Polar Vantage V3

Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale za te pół chciał kasę co i tak nie używasz? Dla mnie muzyka w garminach mogłaby być płatna-nidgy nie użyłem i nie zamierzam. :-)
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

bez znaczenia.
za te pieniądze masz kompletny 965.
który daje a nie obiecuję ze da.
wiem bo miałem 965 i tylko fanaberia mija spowodowała że zamieniłem na nowego Epixa,
może i polar ma jakieś tam zalety.
ale nie jest to tak całościowi złożony zegarek jak 965
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze: 13 paź 2023, 22:35 bez znaczenia.
za te pieniądze masz kompletny 965.
który daje a nie obiecuję ze da.
wiem bo miałem 965 i tylko fanaberia mija spowodowała że zamieniłem na nowego Epixa,
może i polar ma jakieś tam zalety.
ale nie jest to tak całościowi złożony zegarek jak 965
Odkąd Garmin FR945 zarejestrował, że śpię (w tym również głęboko) a ja w tym czasie:
paliłem z kumplami sziszę,
prowadziłem samochód gdy wracałem do domu,
wszedłem na 2 piętro po schodach.
Co trwało z tego co pamiętam około 4 godzin, a zegarek stwierdził, że w tym czasie spałem.

Nie chcę Garmina za darmo, po co mi zegarek, któremu danym nie można ufać.

Odkąd w zeszłym roku przeżyłem przetrenowanie, test ortostatyczny jest dla mnie w zegarku "must have"
Garminy tego nie mają więc nie pisz, że 965 to kompletny zegarek.
Muzyka w zegarku to półśrodek, bo nie daje takich mozliwości, jakie masz z telefonem.
Na zawody owszem, ale do codzienne treningi telefon jest zdecydowanie lepszy bo:
Masz kontakt ze światem na wypadek W. Nie dalej jak z miesiąc temu dosyć poważnie wyrznąłem będą w ciemnym lesie o 5 rano. Zbiłem bark, ale mogło skończyć się gorzej i co wtedy? Krzyczeć pomocy?
Dwa: można słuchać filmiki z youtuba np. podcasty z tego forum. Co robię notorycznie, a z samego zegarka się nie da.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Można, przecież podcasty da się pobierać i wrzucać. Spotify też jest obsługiwane (jeśli ktoś używa, ja nie).
Co do sytuacji awaryjnych - tak i wtedy Garmin jeszcze bardziej się przydaje. Załóżmy, że wyrżniesz tak, że stracisz przytomność albo nie będziesz w stanie sięgnąć po telefon np. w plecaku. W Garminie wystarczy, że będą spięte przez Bluetooth, zegarek jest w stanie wykryć wypadek i przez telefon kogoś poinformować. Polar tego nie ma. Ba, jak się leci z telefonem i zegarkiem wraz ze słuchawkami to jest jeszcze jeden bajer - nawet jak słuchawki są podpięte do telefonu, to Garmin connect jest w stanie informować o autolapach w słuchawkach

Mnie tam w ciągu dwóch lat Polar Vantage M nie zawiódł pod względem czujników, ale ogólne wrażenia z marki oceniam jako kiepskie. Model szybko zlano, poza tym po roku bateria była już zauważalnie gorsza, gdzie nawet na początku ne brylowała. Jak testowałem Grita X to było w sumie "to samo + niewiele więcej" i uznałem, że ~1900 zł za taki zegarek to nieporozumienie. Skończyłem na znaaaacznie droższym F7X zaraz po premierze, ale nie żałowałem ani razu w ciągu ostatniego 1,5 roku - nie licząc ostatniej małej wpadki z softem opisanej w jego temacie to zero problemów a co chwila dokładają coś nowego. Czy przydatne to już indywidualna kwestia, ale przynajmniej nie czuję się zlany tylko dlatego, że wyszły wersje Pro. Może i Garmin nie jest idealny, może przez ilość sprzętów czasem coś zwali w sofcie, ale jednak je sukcesywnie ulepsza
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak ktoś lubi biegać na sam ślad, bez map, to spokojnie może to robić i w FR 965/955 czy w Fenix/Epix ;-)

Mapy i dla mnie stanową ważną sprawę. Same strzałki o kolejnym zakręcie, to nie wszystko.
Jak się trasy krzyżują, to ważne, by na traku były strzałki kierunkowe.
W Garminie mapping ewoluuje już od dawna, sporo się zmieniło na plus.
LiveTrack jest super i często się przydaje.

Co do Polara.
We Flow są fajne mapy od mapbox. Byłoby super, gdyby Polar zrobił planowanie tras u siebie, tak by to było niezależne od zewnętrznych dostawców map. Zaczynają z tym i mam nadzieję, że będą się tu rozwijać.

Sam serwis Flow może i jest fajny, ale też trochę "skostniały", zamknięty. Wiem, że niektórym to się podoba.
Mam jednak sporo znajomych, którzy biegają z zegarkami Polara, a równolegle wrzucają treningi na Connect. Kilku osobom pomagałem z tym. Tak więc wychodzi na to, że ludzie chcą też czegoś innego.

Ja tam kibicuję Polarowi i śledzę jego poczynania.

Jeszcze co do forum. Kiedyś Polar miał forum, sam tam należałem, ale niestety forum zostało zlikwidowane.
Ja tego kroku nie rozumiem. Oczywiście wiem, że są inne media, ale za nimi za bardzo nie przepadam :spoczko:
Można śledzić wpisy np. na https://www.reddit.com/r/Polarfitness/

Mało optymistycznie:
https://www.reddit.com/r/Polarfitness/c ... al_crisis/
It was reported today in Finland that last year, Polar had net sales of about 111 million euros which resulted in loss of around 30 million euros.

Now if you guys are still wondering why there are no FW updates and why everything takes ages for Polar to make happen, this is the reason. Their employees have been laid off this year, some for quite long, and according to my sources, Polar has lost a lots of talented people because of this and their economic situation.

It's quite clear that V3 needs to do well and save Polar. They had only about 15 million cash left after last year's downfall, and as far as I know, this year has not been any better by date, at least regarding sales. Of course they've done some cost reductions which partially helps with losses.
Jedna z opinii, która akurat jest tożsama z tym co wcześniej pisałem:
If they wanted strong sales imo they should have come in under the competition . In my country a v3 cost more than a forerunner 965 . That's a very hard sell for me even tho I'm a fan of polar. I'm not into charity for sports tech manufacturers
Teraz jeszcze zapewne Suunto Race namiesza z lekka i nie ułatwi życia Polarowi.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Denzel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:50
Życiówka w maratonie: 3:23:20

Nieprzeczytany post

Brałem po uwagę VV3, lecz cena obniżyła moją chęć zakupu. Nagle znikąd pojawił się Suunto Race. Poczytałem recki i kupiłem. Brak serwisu flow mi nie przeszkadza, gdyż korzystam głównie ze stravy. Od dwóch dni mam Race i coraz bardziej go lubię. Hasta la vista Polar....
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

napisz trochę więcej o suunto, bardzo ciekawy jestem.
kiedyś byłem ich wielkim fanem w czasach Ambita 2 i 3
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Denzel pisze: 19 paź 2023, 18:18 Hasta la vista Polar....
Nie chwal dnia przed zachodem słońca.
Suunto jako marka ma kilka plusów, ale braki programowe sprawiają, że ich zegarki są dla...... no właśnie nie wiem, w jaki oni target obecnie celują, ale bynajmniej nie są to biegacze.
Jak to Chińczycy, kopiują co im się wydaje fajne.
Chcesz minus. Brak ręcznego ustawienia na sztywno współczynika kalibracji footpoda.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Denzel długo siedział w Polar. Pamiętam jeszcze nasze dyskusje, jak sam miałem VV.
Będzie miał dobrą możliwość porównania sprzętów, ekosystemów.
Sam za Suunto nie przepadam, ale jestem ciekaw porównania w wątku, który kolega założył.

Ciekawe kto tu da pierwszy wpis, że kupił VV3

Wysłane z mojego SM-S916B .

Mój Blog "Luźne wpisy"

Denzel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 20 paź 2023, 06:39
Denzel pisze: 19 paź 2023, 18:18 Hasta la vista Polar....
Nie chwal dnia przed zachodem słońca.
Suunto jako marka ma kilka plusów, ale braki programowe sprawiają, że ich zegarki są dla...... no właśnie nie wiem, w jaki oni target obecnie celują, ale bynajmniej nie są to biegacze.
Jak to Chińczycy, kopiują co im się wydaje fajne.
Chcesz minus. Brak ręcznego ustawienia na sztywno współczynika kalibracji footpoda.
Użytkownicy mają różne wymagania, Race spełnia moje, to nie oznacza, że spełni Twoje. Jestem biegaczem ale skoro go kupiłem nie jestem...
Denzel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 20 paź 2023, 09:39 @Denzel długo siedział w Polar. Pamiętam jeszcze nasze dyskusje, jak sam miałem VV.
Będzie miał dobrą możliwość porównania sprzętów, ekosystemów.
Sam za Suunto nie przepadam, ale jestem ciekaw porównania w wątku, który kolega założył.

Ciekawe kto tu da pierwszy wpis, że kupił VV3Obrazek

Wysłane z mojego SM-S916B .
Tak było. Polara miałem od 2016 roku. M400 sprzedałem, zostały mi V1 i V2.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No cóż, mamy "powtórkę z rozrywki".

Polar już na starcie zaliczył poślizg, są opóźnienia w dostawie V3 o co najmniej 2 tygodnie, a sam Polar twierdzi nawet, że "do odwołania".
Oprogramowanie w wersji finalnej okazało się tak zbugowane, że również większość recenzentów wstrzymała się z publikowaniem recenzji.
To jest właśnie powód wstrzymania dostaw.

DC Rainmaker:
Yeah, I got confirmation early this morning that the shipping of units has been delayed “until further notice”, saying “Our teams are working extremely hard to get the product of high standard out as soon as possible. Once the final software is ready and the delivery start is approved, you’ll be notified straight away.”
Mój Blog "Luźne wpisy"

Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zastanawiałem się, dlaczego w sieci nie ma testów, tylko przedstawianie produktu, pewnie coś jest na rzeczy, ale.....

Nie kwalifikowałbym tego jako wpadkę tylko zaletę, firma wyciągnęła wnioski po Vantage V i woli wstrzymać wysyłkę niż zaliczyć "powtórkę z rozrywki". Tego hejtu w sieci oraz "niespełnionych oczekiwań"

Długo zastanawiałem się, czy kupić V3, ale odpuszczam, realnie zyskałbym tylko test ortostatyczny z nadgarska. To za mało na wydanie 2750zł. A Grit X Pro Titan wygrywa wyglądem.

Więc poczekam na nowego Grita.

Garmin ma swoje Forerunery i Fenixy. Polar Vantage i Grity.
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze:
Nie kwalifikowałbym tego jako wpadkę tylko zaletę.....
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
zrobiłeś mi dzien.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
no offence of course ObrazekObrazekObrazek
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie widziałem tego wcześniej, ale jako ciekawostkę dodam, że Japończycy wykorzystują algorytmy Polara
https://www.t3.com/news/casio-g-squad-gbd-h2000-launch

a tu wywiad z CEO Polara
https://www.t3.com/features/polar-ceo-s ... rview-1023

z tłumacza:
Pan Werring definiuje docelowych odbiorców Vantage V3 jako "sportowców wyczynowych, którzy mają wiedzę i zdolność do interpretowania danych dostarczanych przez urządzenie do noszenia", ale przyznaje, że zegarek będzie również używany przez wielu codziennych sportowców, którzy kierują się podejściem "najpierw sport, potem życie"
ODPOWIEDZ