeruj kalibracja na 100, wyłącz auto i idź pobiegać ot tak se, albo na bieżnie jak pisałem wcześniej.Ryszard N. pisze:To teraz powiedz, czy mam to ponownie kalibrować, czy kalibracja z ustawionym „w pomieszczeniu” , nie wpłynie na rezultat kalibracji,...