szfagir pisze: (...) ale czytając ten wątek odechciewa mi się.
A wziąłeś pod uwagę fakt iż większość problemów i negatywnych doświadczeń pochodzi od jednego użytkownika?
Coś w tym jest.
Zaraz ruszam na rower, to pewnie zaglądnę do sklepu z "zabawkami" Garmina i oglądnę interesujące mnie sprzęty. Bo poza sprzętem dla siebie to chcę najprawdopodobniej vívoactive 3 Music dla żony. Pomijam fakt ręczniaka, którego albo sprzedam jak kupie wypaśny zegarek, albo podmienię na następce 66st.
Po odwiedzinach wiem jedno. FR945 nie jest dla mnie. Zbyt plastikowy.
Teraz pewnie skupie się na porównaniach Fenixów. Punktem wyjścia pewnie zrobię 5+ (X dla za duży).
szfagir pisze:Po odwiedzinach wiem jedno. FR945 nie jest dla mnie. Zbyt plastikowy.
Teraz pewnie skupie się na porównaniach Fenixów. Punktem wyjścia pewnie zrobię 5+ (X dla za duży).
Piątki nie bierz, bo ma problemy z antena jeśli podlaczysz
Bierz fenix 6
niuniek24w pisze:Mam 5 plus i z anteną nie mam problemów.
Jan123 z każdym sprzętem ma przygody
Nie prawda, porostu zwracam na szczegóły uwagę i nie tylko ja miałem z tym problem w fenix 5 bez plus
Info z forum garmina
In terms of the alleged Chronos improvements and whether or not they trickled down to the Fenix 5 line: based on the FCC internal photos, it seems antenna that 3 and 7 are not included in the Fenix 5.
Changes made from version 2.80 to 3.08:
Added PacePro feature.
Added additional data field configurations (5 and 6 field).
Added graphical gauge data fields (i.e. Heart Rate, Cadence, etc.)
Improve ANT+ and BLE sensor management
Bluetooth software update to address battery life issues that could occur on some devices
Improvements to headphone pairing and media player
Improvements to golf
Improvement/fixes for Connect IQ
Some improvements for segments/Strava segments
Various other fixes/improvements
Cześć,
Mam kilka pytań dotyczących ustawień oraz użytkowania Garmina 945. Nie znalazłem innego tematu, który by bardziej pasował. A zatem:
1. Gdzie mogą ustawić działanie GPS poza aktywnościami? Bo mam wrażenie, że GPS w trybie zegarka włącza się bardzo rzadko, tzn kilka razy dziennie. czy tak ma być? Stawiam taką tezę obserwując tarcze zegarka, które potrzebują GPS np. do określenia aktualnej lokalizacji, określenie wschodów i zachodów słońca, itp. Czyli np. aktywując nową tarczę zegarka, która korzysta z GPS- muszę czekać kilka godzin zanim dane (np. lokalizacji) się ustawią- będąc w tym czasie na zewnątrz budynku.
2. Które nadajniki GPS powinienem wybraćw ustawieniach aktywności by precyzyjnie określać przebiegnięty dystans? GPS+Glonass?
3. Bateria trzyma mi 3-4 dni z wyłączonym pulsoksymetrem, wyłączonym automatycznym podświetleniem tarczy w trybie zegarka (podczas aktywności tarcza podświetla się na ruch ręki). Powiadomienia włączone. W ciągu tego okresu czasu około godzina biegania z muzyką. Czy to dobry wynik? Co jesszcze znacząco wpływa na wydajność baterii oprócz wyżej wymienionych?
4. Czy jest gdzieś na tym forum osobny temat omawiający dodatkowe aplikacje/widżety/tarcze do Garminów?
Ad. 1 - nie wiem czy to tak działa. Chyba dane pobiera z telefonu po BT lub WiFi.
Ad. 2 - ja bym zostawił właśnie GPS+Glonass
Ad. 3 - muzyka dość sporo wcina baterię. Zainstaluj sobie Battery Widget i zobacz jakie masz zużycie po nocy jak nie używasz zegarka.
Ad1. Zdaje mi się że te dane pobiera z aplikacji garmin connect i z telefonu. Bo skąd by znał miasto jeśli w zegarku nie ma mapy. Zresztą łatwo to sprawdzić, wyłączyć bt i WiFi i sprawdź.
Ad2. Galileo ma kilka satelita i moim zdaniem nie opłaca się tego ustawiać.
W nowej becie jest widget (który chyba jest z Fenixa6), wcześniej go nie było. Pokazuje on uptime zegarka i ile czasu działały konkretne hardware w zegarku, typu podświetlanie, gps, ant+, ohr, wifi i gps.
Stąd wiem że zegarek na 100% się łączy z GPS-em po cichu. Podejrzewam że ustawia aktualną godzinę. Trwa to kilkanaście sekund raz na dobę.
Czas pracy baterii, bardzo dużo zależy od zastosowanej tarczy zegarka. Po tygodniu spada mi do około 20%. Ale ostatnio mało biegam, a jak już to i tak nie używam gps-a.
Raczej nie pobiera z aplikacji (telefonu), bo po pierwsze- niektore tarcze same krzyczą, że potrzeba połączenia z GPS (dopóki nie ma połączenia z GPS na tarczy nie wyświetlają się pogoda,wschody-zachody, położenie), po drugie z aplikacji pobierałby dane płynnie i co kilka minut, a jak wspomniałem wyżej- oczekiwanie na pełne dane na tarczy (pogoda, zachody słońca, lokalizacja) trwa nawet kilka godzin i aktualizuje się również max co kilka godzin (pogoda, lokalizacja). Czyli prawdopodobnie jest tak jak pisze Sławcio- zegarek uruchamia GPS na chwilę kilka razy na dobę. Swoją drogą to dziwne, że jeśli jest połączenie BT z telefonem- nie pobiera tych danych z aplikacji.
Spens, w 945 są mapy.