Zapomniałem rano tu posta napisać.
Wieczorem robiłem swoje ćwiczenia i założyłem pas by z ciekawości porównać to co mi zazwyczaj nadgarstek w trakcie takich ćwiczeń rejestruje. Zegarek w czasie ćwiczeń leżał na ławie. Oczywiście połączenia z pasem mam w zegarku po ANT+.
Po skończeniu treningu, przy zapisie, zegarek wyrzucił komunikat, że nie może odczytać danych z pasa - coś w tym rodzaju.
Puls jednak w treningu był, jednie pod koniec jest taka "anomalia":
Po tym uruchomiłem apkę Connect w telefonie by zobaczyć co z tym pasem i czemu zegarek utracił połączenie.
Connect jednak informował, że nie ma połączenia z HRM-Pro - telefon łączy się z nim tylko po BT.
Sprawdziłem w zegarku i po ANT+ się łączył.
W urządzeniach BT w telefonie oczywiście też pas nie był wykrywany. Sprawdziłem to na drugim telefonie i było tak samo.
Zrobiłem też restart telefonów, wyłączyłem dla pewności nawet Fenixa. Nic nie pomagało. Ściągałem i zakładałem kilka razy pas, ale po ANT+ był wykrywany przez zegarek a BT nic go nie widziało.
Łukasz @Jan123 poradził mi bym wszedł w ostatnie treningi w zegarku i dał opcję "Pobierz tętno":

Normalnie z tego nie korzystam bo zegarek sam robi to z automatu a i apka Connect też po BT pobiera puls z pasa.
W czasie rozmowy z Łukaszem zdjąłem też pas na trochę dłużej: 2-3 min. Zastanawiałem się czy ktoś za ścianą przypadkiem lub świadomie nie połączył się z pasem po BT i dlatego moje urządzenia go nie widzą - zapewne jak wiecie można to zrobić bez żadnego problemu.
Nie wiem co pomogło, albo to co Łukasz radził albo dłuższe zdjęcie pasa bo w końcu zaskoczył.
Zostawiam info gdyby kiedyś ktoś trafił na podobny problem. Zobaczymy czy się to nie powtórzy.